Feng Shui, Wabi Sabi och ordning i livet!

Mina föräldrar var riktiga ”samlare” och jag växte upp i ett ganska rörigt hem. Pappa hade sitt eget hobbyrum i garaget och tro mig om jag säger att där var så mycket saker att man knappt kunde gå in. Trots detta hade han en enorm koll på var saker låg. Letade man efter en speciell bok så kunde han säga ”i högen längst in i rummet, vid skrivbordet, vänstra stapeln och andra eller tredje boken nerifrån”… och där låg den. Mamma var aldrig inredningsintresserad. Hennes intresse låg i trädgården så vårt hem var alltid väldigt rörigt och ingenting passade ihop och bra-att-ha-prylar låg överallt. Detta har jag tagit med mig in i vuxenvärlden. Kaotisk ordning kan nog vara en sammanfattning. Till och från fram tills nu…

När jag lämnade mitt hus i Gislaved för 7 år sedan och flyttade till Kalmar hade jag samlat på mig otroligt mycket bra-att-ha-saker och jag såg det som ett slags ”rikedom” att äga mycket prylar. När jag sedan flyttade runt i Kalmar till bostäder med mindre utrymmen blev jag tvungen att hyra ett garage för att få plats med alla saker. Sakerna i garaget blev en ständig ”jag borde/jag måste” påminnelse och när jag nu flyttade för lite mer än ett år sedan så tömde jag garaget och gjorde mig av med en massa men inte allt. Det som var kvar ställde jag i mitt nya hus där jag bor nu och eftersom jag inte har förråd här så ställdes allt i mitt sovrum och i vardagsrummet. Totalt kaos!! Det tog ett helt år innan de sista lådorna i vardagsrummet hade tömts och i sovrummet skaffade jag istället garderober och andra möbler för att ha något att ställa in allt i. Hur idiotiskt är inte det? Efter ett tag kände jag att prylarna började gå mig på nerverna och att jag liksom inte fick luft. Jag har ett problem som innebär att jag måste fylla tomma ytor. Jag tål liksom inte att ha en tom yta utan att känna ett behov av att fylla den. Självklart representerar detta mig själv och mitt liv, det inser jag men först måste man ju komma till insikt och sedan måste man titta på vad det är.

Tittar man både på Feng Shui och på Wabi Sabi så återkommer just minimalismen. Att rensa innebär inte bara bortrensning av ägodelar, det gäller även andra delar i livet som vänner och bekanta, datorn, sociala grupper etc.. Men först måste man ju komma till insikt.

Min utrensningsresa började egentligen för ungefär 3-4 år sedan, då stod livet mig bokstavligen långt upp i halsen och jag ville bara skrika! Jag ville förändra men visste varken var eller hur! Jag hade kört fast och efter ett tag sökte jag hjälp hos en terapeut och där lades de första pusselbitarna och på den vägen är det. Ett par år senare kom jag i kontakt med Irene som är Feng Shui konsult och jag minns att hon hisnade över alla mina saker och sladdar som låg kors och tvärs. 🙂 Hon arbetade fram ett förslag med prioriteringar på hela lägenheten. Första prioritering var att rensa. Just då orkade jag inte, jag såg bara en massa hinder och låste mig helt fast vid dem och så småningom flyttade jag, men just den flytten bidrog till att jag nog gjorde mig av med ungefär 2/3 av alla ägodelar. Utrensningen innebar också att jag städade skoningslöst bland de människor som jag kände höll mig tillbaka och där lärde jag mig mycket! Idag är jag ytterst försiktig med vem jag släpper innanför portarna igen och litar helt på min magkänsla.

Jag känner att jag har landat där jag bor nu och även om det kanske inte är här jag ska bo för all framtid så känner jag ändå en stor frid och harmoni här och det är viktigt. Jag älskar skogen och att ha den så nära, jag älskar att kunna odla och att mötas av korna när jag stiger ut på verandan och jag älskar att sitta på trappan och följa solnedgången.

Alldeles nyligen stängde jag också ner mitt Facebookkonto som blivit för påträngande. I takt med att harmonin infinner sig så har man inte längre samma behov av bekräftelse eller av att söka den ytlighet som FB representerar och åååååhhhhhhhhh vilken frid! Ingen som ber mig ”dela detta”, inga massmejl från klasskompisars olika projekt och inga gilla-denna-sida tips. Ändå hade jag blockerat så mycket som överhuvudtaget var möjligt. Problemet med Facebook är att när man går in där så fastnar man i saker som man aldrig skulle ägnat någon uppmärksamhet åt annars och vem har inte gjort inlägg som man senare undrat varför i hela friden man delade det här?!

Av någon outgrundlig anledning behöll jag också efternamnet som jag gifte mig till men har nu bestämt mig för att rensa bort eventuella sista gamla spöken från den tiden, så snart åker efternamnet också och jag kommer att återta mitt flicknamn Roesen. Men ”Rom byggdes inte på en dag” och först ska jag städa bort det sista som står kvar här hemma. Nu har jag också sålt min webbshop och när jag blev av med silverbitens lager frigjordes en massa energi och fram för allt – plats – och jag kontaktade återigen Irene som driver Wangborgs hem och bad henne se över främst mitt röriga sovrum. Jag log när jag läste hennes svar och förargades över att jag inte tagit tag i det som var kvar tidigare och istället låtit det förbli en stressfaktor. Så nu ligger saker ute på Blocket och resten åker till en container på återvinningsstationen där sakerna går till Erikshjälpen. Egentligen tänkte jag samla en massa till en loppis men sedan kom både jag och dottern överens om att det inte var värt besväret. Har man väl bestämt sig så är det NU och inte om en månad eller två…

Jag fick ett jättefint förslag av Irene och ska nu strikt jobba efter det tills hemmet är i harmonisk balans. Det enda jag bytt ut i möbelväg är min säng men annars behåller jag i stort sett de möbler jag har och som jag tycker om – men efter ommålning och ommöblering. Resten ska säljas/skänkas/slängas. Och det sker NU, inte sen. Pengarna som kommer in för allt vi sålt har jag lagt i ett kuvert till styling av dotterns rum så även där blir det en uppfräschning.

Eftersom jag inte är överförtjust i helt nytillverkade möbler (de känns så karaktärslösa??) så krävs en del möbelrenovering för att få allt att passa ihop och jag har hittat en helt underbar naturlig och miljövänlig kalkfärg som heter Kalklitir som jag köpt hos Inreda och en annan kalkfärg Annie Sloans Chalk Paint, som jag köpt hos Monicasbutik tillsammans med lite olika vaxer och effekter, så snart ska det målas och experimenteras 🙂 Men först ska det röjas klart!! Kalklitir kommer som ett pulver som man blandar ut i en hink vatten och sedan bara slammar på var man nu vill ha färgen och Annie Sloans kommer som färdigblandad målarfärg, men den har jag inte testat ännu. Lägger upp bilder här på mitt första projekt som är en sekretär som jag köpte på Blocket för 150 kr och målade med Kalklitir för ungefär 250 kr. Den ska ha ett lager vax också men det får vänta lite tills jag fixat klart i sovrummet.

Så här såg den ut före målning, Blocketfynd för 150 kr. (säljarens bild..)

Och så här blev den efter målning! Jag målade med Kalklitir och färgen Ivory. Eftersom jag inte tänkte på att ge den ett lager kvistlack innan så fick jag måla med tre lager färg innan fläckarna försvann, sedan slipade jag den så den blev alldeles sammetslen (det dammar som attan) och sedan ska den ha ett lager vax med det har jag inte gjort än. Färgen kostade mig ungefär 250 kr men hade nog bara kostat hälften om jag tagit kvistlack före.

En annan sak som gör att kalkfärger är så underbara att jobba med är att de torkar på nolltid! Sekretären på bilderna var helt klar på en eftermiddag. När jag var klar med en strykning kunde jag påbörja nästa eftersom färgen redan torkat, så det är verkligen en färg för den otålige 🙂 OCH den miljömedvetna!! Vattenbaserad som den är så går städningen också väldigt smidigt. Tvätta med lite vatten och såpa bara så är det klart.
Snart ska jag börja leka med färgerna från Annie Sloan, jag har köpt några provburkar i olika färger som jag ska grunda med och sedan stryka med vitt. Alla möbler kommer att bli vita på ett eller annat sätt. Jag är inte mycket för när allt ser likadant ut utan jag vill att varje möbel i sig ska vara unik, så alla kommer att få lite olika strykningar. Jättespännande projekt och jag kommer såklart att lägga ut före- och efterbilder på bloggen. Ska nämna varför jag tänkt måla allt vitt också. Huset jag hyr har omålad takpanel i furu, lister och runt dörrar och fönster, så det blir väl mycket trä, samma gäller köksinredningen. Egentligen har jag mest lust att ge mig på allt med en pensel men eftersom jag bara hyr så vill jag inte lägga pengarna själv och jag har inte heller pratat med bonden om det. Så för att få ett ljusare hem så ger jag mig på möblerna istället och ”leker” lite 🙂

Som ni ser så har jag inget recept med idag, har inte experimenterat så mycket i köket. Tiden räcker helt enkelt inte till och just nu är det mitt röj-projekt som tar all ledig tid, och så har jag varit en del i skogen och plockat svamp och tagit hand om skörden från trädgården. Har också haft besök av en journalist för KalmarPosten som skrev om mig i veckans nummer. Du kan läsa hela artikeln här: Kalmarposten.

Artikel i KalmarPosten 17 September 2014

Har gått en svampkurs som varit väldigt givande och jag har lärt mig en massa nytt och en dag fick vi besök av Kalmar Läns Tidning som gjorde ett reportage om vår lilla grupp. Du kan läsa den här om du är intresserad.

Kalmar Läns Tidning, September 2014