Ta ställning i GMO Debatten!!

Jag tar ställning i GMO debatten! Har du missat den? Jag har tidigare skrivit om Monsanto som försöker få ensamrätt på världens grödor vilket resulterat till att odlare i delar av världen tvingas slänga eget utsäde och köpa av Monsanto eftersom de tagit patent på grödan. Patentet har uppnåtts genom genmanipulering och eftersom vinden bär med sig pollen så återfinns de patenterade generna i omkringliggande grödor vilket leder till ett patentintrång när bonden sedan använder sitt eget utsäde. Ytterst idiotiskt!! Nu vill Monsanto in i EU och många parlamentariker är för och DETTA MÅSTE STOPPAS!!! Mixtra inte med grödorna som gett oss liv under årtusenden, låt oss bevara mångfalden heter det ju – eller gäller det bara den mänskliga mångfalden? Vi börjar med ett recept på en kär gammal beta innan jag flippar helt…

Raw Rödbetsburgare med senapssås på salladsblad med gurka, äpplen och lökstjälkar – Mums.

Läs mer

Rödbeta och havsstänk :)

JAG KOM IN PÅ HÖGSKOLAN!!!!! Så om sex veckor börjar jag läsa till Hälsocoach och lyckan är verkligen total!! ÄNTLIGEN 🙂

Har fått så otroligt mycket inspiration sedan jag flyttade ut till Boholmarna, vet inte varför men jag får en annan frid här och den är otroligt inspirerande trots att jag bor i en pytteliten stuga. Man skulle tycka att det var tvärtom med det vackra köket på Herrgården men man säger ju att en konstnär ska plågas lite för att vara på topp och i mitt fall kanske det stämmer för här består köket av en bänk och ett par skåp. Paula och Leif som jag hyr av är verkligen supertrevliga! Paula och jag delar många värderingar och jag är säker på att vi håller kontakten även efter jag flyttat, när det nu blir. Idag var vi ute med båten på havet och Leif visade kusten från utsidan. Jättevackert bland holmarna. Vi lade an i Kalmar och åt en bit mat och sedan gick färden hemåt igen och nu är jag supertrött..  Att lite frisk luft och havsstänk kan vara så tröttande. Hade precis gjort rödbetsjuice när Paula knackade på och frågade om jag ville med ut men jag hann dricka ett par glas av den underbara juicen innan vi for.

Betajuice upphälld på en vacker flaska. Tror det varit whisky i denna en gång i tiden.. nu med definitivt nyttigare innehåll!

Läs mer

Solmarka Gård

Idag har jag varit en sväng på Solmarka Gård. En gård som producerar en uppsjö av ekologisk mat. Grönsaker, bröd, blommor, kött, ägg etc.. har handlat deras produkter sedan jag flyttade till Kalmar men upptäckte att gården ligger alldeles i närheten för något år sedan. MEN utan bil så har jag aldrig tagit mig dit men nu äntligen var jag där. Ett underbart ställe med supertrevliga människor!! Inga speciella öppettider och ingen särskild butik utan det är bara att titta förbi 🙂 Härligt!! Ekologiska färska jordgubbar, de är nästan omöjliga att hitta här! Just jordgubbar är något av det som är hårt besprutat så det vägrar jag köpa annars, så därför blir det ett jordgubbsrecept idag!

Nötig Raw Jordgubbsallad med Spenat – bästa lunchen!

Läs mer

Flädersmoothie

Nu blommar flädern för fullt och det känns viktigt att ta vara på de underbara blomklasarna. Jag tog några blomklasar istället för bladgrönt i min smoothie och det blev en jättegod frisk smoothie som doftar fläder. Jag sköljde blomklasarna innan eftersom jag ville ha bort eventuella löss så en del av smaken försvann tyvärr där.

Sommaren redo att mixas!

Läs mer

Glad Midsommar!!

Glad Midsommar!! Hoppas ni slapp skurarna. Här i Kalmar öppnade sig himlen vid lunch men efter en timma var det helt fantastiskt somrigt igen! Det blev ingen raw midsommarlunch men dagen är ju inte slut än.. Ibland överträffar jag mig själv, vill nog påstå att jag gjort det nu i denna nektarindröm 🙂 Härliga smaker av nektariner, kolasås och hasselnötter med en doft av kanel. Macadamianötterna ger en härlig knaprighet till smuldegen. Underbart!

Raw Nektarindessert på en bädd av kolasås

Läs mer

Ibland blir det inte alls som man tänkt sig..

…och vad gör man då? Nu blev Herrgården plötsligt såld och alla ska flytta.. tja.. vi hade många planer men får nog revidera dem. Vi tar ett recept först.. En maträtt som jag ofta gör är raw Tabbouleh som är en persiljesallad från Libanon. Den är både billig, snabb att göra och mycket god! I den traditionella har man couscous eller bulgur som jag här bytt ut mot palsternacka och jordärtskockor. Du kan också använda blomkål eller mandel som gryn. Väljer du mandel blir maträtten mäktigare och då räcker receptet till många fler beroende på hur mycket mandel du tar med.

Raw Tabbouleh

Läs mer

Konflikthantering och Ananasdessert

Idén till detta recept kommer ur Russell James apelsinchokladkaka som blev så himla god! Egentligen skulle jag gjort en likadan men vi hade fått slänga apelsinerna eftersom Mimmi hittat en konstig orange stor spindel som gjort en massa spindelkokonger på apelsinerna i påsen. Gabi tog påsen, dödade spindeln och slängde ut den och vi vågade inte syna resten i påsen…. så därför inga apelsiner… Spindeln måste ha följt med från affären för sådana spindlar har vi inte här. Brrr… blotta tanken! Tror att den gömt sig bland bananerna eller i ananasen kanske när vi tog hem all frukt? Jag kommer i alla fall syna ALL frukt noga hädanefter! Detta recept smakar inte direkt ananas men får en god ”ton” av den tillsammans med Lucumans smörighet. MmmMmmmm..

Ananasdessert serverad på ett av de vackra faten jag hittat i skåpen på härliga Törneby Herrgård, här serverad med lite passionsfrukt och ett par hallonblad som du kan mixa i din smoothie efteråt. Denna dessert är inte så söt och vill du så kan du söta passionsfrukten med lite honung eller agavesirap.

Läs mer

Ha inte för bråttom!

GRATTIS Norge och GRATTIS min Linus som fyller 19 år idag!! Vi och hela Norge firar dig älskling 🙂
Känner att jag kanske inte gör så mycket reklam som jag borde för gröna smoothisar vilket är synd för de är så fullproppade med vitaminer och mineraler att du skulle kunna leva uteslutande på dem. Nu när våren kommit så kan du hämta mängder av färskt bladgrönt ute i naturen. Är du tveksam på vad som är ätbart kan du kolla på skogsskafferiets hemsida. En jättebra sajt som informerar om ätbara växter och vad dessa kan förväxlas med.

Morgonsmoothie med ananas, citron, grapefrukt och kirskål.

Läs mer

Storstädning och Raw Apelsinchokladkaka

Idag har jag stått i köket hela förmiddagen. Det var inte meningen för jag tänkte bara göra en kaka jag varit sugen på ett tag nu, en riktigt mastig chokladkaka med smak av apelsin och den blev precis sådär god som jag hoppats! När jag gjort den kom Gabi och då blev det en snickerskaka och lite fudge av resterna från chokladkakan! Grejen med Raw Food kakor är att de blir SÅ mäktiga så man orkar bara en liten bit men det är ju bra, håller jag dem bara gömda från Mimmi så räcker de länge 😉
Receptet idag är ett av recepten från Russell James som jag sneglat på länge. Jag har här   ”översatt” det till svenska mått och justerat ingredienserna lite som jag tycker. Vill du ha Russells recept hittar du det här. Min blev inte lika snygg som hans men ändå…

På bilden ser du raw apelsinchokladkaka till höger,raw snickerskaka längst bak och mina receptlösa fudge längst fram. Tyvärr blev botten lite torr på chokladkakan men den blev ändå SÅ fyllig och fantastiskt god!! Klicka på bilden så kommer du till snickerskakan.

Läs mer