Zucchinibröd i många varianter!

Jag måste göra lite reklam för nästa helg! Då ställer jag ut med Silverbiten.seMå Bra Mässan på Öland som firar 10-års jubileum! Jag planerar att ta med mig smakprover på några Raw Food gottebitar och försöka sprida lite välmående 🙂 Du kan läsa mer om mässan här.

Detta zucchinibröd gjorde jag första gången efter Ani Phyo’s kokbok. Det var JÄTTEGOTT och efter det så har jag gjort lite egna varianter på det. Ett grundrecept till ett neutralt bröd som du kan smaksätta om du vill. Jag har även lekt lite och testat olika kakvarianter. Smetar man ut det tunt och minskar lite på zucchinin så blir det spröda och goda kex istället. Du kan också lägga i hela/grovhackade solrosfrön och lite lite carobpulver, så smakar det som rågböd 🙂

Underbara Zucchinibröd med Avocadoröra

Läs mer… Läs mer

Healing & Nötfritt Kumminbröd

Recipe will follow in english

Idag är jag hängig, vaknade med ont i halsen igår och tar det lugnt idag också..har ingen lust att göra någonting alls så här kommer ett recept som jag tänkt publicera lite längre fram.. Typiskt när man nu råkar ha en veckas semester va? Nåja. Universums outgrundliga vilja och kanske enda sättet att få mig att ta det lugnt och vila?? Tror nästan det…

Var förresten hos Ingrid Nilsson och fick healing igår, är helt säker på att det hjälper! Värmen från hennes händer nästan bränner när hon healar, fast hon inte ens rör mig. Kan inte vara annat än bra 🙂

 People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can’t find them, make them. ☯ George Bernard Shaw

Raw Havrekumminbröd

Kumminbröd
2 dl Linfrö + 4 dl Vatten
2 dl Pumpafrön
2 Morötter
1 Gul lök
3 dl Havregryn
0,5 dl Solrosolja
2 msk Gurkmeja (kan uteslutas)
0,5 dl Kummin
0,5 msk Lökpulver
0,5 msk Himalayasalt

Blötlägg linfröna i vattnet helst över natten. Häll INTE bort vattnet.
Mixa morötterna till småbitar i en matberedare, Tillsätt allt utom havre och lök och kör till en jämn smet. Finhacka löken och mixa den i smeten (lök får en bitter smak om den mixas för länge och ska därför alltid tillsättas på slutet) Tillsätt havret sist och blanda till en smet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt. Skär rutor med en pizzaskärare efter ett par timmar. Låt torka över natten och vänd nästa morgon. Vill du så kan du vända brödet tidigare och inte torka så länge, då får du ett saftigare bröd.
Du kan också vända i havregrynen utan att köra dem i matberedaren, så får du ett mjukare bröd eller så kan du ta med dem precis i början, så blir brödet mer som knäckebröd = Ju större havregrynen är, desto mjukare bröd.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Cuminbread
2 dl Flaxseed + 4 cups water
2 dl pumpkin seeds
2 Carrots
1 yellow onion
3 dl rolled oats
0.5 dl sunflower oil
2 tbsp turmeric (optional)
0.5 dl Cumin
0.5 tbsp Onion Powder
0.5 tbsp Himalayan Salt

Soak the flaxseeds in the water preferably overnight. Do NOT pour off the water. Mix the carrots into small pieces in a food processor, add everything but the oat and onions, and run until smooth. Chop the onion and mix it into the mixture (onions get a bitter taste if mixed too long and should always be added at the end) Add the oats last and mix to a paste. Spread the batter on a Baking sheet and dry in the oven at maximum 50 degrees with the door ajar. Cut squares with a pizza cutter after a few hours. Let dry overnight and flip it the next morning to dry on the other side. If you want to you can turn the bread earlier and not dry it for so long, you get a moister bread. You can also put the oatmeal in without mixing them in a food processor, you’ll get a softer bread = The less processed the oatmeal is, the softer the bread will be.

Skolavslutning och Nötfritt Havremorotsbröd

Recipe will follow in english

Igår var det skolavslutning för Mimmi. Det var jättefint och tjejerna var hur söta som helst 🙂

Skolavslutning för Mimmi och hennes kompisar på Falkenbergskolan I Kalmar. Mimmi står längst ut till höger i sin snygga outfit!

Efter avslutningen skulle jag överraska Mimmi med lunch på stan. Hon fick välja precis vad hon ville men eftersom hon skulle på fest på kvällen så fick det bli en lunch. Det började med en halv flopp för alla ställen hon ville äta på hade stängt och den maten hon ville ha serverades inte under lunchtid 🙁 Det slutade med att vi hamnade på Skafferiet och vi huttrade oss igenom hela lunchen eftersom vi envist ville sitta ute och solen inte ville titta fram bakom molnen.. Efter lunchen skulle vi handla ett par saker men plötsligt tillade solen fram och det blev så där härligt att bara strosa runt, så efter ett antal butiker hade vi handlat en ny outfit till henne istället för den mindre charmiga lunchen 🙂 Så dagen blev himla bra ändå och Mimmi var mer än nöjd! Får ta den där middagen en annan gång istället..

På avslutningen sjöng bl.a. den här tjejen, som dessutom tilldelades ett stipendium på avslutningsdagen. Har inte den låten hon sjöng där men hittade en annan på Youtube, så här kommer den.

Mitt i alltihop försöker få in nya smycken i shopen, det är svårt att få tiden att räcka till men om man tar några varje dag så är det ju bättre än inget. Just nu hänger bokföringen som ett mörkt moln över himmelen men det ska nog fixa sig 🙂

Halsband med Berrgskristall och Ametist

Håller fortfarande på med alla bilderna på smyckena jag haft med på mässor och som fortfarande inte fått ut i shopen… de kommer de kommer. har ju så många andra järn i elden 🙂

 When you affirm big, believe big, and pray big, big things happen. ☯ Norman Vincent Peale

Nu kör vi ett recept! Har förresten hittat ett sätt att gratis kunna lägga ut dem i bokform på nätet så det kommer jag att göra med alla mina egna recept.

Havremorotsbröd i ett vackert loppisfynd

Havremorotsbröd
2 dl Solrosfrö
2 dl Linfrö + 4 dl Vatten
4 dl Havregryn
2 Morötter
1 Rödlök
1 msk Solrosolja
2 msk Agavesirap
0,5 msk Himalayasalt
1 msk Muskot
1 tsk Kanel

Blötlägg linfröna i vattnet helst över natten. Häll INTE bort vattnet.
Mixa morötterna till småbitar i en matberedare, Tillsätt allt utom havre och lök och kör till en jämn smet. Finhacka löken och mixa den i smeten (lök får en bitter smak om den mixas för länge och ska därför alltid tillsättas på slutet) Tillsätt havret sist och blanda till en smet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt. Skär rutor med en pizzaskärare efter ett par timmar. Låt torka över natten och vänd nästa morgon. Vill du så kan du vända brödet tidigare och inte torka så länge, då får du ett saftigare bröd.
Du kan också vända i havregrynen utan att köra dem i matberedaren, så får du ett mjukare bröd eller så kan du ta med dem precis i början, så blir brödet mer som knäckebröd = Ju större havregrynen är, desto mjukare bröd.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Oatmeal Carrot Bread
2 dl Sunflower
2 dl Flaxseed + 4 dl water
4 dl rolled oats
2 Carrots
1 Red Onion
1 tbsp sunflower oil
2 tbsp Agavesyrup
0.5 tbsp of Himalayan Salt
1 tbsp nutmeg
1 tsp cinnamon

Soak the flaxseeds in the water preferably overnight. Do NOT pour off the water. Mix the carrots into small pieces in a food processor, add everything but the oat and onions, and run until smooth. Chop the onion and mix it into the mixture (onions get a bitter taste if mixed too long and should always be added at the end) Add the oats last and mix to a paste. Spread the batter on a Baking sheet and dry in the oven at maximum 50 degrees with the door ajar. Cut squares with a pizza cutter after a few hours. Let dry overnight and flip it the next morning to dry on the other side. If you want to you can turn the bread earlier and not dry it for so long, you get a moister bread. You can also put the oatmeal in without mixing them in a food processor, you’ll get a softer bread = The less processed the oatmeal is, the softer the bread will be.

Raw Rågknäcke

Något som kan vara bra att alltid ha hemma är Raw Bröd eller knäcke. Kommer du hem från jobbet och är hungrig har du kanske inte lust att använda hjärnan alls, än mindre komma på vad du ska äta. När man lagar Raw mat upptäcker man att man får tänka om helt vad gäller matlagning och smaksättning och detta kan ta tid! Att koka pasta sitter kanske i ryggraden på de flesta och känns som ett snabbt alternativ, medan man kanske får tänka till lite innan man gör en Raw pasta som visserligen går lika fort att göra men det ”sitter inte i ryggraden” – ÄN 🙂

Nu var det inte pasta detta skulle handla om men liknelsen är det samma.. Kommer man hem och är hungrig och trött vill man ha mat NU utan att tänka. Därför är det bra att ha lite bröd/knäcke hemma som man kan ta till snabbt! Ett krämigt pålägg mixar du ihop snabbt och vips har du kvällsmaten klar! Har du varken gurka, paprika eller tomat hemma, så riv en morot och toppa med.. använd fantasin.

Rågknäcke

Rågknäcke

6 dl hel råg
2,5 dl Linfrön
1 dl solrosfrön
3 små zucchini
3 morötter
2 gul lök
2 tsk Himalayasalt

Blötlägg rågen i ca. 12 timmar, skölj och lägg dem i ett durkslag för att grodda. Efter ett dygn ungefär börjar de öppna sig och få en liten svans, då är de klara.Skölj gärna ett par gånger under tiden. Mal rågen i en mixer tills de är nästan helt krossade. Mal linfröna till mjöl. Häll över i en matberedare och mixa tillsammans med solrosfröna tills det blir en deg. Häll över degen till en bunke. Skala zucchini och morötter, skär dem i bitar och lägg över i matberedaren. Tillsätt saltet. Mixa till en blöt massa. Riv löken och tillsätt den. Mixa lite till. Löken får inte mixas för länge för då avger den en bitter smak.

Blanda grönsaksröran med degen till en slät smet. Jag brukar dela satserna och blanda i matberedaren för allt får inte plats i min på en gång.

Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och smeta ut till en snygg fyrkant över hela pappret. Satsen räcker till två plåtar som täcker hela pappret. Lagret ska bli ca. 5 mm tjockt.

Ställ in i ugn på max 50 grader och lämna luckan på glänt. Efter några timmar kan du skära rutor i brödet så det går att dela när det torkat. Låt torka i ca. 12-20 timmar och vänd efter halva tiden. Försök att inte torka bröden helt utan låt fukten vara kvar lite. Fibrerna i Zucchinin gör att bröden blir lite mjuka. Håller sig ca. 2 veckor beroende på hur torra de är. Är de helt torra håller de en evighet 🙂

Du kan egentligen använda vilket sädesslag som helst, bara den går grodda. Jag köper Saltå Kvarns ekologiska, de har hel Råg, Vete, dinkel, korn och Havre.

Raw mackor på rågknäcke ♥

Som pålägg brukar jag lägga på hummus/majonnäs/grönsaksröror/guacamole som ”smör” och toppa med tomat, paprika, avocado, gurka, sallad och/eller groddar av olika slag. Använd fantasin! Här hittar du tips på olika pålägg.

 

Gula Pumpafrökex

Gurkmeja är mycket inflammationshämmande och har en mängd läkande egenskaper. Här ger den dessutom en underbar gul färg till bröden!

Gula Pumpafrökex ca. 40 st

3 dl bovetemjöl
1 Sötpotatis
5 Morötter
1 dl krossade linfrön
5 dadlar blötlagda över natten
1 dl dadelvatten
2 msk Gurkmeja
2 tsk Himalayasalt
1 msk hackad färsk ingefära
2 dl hela pumpafrön blötlagda över natten
Ca 1-2 dl Juice från sötpotatisen & morötterna

Kör Sötpotatis och morötter i juicepressen. Spara juicen och lägg pulpen i en bunke. Mixa dadlar + dadelvatten och ingefära till en slät blandning, tillsätt ev mer dadelvatten om det blir för trögflytande. Blanda pulp med gurkmeja, salt, bovetemjöl, linfrön, pumpafrön och dadelmixen. Tillsätt så mycket juice som behövs för att degen ska gå att knåda ihop. Det gör inget om den skulle råka bli för lös, huvudsaken är att det går göra bollar av smeten.

Smaka av och tillsätt ev mera salt.

Rulla bollar och platta till runda kakor. Lägg på bakplåtspapper och torka ca. 12 timmar i ugn på max 50 grader med ugnsluckan på glänt. Vänd gärna efter halva tiden. Håller flera veckor beroende på hur länge du torkat dem.