Besegra rädslor

Jag har några gånger fått förfrågan om jag kunde tänka mig att komma ut och föreläsa för folk om Raw Food. Hittills har jag sagt nej av ren rädsla. Ska jag tala inför en massa människor?? Huuuh…. När jag var på mässan så var det ju första gången jag hade med mig Raw Food och det hände att det blev en liten folksamling som stod och lyssnade på vad jag hade att säga och efteråt tänkte jag på hur lätt det gick och hur mycket energi jag själv fick av all feedback!

En dag satt jag hemma och planerade lite framåt med kristallbehandlingar, webbshopen och allt och då började jag fundera på om jag ändå skulle börja föreläsa – i pytteliten skara? När jag satt i mina djupaste tvivel och velade fram och tillbaka kom dagens insikt från Bob Proctor som löd:

”Inaction breeds doubt and fear. Action breeds confidence and courage. If you want to conquer fear, do not sit home and think about it. Go out and get busy.” Dale Carnegie

Hahaha kan det bli tydligare?? Jag vet ju att nyckeln till en bra prestation är att vara VÄL FÖRBEREDD. Det märkte jag om inte annat på mässan. När man är trygg i det man pratar om så försvinner alla tvivel. Så det är väl bara att sätta igång! 🙂

Läs mer… Läs mer

Rawbullmacka med rödbetssallad:)

Vilken härlig helg! Jag har stått på Må Bra Mässan på Öland lördag och söndag och hade med mig 200 Raw Food bollar som jag bjöd på. Raw Food var egentligen bara en ”kul grej” eftersom det var Silverbitens smycken jag skulle sälja men folk var så nyfikna på att veta mer om Raw food så det var nästan det enda jag pratade om!! Jag är SÅ glad 🙂 Jag blev tillfrågad om jag ville komma och föreläsa om Raw Food och tillaga något inför publik och en någon frågade om jag ville komma om de samlades ett litet gäng. Hmm.. hade inte planer på att utveckla mig mer än min coaching men man måste ju utvecklas eller? Så jag sa inte ja men inte heller nej 😉 Bollarna jag bjöd på var en variant av Citroncaroberna som jag bloggat om tidigare men eftersom jag inte hade tillräckligt många receptlappar att dela ut så lovade jag att lägga ut receptet på bloggen, så här kommer det.

200 Raw Citronbollar!

Läs mer… Läs mer

Rawbullar i BBQtomatsås

Nu är semestern snart slut och jag känner mig inte alls redo att börja jobba igen 🙁 Det kanske beror på att jag till stor del varit krasslig. Konstigt tycker jag med tanke på min kost! Birkan Tores följeslagare Rachel Boulouys gav mig healing när vi träffades i vårvintras och hon sa att jag skulle se över sköldkörteln. Jag var förkyld när hon sa det så jag tänkte att det bara berodde på förkylningen men efter säkert 10 förkylningar till med bara några få veckors mellanrum så börjar jag tro att hon har rätt. Självklart tänker jag försöka hela mig själv innan jag ger mig iväg till läkare, allvarligare är det väl inte… Har börjat söka information på nätet så jag ska testa lite olika rena matvaror och se om det kan hjälpa. Nu i sommar har jag slarvat en del med maten och mina gröna smoothies men det kommer ju att bli bli bättre när jag börjar jobba..

Här kommer ett jättegott recept på ”köttbullar i tomatsås” som kan ätas precis som de är, varma eller inte, eller till lite zucchinipasta eller annat.

Rawbullar med BBQtomatsås

Läs mer… Läs mer

Alkoholfritt och Raw Coleslaw och pestofylld tomat

Undrar du varför det plötsligt går lite längre mellan blogginläggen? Jag var nog lite överambitiös i början och insåg efter ett tag att jag inte skulle hinna så mycket som jag hoppades, jag vill inte bara skriva något för att jag måste, jag måste ha ett budskap också och det har jag inte varannan dag 🙂 En gång i veckan blir lagom tror jag!

Hur gick det efter min besvärjelse om att vända turen? Jodå, jag tror att den hjälpte för det har hänt en del bra saker, bl.a. detta som jag bara måste dela med mig av:
Köket i vår lägenhet är väldigt litet och det är ont om skåp. Jag förvarar alla mina nötter och frön i glas- och plåtburkar och det är nästan omöjligt att hitta det man behöver i skafferiet. Så jag hittade billiga plåthyllor på IKEA som jag tänkte göra om lite så det skulle bli som jag ville. Jag har ingen bil och de väger 10 kilo tillsammans. Först tänkte jag ta cykeln med ambitionen att ta hem hyllorna på den…

Kan de så kan jag eller? Haha nä… jag tror jag avstår!!

Näe… bestämde mig för att ta taxi hem med dem, det brukar jag göra när jag hittar något jag inte får hem. Vädret var fint så istället för att ta bussen till IKEA tog jag en promenad. Skulle förbi en brevlåda så det blev en liten omväg förbi förmedlingscentralen som är ett ställe där de säljer begagnade möbler. Såg till min förvåning att det var öppet (söndag) och jag hade ingen brådska så jag gick in där. Hittade ett vackert mörkt gammalt träskåp som var prissänkt i flera omgångar och som nu bara kostade 300 kr!! Jag slog till direkt och ringde taxi för att höra om de hade en bil som var stor nog, de hade de och han var precis utanför så han kom på direkten.
En urtrevlig snubbe som jag åkt med tidigare. När vi satte oss i bilen började vi prata om ÖB, varför vet jag inte men så sa han att de just öppnat ÖB i Kalmar och frågade om vi skulle ta en sväng förbi för han hade inte bråttom. Toppen för jag behövde färg till skåpet! Efteråt åkte vi en omväg genom Kalmar hem till mitt för han behövde nog prata av sig lite och jag hade som sagt inte bråttom.. När vi kom fram sa han att han skulle hjälpa mig upp med skåpet (tredje våningen utan hiss) Jo, det tackar jag inte nej till!
Vi tog första trappan – skåpet var tungt och efter första trappavsatsen ringde han en kollega och bad honom komma förbi istället och hjälpa honom upp med det 🙂 Kollegan kom och de bar upp skåpet, när han skulle åka igen ville jag betala, men se.. jag FICK inte betala, inte en spänn!! Det är vad jag kallar service och en himla BRA dag!!

Jag satte igång med skåpet samma kväll och nu är det klart. Vad tycks? 500 kr totalt och 5 timmars arbete 🙂

Mitt fina fynd till alla nötter och frön, nu vitmålat. Glasburkarna har jag köpt på IKEA och Lagerhaus. De blommiga plåtburkarna kommer från Kahl’s och resten av burkarna har jag köpt genom åren när jag hittat dem. Uncle Ben’s risburk köpte jag för över 15 år sedan. Trälådorna från Sockerbolaget (SSA) stod i ett uthus och ingick i ett husköp för snart 20 år sedan. Växten är en murgröna som jag köpt på Plantagen, krukan kommer från min gamla mamma..

Nu ser jag att min Lavendel inte riktigt trivs så jag ska plantera om den ikväll, annars får jag göra om besvärjelsen vid nästa nymåne 🙁

Eftersom det ändå verkade gå så bra så ska jag testa en ny besvärjelse, denna gången ska jag göra en påse som drar till sig pengar för det kan man väl aldrig få för mycket av eller? 😉 Har samlat ihop allt jag behöver till påsen så det blir en ceremoni ikväll..

I lördags ringde Gabi och frågade om jag ville följa med ut, ett nytt ställe hade öppnat och hon, Jangir Maddadi, John Kluge och kille som ritar Jangirs produkter (ååh minns inte vad han hette) och hans fru. Trevliga var de i alla fall 🙂 På Harrys gick vi upp på övervåningen och ville sätta oss. Gabi beställde en flaska champagne, men fick till svar att hon fick gå ner på nedervåningen och beställa den, eftersom de inte hade champagne på övervåningen. DET skulle bartendern inte sagt! Min tanke var att då går vi väl ner och beställer då, men det var inte Gabis. Det var längesedan jag hört henne skälla så och jag måste faktiskt ge henne rätt och känner att jag har något att lära mig!! Vi är kunder som vill handla men får anvisningar för att bartendern inte ville gå ner?????? Detta kan bara hända i ”servicelandet” Sverige, kan du föreställa dig att någon i t.ex. Thailand, Dubai eller Schweiz skulle få för sig att säga så? Nåja Gabi stod på sig och det slutade med att vakten gick ner och hämtade en servitris som var urgullig och som serverade champangnen till de andra och ett glas alkoholfritt till mig 🙂

Detta leder oss då till nästa steg… Jag har valt att sluta helt med alkohol, ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv! Det finns ett problem med det bara, och det är bemötandet av andra när man tackar nej till ett glas. Många blir alldeles ställda och jag får alltid förklara – varför – jag inte vill dricka alkohol. Första frågan man får är alltid – Kör du? Eehh.. nej??!? Det trugas – men ett glas kan du väl ta… eller – Är du alldeles säker? eller – Blir det inte tråkigt då? (????!!?????????!!) eller den här: ”Men dricker du inte ens ett glas rött till maten då”? NEJ FÖR HELVETE NEEEEJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Varför ska jag förklara för alla i min omgivning varför jag valt att avstå från alkohol? Varför måste jag ha en anledning?? Ingen ber någon som dricker att förklara anledningen till det. Göran Forsberg är en klok kille jag känner och som inte heller dricker, tipsade mig om att istället fråga, – varför dricker du? Hehe det kanske jag ska göra. Göran är en superduktig fotograf som bl.a. tar helt underbara naturbilder!

Vad vore livet utan ett par rawfoodrecept 😉 Raw Sour Cream är bra att alltid ha klar hemma. Den håller sig ungefär två-tre veckor i en tättslutande burk, beroende på hur ofta man öppnar burken såklart.. Jag använder den som bas i det mesta. Tänk dig hur du i traditionell matlagning använder yoghurt och creme fraiche, ungefär så använder du denna i Raw matlagning.

Raw Sour Cream är perfekt att alltid ha klar hemma.. Använd den ungefär som du skulle använda Creme Fraiche, matlagningsyoghurt eller gräddfil.

Cremen blir krämigare ju bätte mixare du har. Min är bara på 800 watt så jag brukar mala nötterna innan, men det behöver jag inte för blötläggningen gör att nötterna lättar finfördelas.

Raw Sour Cream (6 dl)
4 dl Cashewnötter
2 msk Äppelcidervinäger
3 dl Vatten
1 tsk Himalayasalt

Blötlägg cashewnötterna i minst 4 timmar. Mixa till en slät creme med vatten, vinäger och salt. Förvarar du den i en burk med tättslutande lock så håller sig i 2-3 veckor i kylskåp.

Denna Sourcream behöver du bl.a till denna läckra matlåda som jag hade med mig till jobbet en dag..

Uppiggande matlåda med raw coleslaw och pestofyllda tomater

Raw Coleslaw
1 litet Vitkålshuvud
1 Rödlök
2 dl Sour Cream (recept ovan)
1 tsk Dijonsenap
1 msk Linfröolja (eller annan olja)
1 mak citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Strimla vitkålen och rödlöken. Rör ihop resten och häll ihop med kålen och löken. Blir bättre om den får stå till nästa dag.

Pestofyllda tomater (2-4 st)
2-4 stora tomater (2 bifftomater eller 4 vanliga)
½ kruka färsk Basilika
2 msk Pinjenötter
2 msk Näringsjäst
1 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Skär locket av tomaterna och gröp ur det blöta i dem (spara de köttiga väggarna). Mixa resten av ingredienserna med det du gröpt ur tomaterna till en grynig pesto. Fyll tomaterna med peston.

Servera tomaterna tillsammans med Coleslaw. Detta räcker till 2 personer.

Äntligen frisk igen och nu ska oturen vända till tur!

Recipe will follow in english

Åh äntligen känner jag mig bättre!! Det är verkligen speedförkylningar jag har, vaknade med rejält halsont i tisdags, febrig i onsdags, hostig och nysig torsdag och fredag, lite bättre lördag och frisk idag (ja nästan i alla fall).. & det var den lilla semesterveckan det, imorgon blir det jobb igen.. känns väl sådär ska jag erkänna……….. men men jag har ju vilat ut i alla fall!

känner att jag haft lite otur ett tag och drabbats av många motgångar och nu när jag fick samma förkylningsförlopp för andra gången på en månad bestämde jag mig för att testa en besvärjelse ur Cassandra Easons bok Vit magi för svarta stunder.

Att vända oturen heter besvärjelsen. Eftersom jag i stort sett legat på soffan hela veckan så har jag haft god tid på mig att planera ordentligt. Besvärjelsen ska utföras första lördagen vid skymning efter nymåne och det var igår det, så det passade ju bra. Så här gjorde jag.

Jag köpte ett svart stearinljus, vita hade jag och så köpte jag en fjärilslavendel i kruka. En svart sten hade jag som jag renade och befriade från tidigare uppdrag och så tog jag mitt änglahalsband med månsten som jag putsade upp och hade renat på ett ametistkluster under dagen. Jag har ett altare i mitt sovrum som jag alltid har jordat i de fyra väderstrecken.

Jag hade kollat upp solens nedgång som var strax innan 22:00. Så när det började skymma ställde jag det svarta ljuset och det vita ljuset bredvid varandra och lade den svarta stenen framför det svarta ljuset och ängeln framför det vita.

Jag tände det svarta ljuset och läste en besvärjelse: Mörkret brinner bort, buren av natten. Ljuset växer och alla olyckor upphör. Sedan satte jag mig och mediterade i två timmar och upprepade samma mantra om att allt nu skulle bli bra. Jag satt i två timmar tills det blivit så mörkt som det nu blir sommartid.. Då tände jag det vita från det svarta och läste ytterligare ett mantra. Sen blåste jag ut det svarta ljuset och grävde ner den svarta stenen i krukan. Syftet är att så länge blomman växer och är frodig så kommer min tur att växa. Vissnar blomman är oturen för stark och proceduren måste göras vid nästa nymåne. Jag valde fjärilslavendel för att fjärilen står för transformation och förnyelse i kreativt skapande och lavendeln i sig är en väldigt renande växt som doftar underbart 🙂 När jag grävt ner stenen tände jag ytterligare ett vitt ljus för att förstärka det första, och hängde upp mitt halsband i en eternitysymbol mellan ljusen. Helst ska de vita ljusen vara tända ända till gryningen men jag orkade inte vara uppe och vågade inte låta dem brinna när jag sov, så jag släckte dem efter ett par timmar och kommer att tända dem ikväll vid skymningen igen. På morgonen slängde jag det svarta ljuset, tog på mig halsbandet och ställde ut blomman på balkongen där den kommer att trivas!

I morse vaknade piggare än någonsin av att ”någon” knackade tre gånger. Det händer ganska ofta och jag vet inte ”vem” det är som knackar men jag är väldigt tacksam för att denna någon gör det för jag blir alltid klarvaken! Ingrid sa ju att min farmor är här, så jag tror att antingen är det hon som håller koll på mig, eller så tror jag att det är vår lilla hustomte.  Det spelar egentligen ingen roll vem det är.

Så nu får vi se om turen vänder 🙂 Här kommer i alla fall ett recept på jättegod Raw sushi som är supersnabb att göra! Oftast brukar jag lägga grapefruktfiléerna på men denna gången blev det en sallad till.

 

Sushirullar på Raw Foodvis med cayenneblodgrape

Sushirullar (ca. 2 personer)
2 Noriark
4-5 Palsternackor, rättika eller Jordärtskockor (eller en mix av alla tre)
1 dl Cashewnötter
1 msk Citronsaft
1 msk Tamari
1 msk Äppelcidervinäger
2 tsk Agavesirap
1-2 msk Vatten
En nypa Himalayasalt

Fyllning
Wasabi, gurka, salladslök, inlagd ingefära, päron (du kan egentligen ta vad du har hemma)

Mal nötterna till mjöl, mixa med citronsaft, tamari, vinäger, salt och vatten. Tillsätt inte allt vattnet på en gång, det ska bli en krämig sås som inte är för rinnig. Smaka av så du har fått balans på syran. Mixa palsternackorna i matberedare med ”S” bladen till en grynig massa. Blanda såsen med palsternackorna.

Använd helst en bambumatta när du ska göra rullarna. lägg ut Noriarket på mattan och bred på palsternackröran i ett jämt lager. Lämna ett par cm längst bort. Bred på Wasabin (var försiktig, det är starkt) Jag brukar ta ungefär en matsked till varje rulle. Skär grönsakerna i stavar och lägg dem i en remsa tvärs över noriarket. Rulla ihop till en rulle.

Skär rullarna i bitar och servera ev. med lite Tamari och inlagd ingefära som du får receptet på här 🙂

Jag gillar att servera dem med filéad Blodgrape som jag marinerat i cayennepeppar och salt men här har jag gjort en sallad på grönt av löktoppar (det gröna på gamla lökar som börjat växa – ekologiska så klart), blodgrapefilé, apelsinfilé, inlagd ingefära, cayennepeppar och himalayasalt. Ren kärlek som passar underbart med sin hetta till de lite söta sushirullarna ♥

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Sushi rolls (serves 2)
2 Sheets of Nori
4-5 Parsnips, Daikon or Jerusalem artichokes (or a mix of all three)
1 dl Cashew
1 tablespoon lemon juice
1 tablespoon Tamari
1 tablespoon of Apple Cider Vinegar
2-3 tablespoons water
A pinch of Himalayan Salt

Filling
Wasabi, cucumber, scallions, pickled ginger, pears (you can actually take whatever you have at home)

Grind the nuts into flour, mix with lemon juice, tamari, vinegar, salt and water. Do not add water all at once, it will be a creamy sauce that is not too runny. Season to taste until you have a good balance between sweet, salt and sour. Mix parsnips in a food processor with ”S” blades to a breadcrumb consistency. Mix the sauce with parsnips.

Preferably use a bamboo mat when to make the rolls. Lay out the Nori sheet on the bamboo mat and spread the Parsnip mixture in an even layer. Leave an inch at the end. Spread on the Wasabi (be careful, it is hot) I usually take about one tablespoon to each roll. Cut the vegetables into pieces and put them in a strip across the nori sheet. Roll into a roll with the bamboo mat.

Cut the rolls into pieces and serve with a little Tamari and pickled ginger that you get the recipe for here 😉

I like to serve them with filleted Blood Grape that I marinated in cayenne pepper and salt, but here I have made a salad of the green top of growing unions (the green on the old bulbs that have begun to grow – organic of course), grapefruit fillets, orange fillets, pickled ginger, cayenne pepper and Himalaya salt. Pure love that fits wonderfully with its heat to the slightly sweet sushi rolls ♥

 

Ekologisk Babyhudvård till en doft av Indien

Recipe will follow in english

Den här köpte jag för några månader sedan hos Veganlife och den gillar jag verkligen. det är en babylotion men jag har den till hela kroppen, även ansiktet. Jag har aldrig varit så petig med speciella ansiktsprodukter men har inte heller använt foundation och sånt.. gillar helt enkelt inte att ha mina porer igentäppta med ”spackel”.. kanske är det därför jag alltid haft så bra hy 😉

Barnlotion även för vuxna...

Såg förresten att Se & Hör hade skrivit om festen jag var på, de gick ju och tog bilder hela kvällen.. det blev tre sidors reklam för Gabi. GO FOR IT GIRL 🙂

Kul att vara en av dem som var där men jag säger än en gång, PENGARNA VAR INTE ÄKTA 😉

Här kommer ett recept på fänkålssoppa som man kan värma lite, det hade Stig nog behövt efter pengabadet i fontänen! Denna är inspirerad av Indien med sina underbara kryddor!

Fänkålssoppa med en doft av Indien

Raw Fänkålssoppa
2 dl Kokosflingor + 4 dl Vatten
2 Lime
2 tsk Curry
1 tsk Garam Masala
1 tsk Koriander
Himalayasalt
1 tsk Lantbuljong
1/3 färsk Fänkål
1 Röd lök
2 Tomater
1/2 Röd Paprika

Mixa Kokosflingor med vatten till mjölk. Häll i en kastrull och tillsätt resten av kryddorna. Hacka grönsakerna och tillsätt dem också. Värm allt på låg värma tills det blir ca. 42 grader (fingervarmt). Soppan är klar 🙂

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Raw Fennel Soup
2 dl coconut flakes + 4 dl water
2 Lime
2 tsp Curry
1 tsp Garam Masala
1 tsp Coriander
Himalayan Salt
1 teaspoon Vegan Broth
1/3 frech Fennel
1 Red onion
2 Tomatoes
1/2 Red Peppers

Mix coconut water to the milk. Pour into a saucepan and add the remaining spices. Chop the vegetables and add them too. Heat everything on low heat until it comes about. 42 degrees (lukewarm). The soup is ready 🙂

Sveriges Nationaldag med Korianderbiffar med Ananas och Currysås

Recipe will follow in english

Idag firar vi dagen då Gustav Vasa valdes till kund år 1523, men visste du att det inte var förrän 1983 som denna dag utsågs till vår nationaldag? Jo, så är det.. Tidigare var den ”bara” svenska flaggans dag. Jag vet inte vad du ska göra idag men jag brukar inte göra något speciellt denna dag. Ska nog gå ner på stan och titta lite på allt som händer där. Det är ju bara ett par år sedan dagen utsågs till en helgdag, tidigare jobbade man ju som vanligt..

Letade efter ett Youtubeklipp med vår kära nationalsång men det var inte helt lätt att hitta en utan rasistisk underton eller med rasistiska kommentarer och det förvånade mig jättemycket!! Hur i hela friden blev det så???? Till slut hittade jag i alla fall denna underbara som spelas på nyckelharpa med härliga bilder från vårt fantastiskt vackra land ♥ Sverige ♥

Ibland får jag till en goding 🙂 Denna burgaren är tänkt att äta utan torkning men för att den ska få riktig fast konsistens kräver det att du är sparsam med vätan och att den får vila en stund efter att du tillsatt mjölet som suger upp vätskan. Vill du så kan du såklart bara torka dem ett par timmar..

Korianderbiffar med Currycreme och ananassallad

Korianderburgare (2 portioner)
2 medelstora Morötter
1-2 Vitlöksklyftor
4 tsk malen Koriander
½ tsk Himalayasalt
Saften från ½-1 Apelsin
ca. 0,5 dl Kokosmjöl

Mixa morötter med kryddorna så smått du kan. Detta kräver mycket skrapande från sidorna. Tillsätt apelsinsaft så att du kan mixa morötterna ännu finare, använd inte mer saft än du absolut behöver. När du fått fin konsistens på smeten, häll över den i en bunke. Arbeta in kokosmjölet tills du har en fast deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma 4 små biffar och ställ undan ett par timmar innan servering.

Curry Creme
3 msk Solrosfrö
1 Äpple
1 Vitlöksklyfta
½ tsk Himalayasalt
2-3 tsk Curry
1 tsk Solrosolja (eller min Citronolja)
Saft från ½ Lime
Ca. 2 msk vatten

Mal solrosfröna till fint mjöl. Tillsätt resten och mixa till en slät creme.

Servera Korianderbiffarna på en salladsbädd med ananas och vad du annars tycker om. Toppa med Currycreme.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Cilantro Patties (2 portions)
2 medium carrots
1-2 Garlic cloves
4 tsp ground cilantro
½ teaspoon of Himalayan Salt
Juice of ½ -1 Orange
approx. 0.5 dl of Coconut Flour

Mix carrots into spices as o small you can. This requires a lot of scraping from the sides in the blender. Add the orange juice so that you can mix the carrots even smoother, do not use more juice than you must. After making a fine texture of the batter, pour it into a bowl. Work in the coconut flour until you have a firm dough, add more flour if necessary. Shape 4 small patties and set aside a few hours before serving.

Curry Cream
3 tablespoons Sunflower
1 Apple
1 Garlic cloves
½ teaspoon of Himalayan Salt
2-3 teaspoons Curry
1 tsp Sunflower oil (or my Lemon Oil)
Juice from ½ lime
Approx. 2 tablespoons water

Grind the sunflower seeds into flour. Add the rest and mix to a smooth cream. Serve the Cilantro patties on a bed of salad with pineapple and what else you like. Top with Curry Cream.

 To believe in something not yet proved and to underwrite it with our lives: it is the only way we can leave the future open ☯  Lillian Smith

Elisabet’s Medelhavspaj ♥

Recipe will follow in english

Håller på att strukturera upp kategorierna i webbshopen eftersom jag planerar att öka sortimentet REJÄLT! Jag kommer ta in rökelse, förnsterkristaller, tarotkort, stenar, raw food, ekologisk kroppsvård och.. you name it.. Än så länge blir det inga stora eller tunga saker eftersom jag inte hittat en bra speditör med vettigt pris. Jag vill inte att frakten ska kosta en förmögenhet för kunden så jag letar på. Men jag kan ändå lägga in alla smidiga saker som lätt går ner i en bubbelpåse och hålla vårt låga fraktpris.

Har förresten fått in lite fina stenhalsband med både Budda och Aumtecken

Buddhahalsband från Silverbiten.se

Den här pajen ÄLSKAR jag ♥
Elisabet brukar göra den och nu fick vi receptet på Inspirationsdagen. Jag har gjort  pajer förut men inte riktigt fått till dem, men nu vet jag nog varför. Jag har gjort för små satser! Jag hade ingen aning om att den gick att frysa, men det går alldeles utmärkt, så nu gör jag en stor som jag skär i bitar och fryser in. Det är perfekt för då har jag alltid mat som är klar 🙂
Pajen kan självklart varieras i det oändliga men här kommer receptet till den jag gjorde.

Raw Medelhavspaj

Raw Medelhavspaj  8-10 bitar:

Botten:
7 dl Mandel
3 tsk Paprikakrydda
1-2 tsk Himalayasalt
2 msk Olivolja
2-3 msk Vatten

Fyllning:
3 dl Solrosfrön
4 dl Pumpafrön
2 dl Soltorkad Tomat
2 Vitlöksklyftor
1 kruka färsk Basilika
½ kruka färsk Timjan
½ kruka färsk Persilja
1 dl Olivolja
2 tsk Lantbuljong
2-3 tsk Himalayasalt
Vatten om det behövs

Botten: Mixa nötterna till fint mjöl i matberedare, tillsätt resten och mixa till en grynig massa som hänger ihop. Den får inte bli för lös! Tryck ut den i en Springform (form med löstagbar botten)

Fyllning: Mixa nötterna till ett fint mjöl i matberedare. Tillsätt resten och mixa till en jämn massa, tillsätt lite vatten om det behöva. Smaka av om du behöver mera av något. Massan ska vara fast och sammanhängande. Tryck ut den över pajbotten. Dekorera eventuellt med tomater, lök och oliver. Ta loss botten och skär den i portionsbitar. Ska du frysa in den så vänta med att dekorera den tills den ska serveras.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Raw Mediterranean Quiche 8-10 slices:

Bottom:
7 dl Almonds
3 tsp Paprika Spice
1-2 tsp Himalayan Salt
2 tbsp olive oil
2-3 tbsp water

Filling:
3 dl sunflower seeds
4 dl pumpkin seeds
2 dl Sun dried Tomato
2 Garlic cloves
1 pot of fresh basil
½ pot of fresh thyme
½ pot of fresh parsley
1 dl olive oil
2 tsp Veg. Bullionpowder
2-3 tsp Himalayan Salt
Water, if necessary

Crust:  In a food processor, mix nuts into flour, add the rest and mix to a crumbly mass that holds together. It must be a firm dough! Press it into a a Spring Form (form with removable bottom)

Filling: In food processor, mix the nuts into a fine flour . Add the rest and blend to a smooth paste, add a little water if necessary. Season to taste if you need more of something. The mass should be firm and consistent. Press it over the crust. Decorate with tomatoes, onions and olives. Remove the bottom and cut into serving pieces. If you freeze it, wait with decoration it until serving.

Panerade grönsaker med Örtsås

Coop hade rea på zucchini så jag köpte en påse. Jag brukar hålla mig till ekologiskt men har fått för mig att Zucchini inte är så besprutat – eller? Var tvungen att kolla upp det så här kommer listan över våra importerade populäraste frukt och grönsaker från EWG, Enligt den så är äpplen mest besprutade och lök minst… Zucchini låg lite mittemellan. Tänk nu på att listan är baserat på utbudet i USA.

Nu över till ett nytt smarrigt recept! Ibland panerar jag grönsaker med Bovete som jag torkar i ugn, sen dippar jag dem i en god sås och har som snacks en skön kväll! Jag brukar använda lökringar och paprikaringar men nu hade jag bara charlottenlök hemma och de är för små, så jag provade med Zucchiniskivor eftersom jag nu hade så himla många av dem. De blev jättegoda! Kan tänka mig att ha dem som tillbehör en annan gång till burgare eller grönsakslimpa med lite god sås.

Panerade grönsaker med örtdipp

Panerade Grönsaker
1 Zucchini
3 små snackpaprikor

Marinad
1 msk Tamari
1 msk Citronsaft
1 tsk Herbamare Örtsalt
1 msk Olivolja

Panering
2 dl groddat och torkat Bovete
2 msk Näringsjästflingor
1,5 tsk Herbamare Örtsalt
Svartpeppar

Skiva Zucchinin i ca. 3 mm tjocka skivor och paprikan i ca. 5 mm tjocka ringar. Blanda ihop marinaden och lägg i grönsakerna. Se till att det kommer marinad på allt! Ställ undan i ca 10 minuter.

In action...

Mal bovetet till fint mjöl. Mixa sedan i jästen och saltet.
Panera grönsakerna i boveteblandningen och lägg på en plåt. Torka i ugn, max 50 grader med luckan på glänt ca. 10 timmar. Vänd Zucchiniskivorna ett par-tre gånger under tiden.
Servera som snacks med en god dipp eller som tillbehör till något annat gott 🙂

Här kommer tips på dipp/sås..

Örtsås
1 dl Cashewnötter
1 tsk Olivolja
2 msk Citronsaft
1 Vitlöksklyfta
1-2 tsk Herbamare Örtsalt
2 msk Provencale Örtblandning (frusen örtblandning)
Några stänk grön Tabasco
2-4 msk Vatten

Mal nötterna till fint mjöl. Mixa Alltihop till en slät sås. Gör den lite för lös eftersom den tjocknar efter en stund. Gör den gärna ett par timmar innan den ska ätas.

 

 

 

Meditationssöndag och en bit av solen på en tallrik!

I Söndags var jag på en heldag med meditation hos Tina på Harmoniqa. Den leddes av Jonny Nilsson som driver Källan i Hässleholm tillsammans med sin fru. Vi var sex stycken som samlades i en ring och han ledde oss igenom en första Chakrameditation. Jag hade lite svårt för att koncentrera mig för Marie somnade (som vanligt) och snarkade lätt (haha förlåt Marie ♥) 🙂 Efteråt pratade vi om våra upplevelser och jag insåg att jag måste lära mig att stänga ute allt som kan störa mig, så Marie fick bli min lilla prövning idag! Nästa meditation var häftig! Det var en Didgeridoomeditation som kändes i HELA kroppen. Jonny spelade själv och gick så nära att man kände ljudvågorna pulsera. Det var som om alla kroppens celler liksom upplöstes! Jag ”såg” inte så mycket men det var en otroligt häftig upplevelse! Efteråt tog vi ett par små meditationer till och sen fick vi prova att spela själva 🙂 DET var bannemej inte lätt men efter en stund fick jag till ett ljud som påminde om hur det ska låta. Man skulle blåsa ut med munnen samtidigt som man andades in genom näsan och för att få ljudet att ändra sig så skulle man röra runt med tungan.. Ja du hör ju själv…..

Jag försöker spela Didgeridoo!

Kanske blir det kurser hos Tina framöver om tillräckligt många anmäler sig. Skulle gärna gå men jag undrar vad grannarna skulle säga om jag spelade hemma. Det ska nog bara göras ute i naturen, men där å andra sidan skulle upplevelsen nog bli dubbelt upp!

Jonny Nilsson - Ett riktigt proffs!

Vi fick titta på en bild också, den var häftig! Titta på prickarna mitt på bilden i 30 sekunder, blunda så ser du en vit cirkel, och vad ser du i cirkeln? Wow! 🙂
Ett bra sätt att upptäcka vad man faktiskt kan ”se” i sitt inre och att det inte är så svårt att få upp ”inre bilder” som man kanske tror!

Vad ser du?

Sist avslutade vi med Terry Evans Bergsmeditation. Jag har CD’n själv och har gjort den ett par gånger men inte riktigt fattat innebörden av den, men efter idag fick den en helt ny mening! Jonny är utbildad Bergsmeditationsledare och jag såg verkligen JÄTTEMYCKET under min färd!! Meditationen handlar om mig själv och ängen är min vardag, floden är mina känslor, berget är jag och händerna är mitt högre jag. Har inte helt förstått den förut men nu förstår jag och nu ska jag göra den oftare – MYCKET oftare. Det bästa var nästan efteråt då vi skulle berätta om våra upplevelser och sedan skulle alla säga sitt om dem. Man fick inte diskutera eller ens svara, utan bara lyssna. Detta skulle öka vår insikt i hur viktigt det är att bara lyssna och att se saker på olika sätt, för alla såg verkligen olika på allt vi sett. En VÄLDIGT insiktsfull dag!!

Med mig hade jag packat en lunchlåda med min supergoda Valnötsburgare. Denna gången hade jag en mango-BBQ salsa till och ihop med lite mangotärningar på tallriken blev det som att få en bit av solen till himmelska toner ♥

Raw burgare med Auberginebacon och Mango BBQ Salsa ♥

Receptet på Valnötsburgaren hittar du här, och här kommer salsan:

Mango BBQ salsa:
3-4 Tomater
½ Gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl Torkad mango
2 msk Chilipulver
1 Dadel
3 msk Äppelcidervinäger
1-2 tsk Himalayasalt
Några droppar Hickory Liquid Smoke

Blötlägg dadeln i ett par timmar. Ta bort kärnorna i tomaterna så bara det yttersta köttet är kvar. Klipp mango i småbitar och hacka till småbitar. Jag brukar köra den i mixern med malkniven en liten stund. Mixa allt utom mango till en jämn röra och tillsätt mango sist. Mangon kommer att suga upp vätskan så såsen blir som salsa. Låt stå minst en timma innan servering.

Servera med en bit gurka, några coctailtomater, lite rödlöksskivor, några basilikablad och tärningar från en färsk mogen mango. Lägg på en valnötsburgare och toppa med salsan. Överst har jag satt ett par skivor Auberginebacon.