Raw Vaniljfingrar

Dessa kex är bra att alltid ha hemma, de håller länge och är perfekta till glass, ostar, fruktsalsa, mandelsmör, en god marmelad eller bara som de är..

Raw Fingerkex


Vaniljfingrar (ca. 50 st)

2 dl hela linfrön + 2 dl vatten låt svälla över natten
2 dl sesamfrön (gärna svarta + ljusa)
1 dl Solrosfrön
12 hela dadlar
2 tsk vaniljpulver
1 tsk himalayasalt
1,5 dl russin
0,5 dl Agarvesirap

Blötlägg  sesamfrön, solrosfrön och dadlar över natten. Sila i durkslag. Häll alla ingreidienser i matberedare (linfrögröten ska inte silas) och blanda till en ganska jämn kletig smet. Smaka på smeten om du behöver mer av något. Det får gärna finnas lite stora frön och russinbitar kvar, det ger lite extra ”crunch”.

Bred ut på bakplåtspapper i ett ca. 3-5 mm tjockt lager. Skär ut stänger med en pizzaskärare och ställ in i ugnen som du förvärmt till knappt 50 grader. Låt torka minst 12 timmar med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukten. Vänd fingrarna efter några timmar när de går vända på utan att de bryts av. Har du torkugn, använder du självklart den istället. Håller sig i flera veckor beroende på hur länge du torkat dem.

Gula Pumpafrökex

Gurkmeja är mycket inflammationshämmande och har en mängd läkande egenskaper. Här ger den dessutom en underbar gul färg till bröden!

Gula Pumpafrökex ca. 40 st

3 dl bovetemjöl
1 Sötpotatis
5 Morötter
1 dl krossade linfrön
5 dadlar blötlagda över natten
1 dl dadelvatten
2 msk Gurkmeja
2 tsk Himalayasalt
1 msk hackad färsk ingefära
2 dl hela pumpafrön blötlagda över natten
Ca 1-2 dl Juice från sötpotatisen & morötterna

Kör Sötpotatis och morötter i juicepressen. Spara juicen och lägg pulpen i en bunke. Mixa dadlar + dadelvatten och ingefära till en slät blandning, tillsätt ev mer dadelvatten om det blir för trögflytande. Blanda pulp med gurkmeja, salt, bovetemjöl, linfrön, pumpafrön och dadelmixen. Tillsätt så mycket juice som behövs för att degen ska gå att knåda ihop. Det gör inget om den skulle råka bli för lös, huvudsaken är att det går göra bollar av smeten.

Smaka av och tillsätt ev mera salt.

Rulla bollar och platta till runda kakor. Lägg på bakplåtspapper och torka ca. 12 timmar i ugn på max 50 grader med ugnsluckan på glänt. Vänd gärna efter halva tiden. Håller flera veckor beroende på hur länge du torkat dem.