Panerade grönsaker med Örtsås

Coop hade rea på zucchini så jag köpte en påse. Jag brukar hålla mig till ekologiskt men har fått för mig att Zucchini inte är så besprutat – eller? Var tvungen att kolla upp det så här kommer listan över våra importerade populäraste frukt och grönsaker från EWG, Enligt den så är äpplen mest besprutade och lök minst… Zucchini låg lite mittemellan. Tänk nu på att listan är baserat på utbudet i USA.

Nu över till ett nytt smarrigt recept! Ibland panerar jag grönsaker med Bovete som jag torkar i ugn, sen dippar jag dem i en god sås och har som snacks en skön kväll! Jag brukar använda lökringar och paprikaringar men nu hade jag bara charlottenlök hemma och de är för små, så jag provade med Zucchiniskivor eftersom jag nu hade så himla många av dem. De blev jättegoda! Kan tänka mig att ha dem som tillbehör en annan gång till burgare eller grönsakslimpa med lite god sås.

Panerade grönsaker med örtdipp

Panerade Grönsaker
1 Zucchini
3 små snackpaprikor

Marinad
1 msk Tamari
1 msk Citronsaft
1 tsk Herbamare Örtsalt
1 msk Olivolja

Panering
2 dl groddat och torkat Bovete
2 msk Näringsjästflingor
1,5 tsk Herbamare Örtsalt
Svartpeppar

Skiva Zucchinin i ca. 3 mm tjocka skivor och paprikan i ca. 5 mm tjocka ringar. Blanda ihop marinaden och lägg i grönsakerna. Se till att det kommer marinad på allt! Ställ undan i ca 10 minuter.

In action...

Mal bovetet till fint mjöl. Mixa sedan i jästen och saltet.
Panera grönsakerna i boveteblandningen och lägg på en plåt. Torka i ugn, max 50 grader med luckan på glänt ca. 10 timmar. Vänd Zucchiniskivorna ett par-tre gånger under tiden.
Servera som snacks med en god dipp eller som tillbehör till något annat gott 🙂

Här kommer tips på dipp/sås..

Örtsås
1 dl Cashewnötter
1 tsk Olivolja
2 msk Citronsaft
1 Vitlöksklyfta
1-2 tsk Herbamare Örtsalt
2 msk Provencale Örtblandning (frusen örtblandning)
Några stänk grön Tabasco
2-4 msk Vatten

Mal nötterna till fint mjöl. Mixa Alltihop till en slät sås. Gör den lite för lös eftersom den tjocknar efter en stund. Gör den gärna ett par timmar innan den ska ätas.

 

 

 

Lunch!

Hittade en himmelsk röra på nätet och gjorde om lite… Helt perfekt som dipp, som pastasås eller som här, pålägg på mina gula pumpafrökex.

Paprikachiliost

0,5 dl blötlagd irish moss
½ Röd paprika
0,5 dl soltorkad tomat (blötlagda)
1 dl malda cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk Himalayasalt
1 msk citronsaft

Skölj mossan noga. Mixa allt till en jämn smet och låt stå en timma att tjockna.