Rawbullmacka med rödbetssallad:)

Vilken härlig helg! Jag har stått på Må Bra Mässan på Öland lördag och söndag och hade med mig 200 Raw Food bollar som jag bjöd på. Raw Food var egentligen bara en ”kul grej” eftersom det var Silverbitens smycken jag skulle sälja men folk var så nyfikna på att veta mer om Raw food så det var nästan det enda jag pratade om!! Jag är SÅ glad 🙂 Jag blev tillfrågad om jag ville komma och föreläsa om Raw Food och tillaga något inför publik och en någon frågade om jag ville komma om de samlades ett litet gäng. Hmm.. hade inte planer på att utveckla mig mer än min coaching men man måste ju utvecklas eller? Så jag sa inte ja men inte heller nej 😉 Bollarna jag bjöd på var en variant av Citroncaroberna som jag bloggat om tidigare men eftersom jag inte hade tillräckligt många receptlappar att dela ut så lovade jag att lägga ut receptet på bloggen, så här kommer det.

200 Raw Citronbollar!

Läs mer… Läs mer

Zucchinibröd i många varianter!

Jag måste göra lite reklam för nästa helg! Då ställer jag ut med Silverbiten.seMå Bra Mässan på Öland som firar 10-års jubileum! Jag planerar att ta med mig smakprover på några Raw Food gottebitar och försöka sprida lite välmående 🙂 Du kan läsa mer om mässan här.

Detta zucchinibröd gjorde jag första gången efter Ani Phyo’s kokbok. Det var JÄTTEGOTT och efter det så har jag gjort lite egna varianter på det. Ett grundrecept till ett neutralt bröd som du kan smaksätta om du vill. Jag har även lekt lite och testat olika kakvarianter. Smetar man ut det tunt och minskar lite på zucchinin så blir det spröda och goda kex istället. Du kan också lägga i hela/grovhackade solrosfrön och lite lite carobpulver, så smakar det som rågböd 🙂

Underbara Zucchinibröd med Avocadoröra

Läs mer… Läs mer

Ekologisk tandkräm & Grönsaksdipp

Recipe will follow in english

Letade på ICA efter en ekologisk tandkräm men till min förvåning fanns det ingenting alls som ens påminde om det!! Undrar varför? Synd att man ska behöva skicka efter sin tandkräm bara för att man vill slippa kemikalierna… Hittade en shop som heter VitaVera som verkar bra! Ska absolut betställa därifrån. Ser att de har både tandkräm, mascara, deo och rouge = precis allt som jag nästan har slut på 🙂

Lugn bara lugn, kommer blogga om resultatet..

Just nu provar jag en hudlotion från Valleberga Örtprodukter på Öland med Ringblomsextrakt. Den luktar inte så gott men går in bra i huden. Kan inte riktigt bestämma mig än för om jag gillar den eller inte.

Ringblomslotion från Valleberga Örtprodukter

Däremot älskar jag deras Läppbalsam, den går jag aldrig någonstans utan 🙂
Jag brukar köpa dem hos Tina på Harmoniqa i hennes butik. Godast är den med Mandarinsmak ♥

Mandarin Läppbalsam

Nu över till ett nytt recept. Idag var jag för lat för att göra någon mat, hade inget särskilt hemma men hittade till slut ingredienser till en dipp som jag först tänkt ha som pålägg på ett par Raw knäcke, men när den var klar blev jag så sugen på morötter, så det blev en dipp istället. Resterna kommer på mackan imorgon med lite färska tomater och gurka tror jag. 🙂

Tomatpaprikadipp här i en gammal vacker silverkanna som borde putsas..

Grönsaksdipp (ca 2 dl)
0,5 dl Cashewnötter
4 hela soltorkade tomater
½ Paprika
1 tsk Olivolja
1 tsk Citronsaft
Herbamare Örtsalt
Svart peppar
0,5 dl Vatten

Mal nötterna till fint mjöl. Mixa resten till en slät dip. Smaka av med salt och peppar. Servera 🙂 Jag hade bara morötter hemma men dippa gärna lite färgglada grönsaker och om något blir över så kan du ta det på mackan nästa dag!

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Vegetable Dip (about 2 dl)
0.5 dl cashews
4 whole dried tomatoes
½ Paprika
1 tsp olive oil
1 tsp Lemon juice
Herbal salt
Black pepper
0.5 dl water

Grind nuts into fine flour. Mix the rest to a smooth dip. Season with salt and pepper. serve 🙂 I only had carrots at home, but feel free to serve the dip with som colorful vegetables and if anything is left over you can take it on some raw bread the next day!

 

Valnötspesto & lite till…

JAAAAAAAAAAA nu blir det RIKTIG FEST 🙂 Igår kom en inbjudan till Törneby Herrgårds ettårsfest hos Gabi, den blir riktigt bra!! Var på invigningen för ett år sedan och den var över ALL förväntan 🙂 Har hört rykten om att det blir en hel del kändisar där så jag måste ta med kameran! Förra året sjöng Håkan Hemlin och det var den kvällen han blev ihop med sin Anna.. Anna, jag, Mari Strandgårdh och Billy Lansdowne stod i köket och diskuterade bröst (fråga mig inte varför??) och plötsligt flaschar Anna sina jättebomber 🙂 Det kanske var där Håkan fastnade för han stod mittemot? Hehe.. så nu firar de i alla fall ettårsdag!

Mikkey Dee I Motörhead har jag redan träffat en gång när jag följde med Gaby till Ashton Martins Sverigeevent (Ja… hon har en Ashton…), jag hade ingen aning om vem Mikkey var så när vi skulle träffas på ”mingel” innan eventet skulle jag vara artig och frågade ”-vad jobbar du med då! Alla slutade prata och stirrade på mig. Sjukt pinsamt! Gabi räddade mig men Mikkey kom aldrig över det på hela kvällen.. på efterfesten kom han fram till mig med en ung tjej under varje arm och sa ”-Gitte.. De HÄR vet i alla fall vem jag är”.. Ha ha kul kille 🙂 Men han visste inte heller vem jag var så.. 😉

Men just nu ser fram emot imorgon då jag ÄNTLIGEN ska få gå på Raw Food Inspirationsdag för Elisabet’s Raw Food. Jag skulle gått i vintras men då fick jag influensan, gången efter hade jag redan bokat upp mig på Kristallterapikurs hos min väninna Marie Nilsson som driver KundaliniNyckeln AB. Började ge upp hoppet men SÅ HÄNDE DET 🙂 🙂 🙂 Jag kunde! Veckan efter jag anmält mig – igen – fick jag veta att jag missade Get Out’s Fair Enough mässa i Bodafors – Typiskt. Ett gäng från Outnorth är där nu och lever vildmarksliv och jag kunde varit med. Nåja..ibland måste man helt enkelt sålla… Självklart kommer jag att ta en massa kort och blogga om inspirationsdagen 🙂

Nu tar vi ett recept..

Denna pesto är perfekt till pasta eller på ett kex. Är du nötallergiker kan du byta ut valnötterna mot solroskärnor. Näringsjästen gör att peston får en smak som påminner om parmesanost. Näringsjäst är egentligen inte helt rå, det är en inaktiv proteinrik jästsvamp som framställs genom en odling på sockerrör eller melass. Sedan skördas, tvättas och torkas den. Jag brukar köpa den i flingform. Den har en nötig, ostig smak och den används mycket av veganer som parmesan eftersom den är fri från animalier.

Valnötspesto

Valnötspesto

1 kruka färsk Basilika
1 dl Valnötter (eller solrosfrön)
2 msk Kallpressad olivolja
2-3 msk Vatten
1 msk Pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk Himalayasalt
1-2 tsk Citronsaft
2 msk Näringsjäst
Lite nymalen Svartpeppar

Mixa allt i matberedare till en gryning konsistens. Smaka av 🙂

Zucchinipasta med Valnötspesto, tomater, rödlök och oliver

Ibland har jag denna Pesto till Zucchinipasta, har du en Spiralskärare så kan du göra kul pasta med den, annars kan du bara skiva zucchinin med osthyvel som du sedan strimlar. Så gjorde jag innan jag hade en spiralskärare…

 

 

Auberginebacon

De här är PERFEKTA till det mesta! Goda precis som de är, klipp dem över zucchinipasta, klipp bitar i en grönsaksgryta, använd dem som bröd till en macka, toppa över en macka – ja variationerna är oändliga… stoppa en bit i en dadel uhmmm 😉

Lövtunna Auberginebacon

Auberginebacon

1 stor Aubergine
1 msk Tamari
1 msk Agavesirap
1 msk Olivolja
1 msk äppelcidervinäger
5-7 droppar Liquid Smoke
2 tsk paprikakrydda
1 tsk vitlökspulver
Lite Chilipeppar
Lite Svartpeppar

Skiva Auberginen med osthyvel, försök få så fina skivor som möjligt. När du inte kan skiva längre så skär bitar med en kniv. Bitarna är bra till pasta..
Blanda alla ingredienser till marinaden och blanda i skivorna. Se till att marinaden kommer på alla skivor. Låt marinera i minst 1 timma. Lägg ut skivorna/bitarna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt ca.  3-5 timmar. Du kan antingen torka dem tills de är helt knapriga eller så kan de ha lite fukt kvar. Hållbarheten beror självklart på hur torra de är. Helt torra håller minst 1 månad i tättslutande burk.

VERKLIGEN lövtunna................ och frasiga uhmmmm...............

Lunch!

Hittade en himmelsk röra på nätet och gjorde om lite… Helt perfekt som dipp, som pastasås eller som här, pålägg på mina gula pumpafrökex.

Paprikachiliost

0,5 dl blötlagd irish moss
½ Röd paprika
0,5 dl soltorkad tomat (blötlagda)
1 dl malda cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk Himalayasalt
1 msk citronsaft

Skölj mossan noga. Mixa allt till en jämn smet och låt stå en timma att tjockna.