Alkoholfritt och Raw Coleslaw och pestofylld tomat

Undrar du varför det plötsligt går lite längre mellan blogginläggen? Jag var nog lite överambitiös i början och insåg efter ett tag att jag inte skulle hinna så mycket som jag hoppades, jag vill inte bara skriva något för att jag måste, jag måste ha ett budskap också och det har jag inte varannan dag 🙂 En gång i veckan blir lagom tror jag!

Hur gick det efter min besvärjelse om att vända turen? Jodå, jag tror att den hjälpte för det har hänt en del bra saker, bl.a. detta som jag bara måste dela med mig av:
Köket i vår lägenhet är väldigt litet och det är ont om skåp. Jag förvarar alla mina nötter och frön i glas- och plåtburkar och det är nästan omöjligt att hitta det man behöver i skafferiet. Så jag hittade billiga plåthyllor på IKEA som jag tänkte göra om lite så det skulle bli som jag ville. Jag har ingen bil och de väger 10 kilo tillsammans. Först tänkte jag ta cykeln med ambitionen att ta hem hyllorna på den…

Kan de så kan jag eller? Haha nä… jag tror jag avstår!!

Näe… bestämde mig för att ta taxi hem med dem, det brukar jag göra när jag hittar något jag inte får hem. Vädret var fint så istället för att ta bussen till IKEA tog jag en promenad. Skulle förbi en brevlåda så det blev en liten omväg förbi förmedlingscentralen som är ett ställe där de säljer begagnade möbler. Såg till min förvåning att det var öppet (söndag) och jag hade ingen brådska så jag gick in där. Hittade ett vackert mörkt gammalt träskåp som var prissänkt i flera omgångar och som nu bara kostade 300 kr!! Jag slog till direkt och ringde taxi för att höra om de hade en bil som var stor nog, de hade de och han var precis utanför så han kom på direkten.
En urtrevlig snubbe som jag åkt med tidigare. När vi satte oss i bilen började vi prata om ÖB, varför vet jag inte men så sa han att de just öppnat ÖB i Kalmar och frågade om vi skulle ta en sväng förbi för han hade inte bråttom. Toppen för jag behövde färg till skåpet! Efteråt åkte vi en omväg genom Kalmar hem till mitt för han behövde nog prata av sig lite och jag hade som sagt inte bråttom.. När vi kom fram sa han att han skulle hjälpa mig upp med skåpet (tredje våningen utan hiss) Jo, det tackar jag inte nej till!
Vi tog första trappan – skåpet var tungt och efter första trappavsatsen ringde han en kollega och bad honom komma förbi istället och hjälpa honom upp med det 🙂 Kollegan kom och de bar upp skåpet, när han skulle åka igen ville jag betala, men se.. jag FICK inte betala, inte en spänn!! Det är vad jag kallar service och en himla BRA dag!!

Jag satte igång med skåpet samma kväll och nu är det klart. Vad tycks? 500 kr totalt och 5 timmars arbete 🙂

Mitt fina fynd till alla nötter och frön, nu vitmålat. Glasburkarna har jag köpt på IKEA och Lagerhaus. De blommiga plåtburkarna kommer från Kahl’s och resten av burkarna har jag köpt genom åren när jag hittat dem. Uncle Ben’s risburk köpte jag för över 15 år sedan. Trälådorna från Sockerbolaget (SSA) stod i ett uthus och ingick i ett husköp för snart 20 år sedan. Växten är en murgröna som jag köpt på Plantagen, krukan kommer från min gamla mamma..

Nu ser jag att min Lavendel inte riktigt trivs så jag ska plantera om den ikväll, annars får jag göra om besvärjelsen vid nästa nymåne 🙁

Eftersom det ändå verkade gå så bra så ska jag testa en ny besvärjelse, denna gången ska jag göra en påse som drar till sig pengar för det kan man väl aldrig få för mycket av eller? 😉 Har samlat ihop allt jag behöver till påsen så det blir en ceremoni ikväll..

I lördags ringde Gabi och frågade om jag ville följa med ut, ett nytt ställe hade öppnat och hon, Jangir Maddadi, John Kluge och kille som ritar Jangirs produkter (ååh minns inte vad han hette) och hans fru. Trevliga var de i alla fall 🙂 På Harrys gick vi upp på övervåningen och ville sätta oss. Gabi beställde en flaska champagne, men fick till svar att hon fick gå ner på nedervåningen och beställa den, eftersom de inte hade champagne på övervåningen. DET skulle bartendern inte sagt! Min tanke var att då går vi väl ner och beställer då, men det var inte Gabis. Det var längesedan jag hört henne skälla så och jag måste faktiskt ge henne rätt och känner att jag har något att lära mig!! Vi är kunder som vill handla men får anvisningar för att bartendern inte ville gå ner?????? Detta kan bara hända i ”servicelandet” Sverige, kan du föreställa dig att någon i t.ex. Thailand, Dubai eller Schweiz skulle få för sig att säga så? Nåja Gabi stod på sig och det slutade med att vakten gick ner och hämtade en servitris som var urgullig och som serverade champangnen till de andra och ett glas alkoholfritt till mig 🙂

Detta leder oss då till nästa steg… Jag har valt att sluta helt med alkohol, ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv! Det finns ett problem med det bara, och det är bemötandet av andra när man tackar nej till ett glas. Många blir alldeles ställda och jag får alltid förklara – varför – jag inte vill dricka alkohol. Första frågan man får är alltid – Kör du? Eehh.. nej??!? Det trugas – men ett glas kan du väl ta… eller – Är du alldeles säker? eller – Blir det inte tråkigt då? (????!!?????????!!) eller den här: ”Men dricker du inte ens ett glas rött till maten då”? NEJ FÖR HELVETE NEEEEJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Varför ska jag förklara för alla i min omgivning varför jag valt att avstå från alkohol? Varför måste jag ha en anledning?? Ingen ber någon som dricker att förklara anledningen till det. Göran Forsberg är en klok kille jag känner och som inte heller dricker, tipsade mig om att istället fråga, – varför dricker du? Hehe det kanske jag ska göra. Göran är en superduktig fotograf som bl.a. tar helt underbara naturbilder!

Vad vore livet utan ett par rawfoodrecept 😉 Raw Sour Cream är bra att alltid ha klar hemma. Den håller sig ungefär två-tre veckor i en tättslutande burk, beroende på hur ofta man öppnar burken såklart.. Jag använder den som bas i det mesta. Tänk dig hur du i traditionell matlagning använder yoghurt och creme fraiche, ungefär så använder du denna i Raw matlagning.

Raw Sour Cream är perfekt att alltid ha klar hemma.. Använd den ungefär som du skulle använda Creme Fraiche, matlagningsyoghurt eller gräddfil.

Cremen blir krämigare ju bätte mixare du har. Min är bara på 800 watt så jag brukar mala nötterna innan, men det behöver jag inte för blötläggningen gör att nötterna lättar finfördelas.

Raw Sour Cream (6 dl)
4 dl Cashewnötter
2 msk Äppelcidervinäger
3 dl Vatten
1 tsk Himalayasalt

Blötlägg cashewnötterna i minst 4 timmar. Mixa till en slät creme med vatten, vinäger och salt. Förvarar du den i en burk med tättslutande lock så håller sig i 2-3 veckor i kylskåp.

Denna Sourcream behöver du bl.a till denna läckra matlåda som jag hade med mig till jobbet en dag..

Uppiggande matlåda med raw coleslaw och pestofyllda tomater

Raw Coleslaw
1 litet Vitkålshuvud
1 Rödlök
2 dl Sour Cream (recept ovan)
1 tsk Dijonsenap
1 msk Linfröolja (eller annan olja)
1 mak citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Strimla vitkålen och rödlöken. Rör ihop resten och häll ihop med kålen och löken. Blir bättre om den får stå till nästa dag.

Pestofyllda tomater (2-4 st)
2-4 stora tomater (2 bifftomater eller 4 vanliga)
½ kruka färsk Basilika
2 msk Pinjenötter
2 msk Näringsjäst
1 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Skär locket av tomaterna och gröp ur det blöta i dem (spara de köttiga väggarna). Mixa resten av ingredienserna med det du gröpt ur tomaterna till en grynig pesto. Fyll tomaterna med peston.

Servera tomaterna tillsammans med Coleslaw. Detta räcker till 2 personer.