Healing & Nötfritt Kumminbröd

Recipe will follow in english

Idag är jag hängig, vaknade med ont i halsen igår och tar det lugnt idag också..har ingen lust att göra någonting alls så här kommer ett recept som jag tänkt publicera lite längre fram.. Typiskt när man nu råkar ha en veckas semester va? Nåja. Universums outgrundliga vilja och kanske enda sättet att få mig att ta det lugnt och vila?? Tror nästan det…

Var förresten hos Ingrid Nilsson och fick healing igår, är helt säker på att det hjälper! Värmen från hennes händer nästan bränner när hon healar, fast hon inte ens rör mig. Kan inte vara annat än bra 🙂

 People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can’t find them, make them. ☯ George Bernard Shaw

Raw Havrekumminbröd

Kumminbröd
2 dl Linfrö + 4 dl Vatten
2 dl Pumpafrön
2 Morötter
1 Gul lök
3 dl Havregryn
0,5 dl Solrosolja
2 msk Gurkmeja (kan uteslutas)
0,5 dl Kummin
0,5 msk Lökpulver
0,5 msk Himalayasalt

Blötlägg linfröna i vattnet helst över natten. Häll INTE bort vattnet.
Mixa morötterna till småbitar i en matberedare, Tillsätt allt utom havre och lök och kör till en jämn smet. Finhacka löken och mixa den i smeten (lök får en bitter smak om den mixas för länge och ska därför alltid tillsättas på slutet) Tillsätt havret sist och blanda till en smet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt. Skär rutor med en pizzaskärare efter ett par timmar. Låt torka över natten och vänd nästa morgon. Vill du så kan du vända brödet tidigare och inte torka så länge, då får du ett saftigare bröd.
Du kan också vända i havregrynen utan att köra dem i matberedaren, så får du ett mjukare bröd eller så kan du ta med dem precis i början, så blir brödet mer som knäckebröd = Ju större havregrynen är, desto mjukare bröd.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Cuminbread
2 dl Flaxseed + 4 cups water
2 dl pumpkin seeds
2 Carrots
1 yellow onion
3 dl rolled oats
0.5 dl sunflower oil
2 tbsp turmeric (optional)
0.5 dl Cumin
0.5 tbsp Onion Powder
0.5 tbsp Himalayan Salt

Soak the flaxseeds in the water preferably overnight. Do NOT pour off the water. Mix the carrots into small pieces in a food processor, add everything but the oat and onions, and run until smooth. Chop the onion and mix it into the mixture (onions get a bitter taste if mixed too long and should always be added at the end) Add the oats last and mix to a paste. Spread the batter on a Baking sheet and dry in the oven at maximum 50 degrees with the door ajar. Cut squares with a pizza cutter after a few hours. Let dry overnight and flip it the next morning to dry on the other side. If you want to you can turn the bread earlier and not dry it for so long, you get a moister bread. You can also put the oatmeal in without mixing them in a food processor, you’ll get a softer bread = The less processed the oatmeal is, the softer the bread will be.

Skolavslutning och Nötfritt Havremorotsbröd

Recipe will follow in english

Igår var det skolavslutning för Mimmi. Det var jättefint och tjejerna var hur söta som helst 🙂

Skolavslutning för Mimmi och hennes kompisar på Falkenbergskolan I Kalmar. Mimmi står längst ut till höger i sin snygga outfit!

Efter avslutningen skulle jag överraska Mimmi med lunch på stan. Hon fick välja precis vad hon ville men eftersom hon skulle på fest på kvällen så fick det bli en lunch. Det började med en halv flopp för alla ställen hon ville äta på hade stängt och den maten hon ville ha serverades inte under lunchtid 🙁 Det slutade med att vi hamnade på Skafferiet och vi huttrade oss igenom hela lunchen eftersom vi envist ville sitta ute och solen inte ville titta fram bakom molnen.. Efter lunchen skulle vi handla ett par saker men plötsligt tillade solen fram och det blev så där härligt att bara strosa runt, så efter ett antal butiker hade vi handlat en ny outfit till henne istället för den mindre charmiga lunchen 🙂 Så dagen blev himla bra ändå och Mimmi var mer än nöjd! Får ta den där middagen en annan gång istället..

På avslutningen sjöng bl.a. den här tjejen, som dessutom tilldelades ett stipendium på avslutningsdagen. Har inte den låten hon sjöng där men hittade en annan på Youtube, så här kommer den.

Mitt i alltihop försöker få in nya smycken i shopen, det är svårt att få tiden att räcka till men om man tar några varje dag så är det ju bättre än inget. Just nu hänger bokföringen som ett mörkt moln över himmelen men det ska nog fixa sig 🙂

Halsband med Berrgskristall och Ametist

Håller fortfarande på med alla bilderna på smyckena jag haft med på mässor och som fortfarande inte fått ut i shopen… de kommer de kommer. har ju så många andra järn i elden 🙂

 When you affirm big, believe big, and pray big, big things happen. ☯ Norman Vincent Peale

Nu kör vi ett recept! Har förresten hittat ett sätt att gratis kunna lägga ut dem i bokform på nätet så det kommer jag att göra med alla mina egna recept.

Havremorotsbröd i ett vackert loppisfynd

Havremorotsbröd
2 dl Solrosfrö
2 dl Linfrö + 4 dl Vatten
4 dl Havregryn
2 Morötter
1 Rödlök
1 msk Solrosolja
2 msk Agavesirap
0,5 msk Himalayasalt
1 msk Muskot
1 tsk Kanel

Blötlägg linfröna i vattnet helst över natten. Häll INTE bort vattnet.
Mixa morötterna till småbitar i en matberedare, Tillsätt allt utom havre och lök och kör till en jämn smet. Finhacka löken och mixa den i smeten (lök får en bitter smak om den mixas för länge och ska därför alltid tillsättas på slutet) Tillsätt havret sist och blanda till en smet. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt. Skär rutor med en pizzaskärare efter ett par timmar. Låt torka över natten och vänd nästa morgon. Vill du så kan du vända brödet tidigare och inte torka så länge, då får du ett saftigare bröd.
Du kan också vända i havregrynen utan att köra dem i matberedaren, så får du ett mjukare bröd eller så kan du ta med dem precis i början, så blir brödet mer som knäckebröd = Ju större havregrynen är, desto mjukare bröd.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Oatmeal Carrot Bread
2 dl Sunflower
2 dl Flaxseed + 4 dl water
4 dl rolled oats
2 Carrots
1 Red Onion
1 tbsp sunflower oil
2 tbsp Agavesyrup
0.5 tbsp of Himalayan Salt
1 tbsp nutmeg
1 tsp cinnamon

Soak the flaxseeds in the water preferably overnight. Do NOT pour off the water. Mix the carrots into small pieces in a food processor, add everything but the oat and onions, and run until smooth. Chop the onion and mix it into the mixture (onions get a bitter taste if mixed too long and should always be added at the end) Add the oats last and mix to a paste. Spread the batter on a Baking sheet and dry in the oven at maximum 50 degrees with the door ajar. Cut squares with a pizza cutter after a few hours. Let dry overnight and flip it the next morning to dry on the other side. If you want to you can turn the bread earlier and not dry it for so long, you get a moister bread. You can also put the oatmeal in without mixing them in a food processor, you’ll get a softer bread = The less processed the oatmeal is, the softer the bread will be.