Superfoods och Herrgårdsflytt!!

Sorry, inget påskrecept men.. Människan har i alla tider sökt efter quickfix och man matas med alla superprodukter som ska göra oss superstarka och extra friska. Nej, jag är ingen anhängare av superfoods eller proteinpulver mfl.. Jag anser att man kan överdosera och ser ingen anledning alls till att tillsätta pulver som inte behövs när man äter bra kost och att få för sig att ta pulver för att man inte äter tillräckligt bra är rent av korkat. Ändå använder jag dessa pulver ibland.. Anledningen är inte dess superduperegenskaper utan för smakens skull. Mina favoriter är Macapulver och Lucumapulver som ger en smörig och fyllig smak som inget annat kan ge. David Wolfe är en av de verkliga förespråkarna för Superfoods och här kommer ett riktigt sött och smaskigt recept som är inspirerat ur hans bok med samma namn.

Smörkolor á la Wolfe serverade på silverfat

Läs mer

Oljemålning med fruktremmar ;)

Hade tänkt måla på min senaste tavla förra veckan men nu blev det ju inte så eftersom jag blev sjuk. Målade jättemycket för 20 år sedan men slutade när barnen kom, det fanns helt enkelt inte tid till allt och min passion för trädgårdsodlande ökade då. Min ena granne brukade säga att min trädgård såg ut som en annons för Weibulls 🙂 Det är ju så, man utvecklas och intresserar sig för nya saker, men jag minns hur fantastiskt BRA jag mådde de stunder jag målade och det försöker jag nu återuppta.

Alla gamla tavlor jag målat blev tyvärr stulna men jag har en kvar som har hängt hos mamma och pappa. Jag var 19 år när jag målade denna. Blev aldrig riktigt nöjd med hennes arm och ville måla över den men det fick jag inte för mamma 🙂 Vilken tur!!

Målad av mig 1986

För två år sedan beslöt jag mig för att börja igen och det ångrar jag inte. Första försöket var denna, det är en äng med vallmo. Den gillade jag att måla men jag märker att mitt tålamod försvunnit. Jag vill bli klar direkt, det är inte som förut när jag mera njöt av själva processen men jag kommer dit igen det vet jag!

Vallmoäng målad av mig 2010

Denna gången tänkte jag ge mig på Vedic art, har inte provat ”på riktigt” utan bara läst om det. Det ska gå ut på att man målar förutsättningslöst. Jag hade en liten tanke på vad jag ville måla och det var svårt att släppa den tanken men det ser ut att bli planeter av något slag.. vi får se..

Denna vet jag inte hur den kommer att se ut än, min ambition är att det ska bli en "glad" tavla men ljusa färger. Vi får se... Den är bara grundad än så länge.

Här kommer ett enkelt recept på jättegoda fruktremmar, bananen gör att de blir lite sega och sedan smaksätter man dem, torkar i ugn och vips har du jättegott godis.
Hallonremmar har jag gjort förut, de kräver mera sötning så det är därför det är fler dadlar i det receptet. Smaka på smeten innan du torkar om du är osäker. Ananasremmarna blev en klar överraskning, smakar himmelskt tropiskt och sött och sådär supergott ♥

Du kan egentligen smaksätta med vad du vill. Jag har provat med banan, dadlar och kakao, det blev goda chokladremmar och banan, björnbär, dadlar och lakritsrotspulver HmmmHmmhmhHmmmm såååååååååååååååå goda lakritsremmar 🙂 Men här kommer recepten på hallon och ananasremmar!

Hallon och ananasremmar, ananasremmarna blev lite för tunna men hallonremmarna blev perfekta!

Hallonremmar:
500 gram hallon (frysta eller färska)
2 bananer
20 dadlar

Ananasremmar:
1 färsk Ananas
2 bananer
12 dadlar

Mixa till en slät smet, bred ut på non-stick papper i ett minst 0,5 cm tjockt lager. Ställ in i ugn på max 50 grader med luckan på glänt i ca. 8-10 timmar. Vänd plattan när den är vändbar och torka andra sidan. Klipp remmar när den är torr och förvara gärna hoprullad mellan två non-stick papper.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Raspberry Straps:
500g raspberries (frozen or fresh)
2 bananas
20 dates

Pineapple Straps:
1 fresh pineapple
2 bananas
12 dates

Blend to a smooth paste, spread on non-stick paper in a minimum of 0.5 cm thick layer. Set the oven at max 50 degrees with the door ajar for approx. 8-10 hours. Turn the plate when it is possible and dry the other side. Cut into straps when dry, and keep curled up between two non-stick paper.