Butternutbröd & Herrgårdsparty

Måste bara säga en sak… Buranovskiye Babushki från Ryssland!! Sååå söta gummor ♥♥♥♥  I LOVE YOU ♥♥♥♥

Glöm nu inte heja på Loreen imorgon kväll när hon kvalar in som tävlande nummer 11 (11 = dubbeletta :)) i semifinalen. SVT1 kl. 21.00. Det är en ren HÄDELSE att inte titta!!! Jag och Mimmi kommer sitta bänkade i alla fall 🙂

Nu till festen i lördags…

Hur känner jag Gabi? Jag flyttade från Danmark till Sverige när jag var 7 år och hamnade i en skola i Anderstorp, där presenterade min nya lärarinna Gabi (eller Lella som vi kallade henne då) för mig och sa att hon skulle ta hand om mig. Jag tyckte att hon var den absolut sötaste tjejen jag någonsin sett!! Vi blev bästisar och hängde ihop till och från ända upp till högstadiet. Jag var mobbad och Gabi försvarade mig verkligen med näbbar och klor! I högstadiet splittades vår klass och vi hamnade i två olika och kom ifrån varandra. Åren gick och efter skolan gav vi oss iväg åt olika håll i världen… 35 år senare hamnade vi båda i Kalmar – hur konstigt är inte det? 🙂 Efter en trevande start känns det nu som om vi var tillbaka på mellanstadiet ♥

Mikkey & Mia Dee + Gabi i mitten. Foto © Gabriel Henningson 2012

Det roliga med att ha en väninna som Gabi i sin närhet är att hennes värld skiljer sig så TOTALT från min.. kanske inte alltid men väldigt ofta. Tillsammans med henne får man aldrig tråkigt och jag får uppleva saker som jag ALDRIG fått uppleva annars. Det blir som en parallell värld i en helt annan verklighet och när man går tillbaka till sina rutiner igen så är det ändå med en upplevelse rikare och med ett lite bredare leende på läpparna 😀

Det är helt enkelt få förunnat!!

Jag ROCKAR!!! Men varför ser jag ALLTID så konstig ut på bild??? Det är precis som om kameran fångar de allra sämsta vyerna... Foto © Gabriel Henningson 2012

Fotografen Gabriel Henningson som brukar följa John kluge var så gullig att låta mig få låna lite bilder (som blev BETYDLIGT bättre än mina ;)) hans hemsida hittar du här!
När vi kom så höll Leif-Ivan på med att tvätta bilen ”den hade blivit lite fläckig på vägen dit” 🙂 Tv5 höll på att filma som bäst och han fick köra bilen varv efter varv runt uppfarten innan de var nöjda. Jag stod ju och tog emot alla på röda mattan så plötsligt skulle jag var med.. jag skulle bara stå och titta??? Undrar hur de klipper ihop det 🙂 Ja ja, Kicken var där, Nordman med sin Anna, Michael Brinkenstjärna, John Kluge, Sanna och Anders Sydborg, Stig Svedberg (som dock inte badade i pengar) Psst…de var förresten inte ens äkta ;), En mycket blygsam men trevlig Åke Persson, Mikkey Dee och hans fru Mia, Leif-Ivan och hans Susanne och dottern Angelica och en massa massa fler…

Efter lite övertalning satte sig Mikkey Dee bakom trummorna, Sanna och Anna diggar.. Foto Moi 😉

Sanna var skitsnygg och precis lika sprallig som på TV men Anders verkade lite trött, han kom senare och somnade tidigt… Absolut trevligast var Leif-Ivans fru som var en av de mest jordnära kvinnorna jag träffat! dottern var också himla mysig 🙂

Phantom of the Opera med John Kluge och Carolina Sandgren Foto © Gabriel Henningson 2012

Håkan Hemlin och jag i bakgrunden. Foto © Gabriel Henningson 2012

Framåt kvällen drog Gabi upp mig på Leif-Ivans rum där Tv5 skulle filma efterfesten. Alla trängde ihop sig i det lilla rummet (antar att det var Leif-Ivans påhitt för hans fru hade ingen aning) Efter lite filmande slet Gabi ner mig på sängen och förklarade för kameran att vi var gamla vänner, jag blev HUR generad som helst och satt bara och log och nickade fånigt! 🙂 Tror ändå inte att de visar det så jag överlever nog…

Sanna och Li. Foto © Gabriel Henningson 2012

Kicken och... Hmmmm minns inte vad han heter... Foto © Gabriel Henningson 2012

Se & hör (tror jag det var) var också där, så festen kommer väl ut ett reportage snart, ska bli kul att se!! Visste förresten inte heller att Leif-Ivan har en blogg men här är den. Det är en härlig herre det 🙂

Leif-Ivan var rädd att Gabi skulle servera "sån där fisk" så han hade med sig Oxfilé med Grönpepparsås och en egen box rödvin 🙂 Foto© Gabriel Henningson 2012

TV5 filmar när Peppe fixar Leif-Ivans Oxfilé. Vi andra fick "nöja" oss med Peppes goda hamburgare! Ser du mig i min snygga vita klänning uppe på trappan 😉

Ett recept måste jag ju ha med också eller? 😉 Jag hade en halv Butternutpumpa över som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av, så jag testade att ”baka” bröd på dem och resultatet ett dygn senare blev ett överraskande mjukt fylligt bröd 🙂

Det är pumpan i brödet som gör brödet mjukt, eftersom den består av så mycket vatten så krymper den väldigt mycket men lämnar ändå kvar sina fibrer som gör brödet mjukt och luftigt. HÄRLIGT för jag har saknat ett mjukt bröd! Ska testa med Zucchini nästa gång för det har en neutralare sak och så ska jag tillsätta solroskärnor för att få det att påminna om danskt solrosbröd som jag älskar!

Raw Butternutbröd på silverfat

Raw Butternutbröd:
5 dl Butternutpumpa eller Zucchini
4 msk Kallpressad Olivolja
1 tsk Himalayasalt
2 dl malen mandel
2 dl Linfrön

Blötlägg linfröna i dubbelt så mycket vatten i 4-6 timmar. När linfröna är klara har de sugit till sig vattnet och det har blivit en slemmig gröt. Häll inte av vattnet. Mixa allt i matberedare till en slät gröt, det gör inget om det är lite klumpar kvar. Bred ut i ca.1 cm tjockt lager på en bakplåt med bakplåtspapper och skär rutor innan du torkar i ugn max 50 grader med ugnsluckan på glänt i ett dygn. Flippa över hela stycket efter halva tiden och dra bort bakplåtspappret. Torka tills brödet har den konsistens du vill ha. Ju torrare ju längre håller det. Det går också hur bra som helst att frysa, det har jag gjort 😉

Valnötspesto & lite till…

JAAAAAAAAAAA nu blir det RIKTIG FEST 🙂 Igår kom en inbjudan till Törneby Herrgårds ettårsfest hos Gabi, den blir riktigt bra!! Var på invigningen för ett år sedan och den var över ALL förväntan 🙂 Har hört rykten om att det blir en hel del kändisar där så jag måste ta med kameran! Förra året sjöng Håkan Hemlin och det var den kvällen han blev ihop med sin Anna.. Anna, jag, Mari Strandgårdh och Billy Lansdowne stod i köket och diskuterade bröst (fråga mig inte varför??) och plötsligt flaschar Anna sina jättebomber 🙂 Det kanske var där Håkan fastnade för han stod mittemot? Hehe.. så nu firar de i alla fall ettårsdag!

Mikkey Dee I Motörhead har jag redan träffat en gång när jag följde med Gaby till Ashton Martins Sverigeevent (Ja… hon har en Ashton…), jag hade ingen aning om vem Mikkey var så när vi skulle träffas på ”mingel” innan eventet skulle jag vara artig och frågade ”-vad jobbar du med då! Alla slutade prata och stirrade på mig. Sjukt pinsamt! Gabi räddade mig men Mikkey kom aldrig över det på hela kvällen.. på efterfesten kom han fram till mig med en ung tjej under varje arm och sa ”-Gitte.. De HÄR vet i alla fall vem jag är”.. Ha ha kul kille 🙂 Men han visste inte heller vem jag var så.. 😉

Men just nu ser fram emot imorgon då jag ÄNTLIGEN ska få gå på Raw Food Inspirationsdag för Elisabet’s Raw Food. Jag skulle gått i vintras men då fick jag influensan, gången efter hade jag redan bokat upp mig på Kristallterapikurs hos min väninna Marie Nilsson som driver KundaliniNyckeln AB. Började ge upp hoppet men SÅ HÄNDE DET 🙂 🙂 🙂 Jag kunde! Veckan efter jag anmält mig – igen – fick jag veta att jag missade Get Out’s Fair Enough mässa i Bodafors – Typiskt. Ett gäng från Outnorth är där nu och lever vildmarksliv och jag kunde varit med. Nåja..ibland måste man helt enkelt sålla… Självklart kommer jag att ta en massa kort och blogga om inspirationsdagen 🙂

Nu tar vi ett recept..

Denna pesto är perfekt till pasta eller på ett kex. Är du nötallergiker kan du byta ut valnötterna mot solroskärnor. Näringsjästen gör att peston får en smak som påminner om parmesanost. Näringsjäst är egentligen inte helt rå, det är en inaktiv proteinrik jästsvamp som framställs genom en odling på sockerrör eller melass. Sedan skördas, tvättas och torkas den. Jag brukar köpa den i flingform. Den har en nötig, ostig smak och den används mycket av veganer som parmesan eftersom den är fri från animalier.

Valnötspesto

Valnötspesto

1 kruka färsk Basilika
1 dl Valnötter (eller solrosfrön)
2 msk Kallpressad olivolja
2-3 msk Vatten
1 msk Pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk Himalayasalt
1-2 tsk Citronsaft
2 msk Näringsjäst
Lite nymalen Svartpeppar

Mixa allt i matberedare till en gryning konsistens. Smaka av 🙂

Zucchinipasta med Valnötspesto, tomater, rödlök och oliver

Ibland har jag denna Pesto till Zucchinipasta, har du en Spiralskärare så kan du göra kul pasta med den, annars kan du bara skiva zucchinin med osthyvel som du sedan strimlar. Så gjorde jag innan jag hade en spiralskärare…

 

 

Auberginebacon

De här är PERFEKTA till det mesta! Goda precis som de är, klipp dem över zucchinipasta, klipp bitar i en grönsaksgryta, använd dem som bröd till en macka, toppa över en macka – ja variationerna är oändliga… stoppa en bit i en dadel uhmmm 😉

Lövtunna Auberginebacon

Auberginebacon

1 stor Aubergine
1 msk Tamari
1 msk Agavesirap
1 msk Olivolja
1 msk äppelcidervinäger
5-7 droppar Liquid Smoke
2 tsk paprikakrydda
1 tsk vitlökspulver
Lite Chilipeppar
Lite Svartpeppar

Skiva Auberginen med osthyvel, försök få så fina skivor som möjligt. När du inte kan skiva längre så skär bitar med en kniv. Bitarna är bra till pasta..
Blanda alla ingredienser till marinaden och blanda i skivorna. Se till att marinaden kommer på alla skivor. Låt marinera i minst 1 timma. Lägg ut skivorna/bitarna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt ca.  3-5 timmar. Du kan antingen torka dem tills de är helt knapriga eller så kan de ha lite fukt kvar. Hållbarheten beror självklart på hur torra de är. Helt torra håller minst 1 månad i tättslutande burk.

VERKLIGEN lövtunna................ och frasiga uhmmmm...............

Raw Rågknäcke

Något som kan vara bra att alltid ha hemma är Raw Bröd eller knäcke. Kommer du hem från jobbet och är hungrig har du kanske inte lust att använda hjärnan alls, än mindre komma på vad du ska äta. När man lagar Raw mat upptäcker man att man får tänka om helt vad gäller matlagning och smaksättning och detta kan ta tid! Att koka pasta sitter kanske i ryggraden på de flesta och känns som ett snabbt alternativ, medan man kanske får tänka till lite innan man gör en Raw pasta som visserligen går lika fort att göra men det ”sitter inte i ryggraden” – ÄN 🙂

Nu var det inte pasta detta skulle handla om men liknelsen är det samma.. Kommer man hem och är hungrig och trött vill man ha mat NU utan att tänka. Därför är det bra att ha lite bröd/knäcke hemma som man kan ta till snabbt! Ett krämigt pålägg mixar du ihop snabbt och vips har du kvällsmaten klar! Har du varken gurka, paprika eller tomat hemma, så riv en morot och toppa med.. använd fantasin.

Rågknäcke

Rågknäcke

6 dl hel råg
2,5 dl Linfrön
1 dl solrosfrön
3 små zucchini
3 morötter
2 gul lök
2 tsk Himalayasalt

Blötlägg rågen i ca. 12 timmar, skölj och lägg dem i ett durkslag för att grodda. Efter ett dygn ungefär börjar de öppna sig och få en liten svans, då är de klara.Skölj gärna ett par gånger under tiden. Mal rågen i en mixer tills de är nästan helt krossade. Mal linfröna till mjöl. Häll över i en matberedare och mixa tillsammans med solrosfröna tills det blir en deg. Häll över degen till en bunke. Skala zucchini och morötter, skär dem i bitar och lägg över i matberedaren. Tillsätt saltet. Mixa till en blöt massa. Riv löken och tillsätt den. Mixa lite till. Löken får inte mixas för länge för då avger den en bitter smak.

Blanda grönsaksröran med degen till en slät smet. Jag brukar dela satserna och blanda i matberedaren för allt får inte plats i min på en gång.

Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och smeta ut till en snygg fyrkant över hela pappret. Satsen räcker till två plåtar som täcker hela pappret. Lagret ska bli ca. 5 mm tjockt.

Ställ in i ugn på max 50 grader och lämna luckan på glänt. Efter några timmar kan du skära rutor i brödet så det går att dela när det torkat. Låt torka i ca. 12-20 timmar och vänd efter halva tiden. Försök att inte torka bröden helt utan låt fukten vara kvar lite. Fibrerna i Zucchinin gör att bröden blir lite mjuka. Håller sig ca. 2 veckor beroende på hur torra de är. Är de helt torra håller de en evighet 🙂

Du kan egentligen använda vilket sädesslag som helst, bara den går grodda. Jag köper Saltå Kvarns ekologiska, de har hel Råg, Vete, dinkel, korn och Havre.

Raw mackor på rågknäcke ♥

Som pålägg brukar jag lägga på hummus/majonnäs/grönsaksröror/guacamole som ”smör” och toppa med tomat, paprika, avocado, gurka, sallad och/eller groddar av olika slag. Använd fantasin! Här hittar du tips på olika pålägg.