Ekologiskt Schampo & Balsam

Recipe will follow in english

Provade nytt Lavendelschampo & balsam för ett tag sedan från Veganlife men tror inte att jag köper dem igen. Vet inte riktigt vad det var som inte kändes bra men jag känner inte att jag hittat rätt. Doften var helt ok men the search will go on…

Faith in Nature Shampo & Balsam

Nu har jag provat ett annat schampo från Valleberga som jag köpt hos Harmoniqa, det finns både för ljust och mörkt hår. Jag provade den ljusa och gillar den mycket. Det är både drygt och tvättar rent, håret känns bra när man tvättat det! Ska prova balsam också när mitt andra är slut.

Lindblomsschampo från Valleberga Örtprodukter

Har du testas Raw fruktgröt någongång? Eller fruktkompott kanske man kan kalla det… Det kan varieras i det oändliga, principen är att mixa frukter/bär du gillar med lite nötter, frön eller kokos… Superduper enkelt!! Tänk på att blanda ”blöta” frukter med ”torra” annars blir gröten väldigt torr..

Ananasgröt till frukost

Ananasgröt med smak av kokos
1 moget Päron
1/3 Ananas
2 Äpplen
0,5 dl Hasselnötter
3 msk Kokos

Mixa allt i en matberedare med ”S”- blad till en grynig, grötig konsistens = Klart! Jag har toppat med kokosflarn och russin.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Pineapple pudding flavored with coconut
1 Pear
1/3 Pineapple
2 Apples
0.5 dl Hazelnuts
3 tablespoons coconut

Mix everything in a food processor with ”S”-blade.  until you havea grainy, mushy texture = Done! I have topped with Coconut and raisins.

Klättra på känslostegen med Mangofrukost ❦

Recipe will follow in english

Nja, nu är det väl inte så som rubriken antyder men idag vill jag ta upp hur man själv kan påverka sitt sinne för att må bättre, för det är faktiskt möjligt! Mitt liv är verkligen inte rosenrött och jag hade kunnat vara hur bitter som helst men jag VÄLJER att inte vara det. Hur gör jag då det?

Ibland händer något som verkligen slår undan fötterna på en och man ser allting i nattsvarta färger eller hur? Du kanske undrar hur du någonsin ska kunna resa dig igen. Du ska veta att alla våra känslor vibrerar på olika frekvenser, där lyckotillstånd vibrerar snabbast och sorg vibrerar långsammast. Man skulle kunna sammanfatta det så här:

Från snabbast vibration (1) till lägsta vibration (22).

1. Lycka, frihet, kärlek
2. Passion
3. Glädje, Iver, Entusiasm
4. Förväntan
5. Optimism
6. Hoppfullhet
7. Belåtenhet

8. Leda
9. Pessimism
10. Frustration, Irritation, Otålighet
11. Besvikelse, Nedtyngdhet
12. Tvivel
14. Oro
15. Förebråelse
16: Vrede, Modfällhet
17. Hämdlystnad
18. Hat, Raseri
19. Avund
20. Skuld
22. Fruktan, Sorg, Maktlöshet, Förtvivlan, Depression

Helst ska man sträva efter att alltid ligga på översta frekvenserna (1-7) eftersom man då mår bra. Ligger du under kan du göra övningar som gör att du klättrar uppåt och därmed mår bättre.

Sätt dig ner i lugn och ro och gå igenom listan och tänk på ett tillfälle där du kände en känsla som passar in på var och en av punkterna. Gör så långt du kan och lämna resten. Skriv ner allt du kommer på i en liten bok som du kan ha med dig överallt. Har du aldrig känt avund eller skuld, lämna dem då. Har du aldrig känt lycka, passion eller sann glädje, skriv så långt upp som du kan. (Exempel kommer längre ner).

Säg nu att något hänt på jobbet som gjort att du känner dig extremt frustrerad. Du befinner dig alltså på en av de lägre frekvenserna (10) i känsloskalan vilket inte är bra. Stannar du där för länge kommer du sakta men säkert att dra till dig mer på den vibrationen och därmed klättra neråt! Det är nu du ska ta till det du skrivit upp i din bok.
Tänk nu på en av de händelser som ligger ovanför nr 10. Kanske klarar du bara att tänka på en känsla där du kände pessimism (9). Det spelar ingen roll, huvudsaken är att du tänker på något som ligger ovanför nr.10. Även om du nu blir pessimistisk istället för frustrerad så mår du ändå bättre än du gjorde innan! När du orkar så försök att klättra ännu ett steg genom att tänka på ett tillfälle där du kände leda (8). Fortsätt så långt du orkar tills du åtminstone ligger på någon av de översta frekvenserna (1-7). Kanske klarar du direkt att tänka på en händelse där du kände glädje (3). Hur som helst så mår du i alla fall bättre och även om du tänker på den händelse som gjorde dig så frustrerad känns inte längre lika hopplös när du tänker på den. Det är nämligen helt omöjligt att känna något bra och samtidigt må dåligt! Bra va? 🙂 Testa om du inte tror mig…

Nu tar vi ett exempel:
När något händer (för det gör det nästan dagligen) som får mig att må sämre brukar jag bl.a. tänka på en härlig höstdag för några år sedan när det låg mängder med vackra röda och gula löv på Esplanaden där jag bor. Kommunen hade inte samlat upp dem ännu och de hade inte blåst undan. Jag var på gott humör och gick ner och hoppade runt i dem utan att bry mig om om någon såg mig 🙂 Det var HUR underbart som helst och den händelsen får mig ALLTID att känna REN GLÄDJE! Alltså nr. 3 på listan = jag mår bra igen. Det som gjorde att jag mådde dåligt finns fortfarande kvar men det gnager mig inte på samma sätt längre och jag klarar nu av att hantera det istället..

Underbara höstlöv!

Nu har jag gjort det här i så många år att mitt grundläggande känslotillstånd alltid ligger på de översta frekvenserna (1-7) så jag har inga problem med att hoppa över en massa steg även om jag råkar ut för något som kanske får mig att känna tvivel (12) eller rent av vrede (16.). Visst händer det att jag inte kan det men då försöker jag bara med en annan händelse som ligger närmare tills jag lyckats lämna de nedre frekvenserna.

Strunt i om det tar dig dagar att klättra uppåt, huvudsaken är att du lämnar de låga frekvenserna så fort du kan och jobbar med att stanna på de högre. Förstår du??

Grattis du är nu själv nyckeln till ditt eget känslotillstånd 🙂

Listan har jag plockat ur boken ”Be så ska du få” men gjort om den lite efter att ha jobbat med den i många år.. Detta är dock en bok jag VARMT kan rekommendera!

Be så ska du få av Esther och Jerry Hicks - En fantastiskt användbar bok med många övningar som hjälper dig klättra på känsloskalan, från Ica Bokförlag

I morse skulle jag göra min frukostsmoothie som jag alltid börjar dagen med men den slutade som frukostgröt som var MINST lika god 🙂

Grön Mangofrukost ❣

Mangofrukost
1 Mogen Mango
2 Apelsiner
3 salladsblad ( ungefär 1 näve)
0,5 dl Hasselnötter
2 msk riven Kokos
1-2 skivor färsk Ananas

Skär bort skalet från 1 apelsin och pressa den andra. Mixa den hela apelsinen (ta bort kärnorna) och apelsinsaften tillsammans med mangofrukten och salladsbladen till en slät gröt. Skär ananas i tärningar och servera med hackade nötter och kokos. En riktig söderhavsfrukost ♥
Vill du dricka den som smoothie jag tänkt från början, så tillsätt bara mer apelsinsaft. Mättande och gott!

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Mango Breakfast
1 ripe mango
2 oranges
3 lettuce (about 1 handful)
0.5 dl Hazelnuts
2 tbsp grated coconut
1-2 slices of fresh pineapple

Cut the skin off an orange and squeeze the juice from the other. Mix the whole orange (remove seeds) and orange juice with mango fruit and salad leaves into a smooth paste. Cut pineapple into cubes and serve with chopped nuts and coconut. A real tropical breakfast ♥
If you want to drink it as a smoothie like I had originally intended, just add more orange juice. Hearty and delicious!

☯ Decide where you are going and how you are to get there. Then make a start from where you now stand.☯ Napoleon Hill

Peace ☮ Gitte

Raw nötfri kokosmüsli

Jag gillar müsli på morgonen och brukar göra min egen, mest för att jag vill ha en nötfri eftersom jag tycker att man får i sig väl mycket nötter ändå när man äter Raw.
Detta är en müsli för gottegrisar, den är härligt söt och du kan äta den med GOTT samvete eftersom enda ”sötningsmedlet” är dadlar och kokos! Jag äter den med lite färsk frukt (banan är gott) och kall mandelmjölk

Müsli med banan & mandelmjölk

Bovete är en glutenfri ört som innehåller mer än 10% protein och Bl.a. Järn, Zink och Kalcium. Perfekt till det mesta i din Raw mat!
Först behöver du grodda och torka Bovetet. Jag gör stora satser när jag ändå är igång, eftersom jag använder Bovete till så mycket och eftersom det håller sig i månader. Gör så här:
Lägg bovete i blöt över natten eller 1 dygn. Skölj noga bort slemmet som bildats och låt rinna av. Torka i ugn tills det är helt torrt. Max 50 grader med luckan på glänt, eller i torkugn.. Räkna med att det tar minst 5 timmar i vanlig ugn. Rör du om lite i Bovetet under tiden så torkar det fortare.

Raw Müsli

Raw Nötfri Kokosmüsli

200 gram Dadlar
Ca. 1 dl Dadelvatten från blötläggningen
0,5 dl Solrosfrön
2 dl Russin
2 dl Groddat och torkat Bovete
2,5 dl Riven Kokos
0,5 dl Sesamfrön
2,5 dl Havregryn
0,5 dl Linfrön
0,5 dl Kokosolja

Blötlägg Dadlarna 8-10 timmar, använder du sorten Medjool räcker det med ett par timmar. Glöm inte kärna ur dem bara! Lägg dadlarna i matberedare/mixer och tillsätt lite av dadelvattnet. Mixa till en slät smet, tillsätt mer dadelvatten om det behövs. Smeten ska vara slät och lite lös men inte rinnig. Häll över i en skål och blanda i resten av ingredienserna utom russin och kokosolja. Blanda. Värm kokosoljan så den blir flytande och blanda i den i röran.

Innan torkningen

Bred ut müslin i ett ca. 1 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt tills den är helt torr. När den är torr ska du kunna bryta den i krispiga bitar. Häll över müslin i en burk och blanda i russinen.

Du kan tillsätta russinen innan du torkar müslin om du vill, jag tycker att de blir alldeles för hårda så jag tar i dem efter. Du kan också använda andra torkade frukter, prova dig fram till din egen favoritblandning!

Glasburken heter Mormor och kommer från Lagerhaus, den var helt rosa från början, nu är det bara locket som är det så...ett gott råd: Diska den INTE i diskmaskinen 😉

* Tips – Ska du göra kakor/kex så spara blötläggningsvattnet från Dadlarna till det. Vattnet är lite sött och kan ersätta en del av Agavesirapen.

Raw Rågknäcke

Något som kan vara bra att alltid ha hemma är Raw Bröd eller knäcke. Kommer du hem från jobbet och är hungrig har du kanske inte lust att använda hjärnan alls, än mindre komma på vad du ska äta. När man lagar Raw mat upptäcker man att man får tänka om helt vad gäller matlagning och smaksättning och detta kan ta tid! Att koka pasta sitter kanske i ryggraden på de flesta och känns som ett snabbt alternativ, medan man kanske får tänka till lite innan man gör en Raw pasta som visserligen går lika fort att göra men det ”sitter inte i ryggraden” – ÄN 🙂

Nu var det inte pasta detta skulle handla om men liknelsen är det samma.. Kommer man hem och är hungrig och trött vill man ha mat NU utan att tänka. Därför är det bra att ha lite bröd/knäcke hemma som man kan ta till snabbt! Ett krämigt pålägg mixar du ihop snabbt och vips har du kvällsmaten klar! Har du varken gurka, paprika eller tomat hemma, så riv en morot och toppa med.. använd fantasin.

Rågknäcke

Rågknäcke

6 dl hel råg
2,5 dl Linfrön
1 dl solrosfrön
3 små zucchini
3 morötter
2 gul lök
2 tsk Himalayasalt

Blötlägg rågen i ca. 12 timmar, skölj och lägg dem i ett durkslag för att grodda. Efter ett dygn ungefär börjar de öppna sig och få en liten svans, då är de klara.Skölj gärna ett par gånger under tiden. Mal rågen i en mixer tills de är nästan helt krossade. Mal linfröna till mjöl. Häll över i en matberedare och mixa tillsammans med solrosfröna tills det blir en deg. Häll över degen till en bunke. Skala zucchini och morötter, skär dem i bitar och lägg över i matberedaren. Tillsätt saltet. Mixa till en blöt massa. Riv löken och tillsätt den. Mixa lite till. Löken får inte mixas för länge för då avger den en bitter smak.

Blanda grönsaksröran med degen till en slät smet. Jag brukar dela satserna och blanda i matberedaren för allt får inte plats i min på en gång.

Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och smeta ut till en snygg fyrkant över hela pappret. Satsen räcker till två plåtar som täcker hela pappret. Lagret ska bli ca. 5 mm tjockt.

Ställ in i ugn på max 50 grader och lämna luckan på glänt. Efter några timmar kan du skära rutor i brödet så det går att dela när det torkat. Låt torka i ca. 12-20 timmar och vänd efter halva tiden. Försök att inte torka bröden helt utan låt fukten vara kvar lite. Fibrerna i Zucchinin gör att bröden blir lite mjuka. Håller sig ca. 2 veckor beroende på hur torra de är. Är de helt torra håller de en evighet 🙂

Du kan egentligen använda vilket sädesslag som helst, bara den går grodda. Jag köper Saltå Kvarns ekologiska, de har hel Råg, Vete, dinkel, korn och Havre.

Raw mackor på rågknäcke ♥

Som pålägg brukar jag lägga på hummus/majonnäs/grönsaksröror/guacamole som ”smör” och toppa med tomat, paprika, avocado, gurka, sallad och/eller groddar av olika slag. Använd fantasin! Här hittar du tips på olika pålägg.