Alkoholfritt och Raw Coleslaw och pestofylld tomat

Undrar du varför det plötsligt går lite längre mellan blogginläggen? Jag var nog lite överambitiös i början och insåg efter ett tag att jag inte skulle hinna så mycket som jag hoppades, jag vill inte bara skriva något för att jag måste, jag måste ha ett budskap också och det har jag inte varannan dag 🙂 En gång i veckan blir lagom tror jag!

Hur gick det efter min besvärjelse om att vända turen? Jodå, jag tror att den hjälpte för det har hänt en del bra saker, bl.a. detta som jag bara måste dela med mig av:
Köket i vår lägenhet är väldigt litet och det är ont om skåp. Jag förvarar alla mina nötter och frön i glas- och plåtburkar och det är nästan omöjligt att hitta det man behöver i skafferiet. Så jag hittade billiga plåthyllor på IKEA som jag tänkte göra om lite så det skulle bli som jag ville. Jag har ingen bil och de väger 10 kilo tillsammans. Först tänkte jag ta cykeln med ambitionen att ta hem hyllorna på den…

Kan de så kan jag eller? Haha nä… jag tror jag avstår!!

Näe… bestämde mig för att ta taxi hem med dem, det brukar jag göra när jag hittar något jag inte får hem. Vädret var fint så istället för att ta bussen till IKEA tog jag en promenad. Skulle förbi en brevlåda så det blev en liten omväg förbi förmedlingscentralen som är ett ställe där de säljer begagnade möbler. Såg till min förvåning att det var öppet (söndag) och jag hade ingen brådska så jag gick in där. Hittade ett vackert mörkt gammalt träskåp som var prissänkt i flera omgångar och som nu bara kostade 300 kr!! Jag slog till direkt och ringde taxi för att höra om de hade en bil som var stor nog, de hade de och han var precis utanför så han kom på direkten.
En urtrevlig snubbe som jag åkt med tidigare. När vi satte oss i bilen började vi prata om ÖB, varför vet jag inte men så sa han att de just öppnat ÖB i Kalmar och frågade om vi skulle ta en sväng förbi för han hade inte bråttom. Toppen för jag behövde färg till skåpet! Efteråt åkte vi en omväg genom Kalmar hem till mitt för han behövde nog prata av sig lite och jag hade som sagt inte bråttom.. När vi kom fram sa han att han skulle hjälpa mig upp med skåpet (tredje våningen utan hiss) Jo, det tackar jag inte nej till!
Vi tog första trappan – skåpet var tungt och efter första trappavsatsen ringde han en kollega och bad honom komma förbi istället och hjälpa honom upp med det 🙂 Kollegan kom och de bar upp skåpet, när han skulle åka igen ville jag betala, men se.. jag FICK inte betala, inte en spänn!! Det är vad jag kallar service och en himla BRA dag!!

Jag satte igång med skåpet samma kväll och nu är det klart. Vad tycks? 500 kr totalt och 5 timmars arbete 🙂

Mitt fina fynd till alla nötter och frön, nu vitmålat. Glasburkarna har jag köpt på IKEA och Lagerhaus. De blommiga plåtburkarna kommer från Kahl’s och resten av burkarna har jag köpt genom åren när jag hittat dem. Uncle Ben’s risburk köpte jag för över 15 år sedan. Trälådorna från Sockerbolaget (SSA) stod i ett uthus och ingick i ett husköp för snart 20 år sedan. Växten är en murgröna som jag köpt på Plantagen, krukan kommer från min gamla mamma..

Nu ser jag att min Lavendel inte riktigt trivs så jag ska plantera om den ikväll, annars får jag göra om besvärjelsen vid nästa nymåne 🙁

Eftersom det ändå verkade gå så bra så ska jag testa en ny besvärjelse, denna gången ska jag göra en påse som drar till sig pengar för det kan man väl aldrig få för mycket av eller? 😉 Har samlat ihop allt jag behöver till påsen så det blir en ceremoni ikväll..

I lördags ringde Gabi och frågade om jag ville följa med ut, ett nytt ställe hade öppnat och hon, Jangir Maddadi, John Kluge och kille som ritar Jangirs produkter (ååh minns inte vad han hette) och hans fru. Trevliga var de i alla fall 🙂 På Harrys gick vi upp på övervåningen och ville sätta oss. Gabi beställde en flaska champagne, men fick till svar att hon fick gå ner på nedervåningen och beställa den, eftersom de inte hade champagne på övervåningen. DET skulle bartendern inte sagt! Min tanke var att då går vi väl ner och beställer då, men det var inte Gabis. Det var längesedan jag hört henne skälla så och jag måste faktiskt ge henne rätt och känner att jag har något att lära mig!! Vi är kunder som vill handla men får anvisningar för att bartendern inte ville gå ner?????? Detta kan bara hända i ”servicelandet” Sverige, kan du föreställa dig att någon i t.ex. Thailand, Dubai eller Schweiz skulle få för sig att säga så? Nåja Gabi stod på sig och det slutade med att vakten gick ner och hämtade en servitris som var urgullig och som serverade champangnen till de andra och ett glas alkoholfritt till mig 🙂

Detta leder oss då till nästa steg… Jag har valt att sluta helt med alkohol, ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv! Det finns ett problem med det bara, och det är bemötandet av andra när man tackar nej till ett glas. Många blir alldeles ställda och jag får alltid förklara – varför – jag inte vill dricka alkohol. Första frågan man får är alltid – Kör du? Eehh.. nej??!? Det trugas – men ett glas kan du väl ta… eller – Är du alldeles säker? eller – Blir det inte tråkigt då? (????!!?????????!!) eller den här: ”Men dricker du inte ens ett glas rött till maten då”? NEJ FÖR HELVETE NEEEEJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Varför ska jag förklara för alla i min omgivning varför jag valt att avstå från alkohol? Varför måste jag ha en anledning?? Ingen ber någon som dricker att förklara anledningen till det. Göran Forsberg är en klok kille jag känner och som inte heller dricker, tipsade mig om att istället fråga, – varför dricker du? Hehe det kanske jag ska göra. Göran är en superduktig fotograf som bl.a. tar helt underbara naturbilder!

Vad vore livet utan ett par rawfoodrecept 😉 Raw Sour Cream är bra att alltid ha klar hemma. Den håller sig ungefär två-tre veckor i en tättslutande burk, beroende på hur ofta man öppnar burken såklart.. Jag använder den som bas i det mesta. Tänk dig hur du i traditionell matlagning använder yoghurt och creme fraiche, ungefär så använder du denna i Raw matlagning.

Raw Sour Cream är perfekt att alltid ha klar hemma.. Använd den ungefär som du skulle använda Creme Fraiche, matlagningsyoghurt eller gräddfil.

Cremen blir krämigare ju bätte mixare du har. Min är bara på 800 watt så jag brukar mala nötterna innan, men det behöver jag inte för blötläggningen gör att nötterna lättar finfördelas.

Raw Sour Cream (6 dl)
4 dl Cashewnötter
2 msk Äppelcidervinäger
3 dl Vatten
1 tsk Himalayasalt

Blötlägg cashewnötterna i minst 4 timmar. Mixa till en slät creme med vatten, vinäger och salt. Förvarar du den i en burk med tättslutande lock så håller sig i 2-3 veckor i kylskåp.

Denna Sourcream behöver du bl.a till denna läckra matlåda som jag hade med mig till jobbet en dag..

Uppiggande matlåda med raw coleslaw och pestofyllda tomater

Raw Coleslaw
1 litet Vitkålshuvud
1 Rödlök
2 dl Sour Cream (recept ovan)
1 tsk Dijonsenap
1 msk Linfröolja (eller annan olja)
1 mak citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Strimla vitkålen och rödlöken. Rör ihop resten och häll ihop med kålen och löken. Blir bättre om den får stå till nästa dag.

Pestofyllda tomater (2-4 st)
2-4 stora tomater (2 bifftomater eller 4 vanliga)
½ kruka färsk Basilika
2 msk Pinjenötter
2 msk Näringsjäst
1 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar

Skär locket av tomaterna och gröp ur det blöta i dem (spara de köttiga väggarna). Mixa resten av ingredienserna med det du gröpt ur tomaterna till en grynig pesto. Fyll tomaterna med peston.

Servera tomaterna tillsammans med Coleslaw. Detta räcker till 2 personer.

Butternutbröd & Herrgårdsparty

Måste bara säga en sak… Buranovskiye Babushki från Ryssland!! Sååå söta gummor ♥♥♥♥  I LOVE YOU ♥♥♥♥

Glöm nu inte heja på Loreen imorgon kväll när hon kvalar in som tävlande nummer 11 (11 = dubbeletta :)) i semifinalen. SVT1 kl. 21.00. Det är en ren HÄDELSE att inte titta!!! Jag och Mimmi kommer sitta bänkade i alla fall 🙂

Nu till festen i lördags…

Hur känner jag Gabi? Jag flyttade från Danmark till Sverige när jag var 7 år och hamnade i en skola i Anderstorp, där presenterade min nya lärarinna Gabi (eller Lella som vi kallade henne då) för mig och sa att hon skulle ta hand om mig. Jag tyckte att hon var den absolut sötaste tjejen jag någonsin sett!! Vi blev bästisar och hängde ihop till och från ända upp till högstadiet. Jag var mobbad och Gabi försvarade mig verkligen med näbbar och klor! I högstadiet splittades vår klass och vi hamnade i två olika och kom ifrån varandra. Åren gick och efter skolan gav vi oss iväg åt olika håll i världen… 35 år senare hamnade vi båda i Kalmar – hur konstigt är inte det? 🙂 Efter en trevande start känns det nu som om vi var tillbaka på mellanstadiet ♥

Mikkey & Mia Dee + Gabi i mitten. Foto © Gabriel Henningson 2012

Det roliga med att ha en väninna som Gabi i sin närhet är att hennes värld skiljer sig så TOTALT från min.. kanske inte alltid men väldigt ofta. Tillsammans med henne får man aldrig tråkigt och jag får uppleva saker som jag ALDRIG fått uppleva annars. Det blir som en parallell värld i en helt annan verklighet och när man går tillbaka till sina rutiner igen så är det ändå med en upplevelse rikare och med ett lite bredare leende på läpparna 😀

Det är helt enkelt få förunnat!!

Jag ROCKAR!!! Men varför ser jag ALLTID så konstig ut på bild??? Det är precis som om kameran fångar de allra sämsta vyerna... Foto © Gabriel Henningson 2012

Fotografen Gabriel Henningson som brukar följa John kluge var så gullig att låta mig få låna lite bilder (som blev BETYDLIGT bättre än mina ;)) hans hemsida hittar du här!
När vi kom så höll Leif-Ivan på med att tvätta bilen ”den hade blivit lite fläckig på vägen dit” 🙂 Tv5 höll på att filma som bäst och han fick köra bilen varv efter varv runt uppfarten innan de var nöjda. Jag stod ju och tog emot alla på röda mattan så plötsligt skulle jag var med.. jag skulle bara stå och titta??? Undrar hur de klipper ihop det 🙂 Ja ja, Kicken var där, Nordman med sin Anna, Michael Brinkenstjärna, John Kluge, Sanna och Anders Sydborg, Stig Svedberg (som dock inte badade i pengar) Psst…de var förresten inte ens äkta ;), En mycket blygsam men trevlig Åke Persson, Mikkey Dee och hans fru Mia, Leif-Ivan och hans Susanne och dottern Angelica och en massa massa fler…

Efter lite övertalning satte sig Mikkey Dee bakom trummorna, Sanna och Anna diggar.. Foto Moi 😉

Sanna var skitsnygg och precis lika sprallig som på TV men Anders verkade lite trött, han kom senare och somnade tidigt… Absolut trevligast var Leif-Ivans fru som var en av de mest jordnära kvinnorna jag träffat! dottern var också himla mysig 🙂

Phantom of the Opera med John Kluge och Carolina Sandgren Foto © Gabriel Henningson 2012

Håkan Hemlin och jag i bakgrunden. Foto © Gabriel Henningson 2012

Framåt kvällen drog Gabi upp mig på Leif-Ivans rum där Tv5 skulle filma efterfesten. Alla trängde ihop sig i det lilla rummet (antar att det var Leif-Ivans påhitt för hans fru hade ingen aning) Efter lite filmande slet Gabi ner mig på sängen och förklarade för kameran att vi var gamla vänner, jag blev HUR generad som helst och satt bara och log och nickade fånigt! 🙂 Tror ändå inte att de visar det så jag överlever nog…

Sanna och Li. Foto © Gabriel Henningson 2012

Kicken och... Hmmmm minns inte vad han heter... Foto © Gabriel Henningson 2012

Se & hör (tror jag det var) var också där, så festen kommer väl ut ett reportage snart, ska bli kul att se!! Visste förresten inte heller att Leif-Ivan har en blogg men här är den. Det är en härlig herre det 🙂

Leif-Ivan var rädd att Gabi skulle servera "sån där fisk" så han hade med sig Oxfilé med Grönpepparsås och en egen box rödvin 🙂 Foto© Gabriel Henningson 2012

TV5 filmar när Peppe fixar Leif-Ivans Oxfilé. Vi andra fick "nöja" oss med Peppes goda hamburgare! Ser du mig i min snygga vita klänning uppe på trappan 😉

Ett recept måste jag ju ha med också eller? 😉 Jag hade en halv Butternutpumpa över som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av, så jag testade att ”baka” bröd på dem och resultatet ett dygn senare blev ett överraskande mjukt fylligt bröd 🙂

Det är pumpan i brödet som gör brödet mjukt, eftersom den består av så mycket vatten så krymper den väldigt mycket men lämnar ändå kvar sina fibrer som gör brödet mjukt och luftigt. HÄRLIGT för jag har saknat ett mjukt bröd! Ska testa med Zucchini nästa gång för det har en neutralare sak och så ska jag tillsätta solroskärnor för att få det att påminna om danskt solrosbröd som jag älskar!

Raw Butternutbröd på silverfat

Raw Butternutbröd:
5 dl Butternutpumpa eller Zucchini
4 msk Kallpressad Olivolja
1 tsk Himalayasalt
2 dl malen mandel
2 dl Linfrön

Blötlägg linfröna i dubbelt så mycket vatten i 4-6 timmar. När linfröna är klara har de sugit till sig vattnet och det har blivit en slemmig gröt. Häll inte av vattnet. Mixa allt i matberedare till en slät gröt, det gör inget om det är lite klumpar kvar. Bred ut i ca.1 cm tjockt lager på en bakplåt med bakplåtspapper och skär rutor innan du torkar i ugn max 50 grader med ugnsluckan på glänt i ett dygn. Flippa över hela stycket efter halva tiden och dra bort bakplåtspappret. Torka tills brödet har den konsistens du vill ha. Ju torrare ju längre håller det. Det går också hur bra som helst att frysa, det har jag gjort 😉

Valnötspesto & lite till…

JAAAAAAAAAAA nu blir det RIKTIG FEST 🙂 Igår kom en inbjudan till Törneby Herrgårds ettårsfest hos Gabi, den blir riktigt bra!! Var på invigningen för ett år sedan och den var över ALL förväntan 🙂 Har hört rykten om att det blir en hel del kändisar där så jag måste ta med kameran! Förra året sjöng Håkan Hemlin och det var den kvällen han blev ihop med sin Anna.. Anna, jag, Mari Strandgårdh och Billy Lansdowne stod i köket och diskuterade bröst (fråga mig inte varför??) och plötsligt flaschar Anna sina jättebomber 🙂 Det kanske var där Håkan fastnade för han stod mittemot? Hehe.. så nu firar de i alla fall ettårsdag!

Mikkey Dee I Motörhead har jag redan träffat en gång när jag följde med Gaby till Ashton Martins Sverigeevent (Ja… hon har en Ashton…), jag hade ingen aning om vem Mikkey var så när vi skulle träffas på ”mingel” innan eventet skulle jag vara artig och frågade ”-vad jobbar du med då! Alla slutade prata och stirrade på mig. Sjukt pinsamt! Gabi räddade mig men Mikkey kom aldrig över det på hela kvällen.. på efterfesten kom han fram till mig med en ung tjej under varje arm och sa ”-Gitte.. De HÄR vet i alla fall vem jag är”.. Ha ha kul kille 🙂 Men han visste inte heller vem jag var så.. 😉

Men just nu ser fram emot imorgon då jag ÄNTLIGEN ska få gå på Raw Food Inspirationsdag för Elisabet’s Raw Food. Jag skulle gått i vintras men då fick jag influensan, gången efter hade jag redan bokat upp mig på Kristallterapikurs hos min väninna Marie Nilsson som driver KundaliniNyckeln AB. Började ge upp hoppet men SÅ HÄNDE DET 🙂 🙂 🙂 Jag kunde! Veckan efter jag anmält mig – igen – fick jag veta att jag missade Get Out’s Fair Enough mässa i Bodafors – Typiskt. Ett gäng från Outnorth är där nu och lever vildmarksliv och jag kunde varit med. Nåja..ibland måste man helt enkelt sålla… Självklart kommer jag att ta en massa kort och blogga om inspirationsdagen 🙂

Nu tar vi ett recept..

Denna pesto är perfekt till pasta eller på ett kex. Är du nötallergiker kan du byta ut valnötterna mot solroskärnor. Näringsjästen gör att peston får en smak som påminner om parmesanost. Näringsjäst är egentligen inte helt rå, det är en inaktiv proteinrik jästsvamp som framställs genom en odling på sockerrör eller melass. Sedan skördas, tvättas och torkas den. Jag brukar köpa den i flingform. Den har en nötig, ostig smak och den används mycket av veganer som parmesan eftersom den är fri från animalier.

Valnötspesto

Valnötspesto

1 kruka färsk Basilika
1 dl Valnötter (eller solrosfrön)
2 msk Kallpressad olivolja
2-3 msk Vatten
1 msk Pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk Himalayasalt
1-2 tsk Citronsaft
2 msk Näringsjäst
Lite nymalen Svartpeppar

Mixa allt i matberedare till en gryning konsistens. Smaka av 🙂

Zucchinipasta med Valnötspesto, tomater, rödlök och oliver

Ibland har jag denna Pesto till Zucchinipasta, har du en Spiralskärare så kan du göra kul pasta med den, annars kan du bara skiva zucchinin med osthyvel som du sedan strimlar. Så gjorde jag innan jag hade en spiralskärare…

 

 

Lyckas med dina drömmar!

Igår lyssnade jag på ett par riktigt inspirerande föredrag på Kalmarsalen. Åkte dit tillsammans med min barndomskompis Gabi som äger Törneby Herrgård och som numera också kan lägga till TV kändis i programmet Svenska Miljonärer till sina meriter smiley


Två snyggingar på väg in smiley

Första föredraget hölls av Christer Perfjell som jag hörde talas om för första gången för ett par år sedan av en väninna som stått bredvid honom på en mässa. Christer var en framgångsrik skidåkare som bröt nacken och överlevde. Under sin rekreation upptäckte han att han kunde ta in andras känslor och att han kunde förnimma saker som skulle hända innan de hände. Christer beslöt sig för att forska i varför han upplevde allt det nya och tog forskningen in i alternativvärlden.

Christer Perfjell in action..

Sen kom Renata Chlumska, jag minns när Göran Kropp dog och minns när hon gav sig ut på äventyret runt USA’s kust. Fullkomligt inspirerande att höra hur man kan motivera sig själv till att utföra det till synes omöjliga. Nu förbereder hon sig för att besöka rymden och det lät som om hennes planer så småningom var att bestiga berg på månen…

Renata Chlumska framför nästa utmaning.

Kvällens genomgående tema var HUR man styr sina tankar till att uppnå det man vill och HUR man motiverar sig till att nå sina mål, oavsett hur situationen ser ut för stunden. MYCKET inspirerande!!!

Under kvällen sjöng John Kluge men sin kraftfulla stämma. Jag satt tillsammans med Johns barndomskompis och hans fru som berättade att John inte fick vara med i skolkören för att hans röst var för kraftig. Snacka om revansch *fniss*

John avslutade med You raise me up, hittade bara ett klipp från TV4 men sången är den samma smiley