Dannebrogen & Raw kryddiga krutonger

Recipe will follow in english

Idag är det Danmarks Grundlovsdag och eftersom jag är född i Danmark så vill jag uppmärksamma denna dag och säga TILLYKKE KÆRE DANMARK

Dannebrogen - Danmarks flagga

Jag tillbringade mina första 7 år i Danmark och flyttade till Sverige 1975 så nu känner jag mig som vilken svensk som helst, men en liten bit av Danmark kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta ♥

En sak som är väldigt bra om man misslyckas med ett Raw Food recept är att eftersom ingenting är processat så är det bara att blöta upp det igen och blanda om till något annat 🙂 Till exempel mina misslyckade burgare. Gjorde både rödbetsburgare och sellerirotsburgare. De blev alldeles för tunna, för smaklösa och för torra.. Jag frös in dem i tron att jag skulle känna för att äta dem som bröd då och då. I helgen rensade jag ur frysen på gamla rester och kom ihåg att de var där.. så jag blötte upp den och bestämde mig för att försöka göra krutonger av dem istället.

Misslyckade Raw burgare...

Jag tillsatte mängder av kryddor och lite annat smått och gott och resultatet blev jättegott! De fick till och med godkänt av min dotter som annars vägrar äta min ”konstiga mat”! Krutongerna blev precis sådär luftiga och knapriga som jag ville. Eftersom de är knastorra så håller de en hel evighet 🙂 Perfekta att strö över en sallad eller att äta som snacks när man är i farten..
Jag vågar inte återge receptet eftersom jag inte längre har en aning om vad jag hade i, men här kommer ett annat recept på andra krutonger.

Lyckade Örtkrutonger!

Rosmarinkrutonger:
5 dl Linfrö
5 dl Solrosfrön
4 Morötter
1 dl hackad Gul lök
2 dl hackad Röd paprika
0,5 dl torkad Rosmarin
3 Vitlöksklyftor
2 Matskedar Italienska kryddor
½ tsk Cayenne
1,5 Matsked Himalayasalt eller Herbamare Örtsalt

Blötlägg Linfrö i dubbelt så mycket vatten i 4-6 timmar. Det ska bli en slemmig smet. Häll allt i en matberedare och mixa till en jämn smet. Smaka av och tillsätt fler/andra örtkryddor om du vill. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär små rutor med en pizzaskärare. Ställ in i ugn och torka på max 50 grader med luckan på glänt. Jag brukar göra detta på kvällen och sedan vänder jag allt på morgonen och fortsätter torka. Bryt isär de som går då och då. Torka tills de är helt torra! (ca. 1 dygn)

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Rosmary croutons
5 dl Flaxseed
5 dl sunflower seeds
4 Carrots
1 dl chopped yellow onion
2 dl chopped red bell pepper
0.5 dl dried rosemary
3 Garlic cloves
2 tablespoons Italian seasoning
½ teaspoon cayenne
1.5 Tablespoon Himalayan Salt or Herbamare Herbal salt

Soak Flaxseed in twice as much water for 4-6 hours. It will be a slimy consistency. Pour everything into a food processor and blend until smooth. Taste and add more/other herbs if you like. Spread the batter on a baking sheet with parchment paper and cut small squares with a pizza cutter. Set in oven and dry at maximum 50 degrees with the door ajar. I usually do this at night and then I flip everything in the morning and continue to dry. Break of those who can be loosend every now and then. Dry until they are completely dry! (ca. 1 day)