Meditationssöndag och en bit av solen på en tallrik!

I Söndags var jag på en heldag med meditation hos Tina på Harmoniqa. Den leddes av Jonny Nilsson som driver Källan i Hässleholm tillsammans med sin fru. Vi var sex stycken som samlades i en ring och han ledde oss igenom en första Chakrameditation. Jag hade lite svårt för att koncentrera mig för Marie somnade (som vanligt) och snarkade lätt (haha förlåt Marie ♥) 🙂 Efteråt pratade vi om våra upplevelser och jag insåg att jag måste lära mig att stänga ute allt som kan störa mig, så Marie fick bli min lilla prövning idag! Nästa meditation var häftig! Det var en Didgeridoomeditation som kändes i HELA kroppen. Jonny spelade själv och gick så nära att man kände ljudvågorna pulsera. Det var som om alla kroppens celler liksom upplöstes! Jag ”såg” inte så mycket men det var en otroligt häftig upplevelse! Efteråt tog vi ett par små meditationer till och sen fick vi prova att spela själva 🙂 DET var bannemej inte lätt men efter en stund fick jag till ett ljud som påminde om hur det ska låta. Man skulle blåsa ut med munnen samtidigt som man andades in genom näsan och för att få ljudet att ändra sig så skulle man röra runt med tungan.. Ja du hör ju själv…..

Jag försöker spela Didgeridoo!

Kanske blir det kurser hos Tina framöver om tillräckligt många anmäler sig. Skulle gärna gå men jag undrar vad grannarna skulle säga om jag spelade hemma. Det ska nog bara göras ute i naturen, men där å andra sidan skulle upplevelsen nog bli dubbelt upp!

Jonny Nilsson - Ett riktigt proffs!

Vi fick titta på en bild också, den var häftig! Titta på prickarna mitt på bilden i 30 sekunder, blunda så ser du en vit cirkel, och vad ser du i cirkeln? Wow! 🙂
Ett bra sätt att upptäcka vad man faktiskt kan ”se” i sitt inre och att det inte är så svårt att få upp ”inre bilder” som man kanske tror!

Vad ser du?

Sist avslutade vi med Terry Evans Bergsmeditation. Jag har CD’n själv och har gjort den ett par gånger men inte riktigt fattat innebörden av den, men efter idag fick den en helt ny mening! Jonny är utbildad Bergsmeditationsledare och jag såg verkligen JÄTTEMYCKET under min färd!! Meditationen handlar om mig själv och ängen är min vardag, floden är mina känslor, berget är jag och händerna är mitt högre jag. Har inte helt förstått den förut men nu förstår jag och nu ska jag göra den oftare – MYCKET oftare. Det bästa var nästan efteråt då vi skulle berätta om våra upplevelser och sedan skulle alla säga sitt om dem. Man fick inte diskutera eller ens svara, utan bara lyssna. Detta skulle öka vår insikt i hur viktigt det är att bara lyssna och att se saker på olika sätt, för alla såg verkligen olika på allt vi sett. En VÄLDIGT insiktsfull dag!!

Med mig hade jag packat en lunchlåda med min supergoda Valnötsburgare. Denna gången hade jag en mango-BBQ salsa till och ihop med lite mangotärningar på tallriken blev det som att få en bit av solen till himmelska toner ♥

Raw burgare med Auberginebacon och Mango BBQ Salsa ♥

Receptet på Valnötsburgaren hittar du här, och här kommer salsan:

Mango BBQ salsa:
3-4 Tomater
½ Gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl Torkad mango
2 msk Chilipulver
1 Dadel
3 msk Äppelcidervinäger
1-2 tsk Himalayasalt
Några droppar Hickory Liquid Smoke

Blötlägg dadeln i ett par timmar. Ta bort kärnorna i tomaterna så bara det yttersta köttet är kvar. Klipp mango i småbitar och hacka till småbitar. Jag brukar köra den i mixern med malkniven en liten stund. Mixa allt utom mango till en jämn röra och tillsätt mango sist. Mangon kommer att suga upp vätskan så såsen blir som salsa. Låt stå minst en timma innan servering.

Servera med en bit gurka, några coctailtomater, lite rödlöksskivor, några basilikablad och tärningar från en färsk mogen mango. Lägg på en valnötsburgare och toppa med salsan. Överst har jag satt ett par skivor Auberginebacon.

Raw Burgare

Jag bekymrar mig inte så mycket om ifall maten innehåller små mängder av smaksättare så länge de inte påverkar kroppen negativt. T.ex. ”Vanligt” vaniljsocker och kakao är no no’s eftersom de är rostat/innehåller socker som vi äter alldeles alldeles för mycket av!

Tabasco, hickory, äppelcidervinäger mm. tar man i så små mängder så det påverkar inte näringsvärdet i maten. Jag brukar också köpa saltgurka som jag har i rödbetsbiffar ibland.. ska testa att göra egen i höst men tills dess får det bli köpt 🙂 Se bara till att köpa KRAV märkt i så hög utsträckning det är möjligt. Det finns ingen anledning att proppa i sig fler gifter än de du inte kan undvika och dessutom smakar ekologiskt MYCKET bättre!!

Om du är sugen på hamburgare kan detta vara ett bra alternativ. Jag brukar ibland äta den med vanligt hamburgerbröd (det med majsmjöl), det är ändå mycket bättre för din hälsa än en traditionell hamburgare! tillsätter man lite Hickorysmoke på flaska får den den där rökta lite grillade smaken – jättegott!!

valnötsburgare,

Raw Burgare på riktigt 🙂

Raw Burgare (4 st):

2 dl Solroskärnor
2 dl Valnötter
6 bitar blötlagd soltorkad tomat
2 dl skogschampinjoner
2 msk Tamari
1 stor morot
2 tsk paprikakrydda
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 msk Kallpressad olivolja
½ tsk Himalayasalt (eller Herbamare örtsalt)
1-2 droppar Hickory Liquid Smoke

Mixa allt i matberedare till en grynig smet, det ska vara lite klumpar kvar som tuggmotstånd. Jag brukar mixa morötterna lite först eftersom de är hårdast. Forma till 4 burgare ca. minst 1 cm tjocka. Torka i ugn ca. 8-10 timmar på max 50 grader med luckan på glänt, vänd och torka ett par timmar på andra sidan. De ska vara torra men ha lite fukt kvar i mitten, då är de absolut godast.

Till Burgarna brukar jag göra en Raw ketchup:

1 dl blötlagd soltorkad tomat
1 tomat
1-2 blötlagda dadlar
Saft från ½ Citron
Lite salt
Några stänk Tabasco eller svartpeppar

Mixa allt till en slät ketchup.

Servera burgarna med lök, tomater, sallat eller vad du nu gillar. Jag brukar smeta på lite Dijonsenap på burgarna, det ger lite ”sting” som sticker i näsan. Kung Markattas kravmärkta är ok eftersom den inte innehåller socker. Och som sagt, vill du äta dem med bröd, så gör det för all del.. Äter vi inte direkt så brukar jag värma dem en stund i ugn (eller en kort stund på grillen) innan servering, så de är lite ljumna. På jobbet har vi tyvärr bara micro och det funkar inte att värma i och då brukar jag ta ut dem ett par timmar innan och lägga matlådan på elementet tills vi ska äta. Man får vara lite påhittig så man får som man vill 🙂