Har ni hört talas om Enhet?

Snart är det dags för val och aldrig trodde väl jag att jag skulle bli politiskt engagerad, men det är svårt att inte bli det när man springer på ett parti som Enhet, som i princip kämpar för allt det jag tror på, så i år ska jag dela ut valsedlar 🙂 Men vi tar ett recept först!
I våras lovade jag ett recept på örtsalt och här kommer det, egentligen kan du ta vilka kryddor som helst och fylla ut med vilka ätbara gröna blad som helst, du kan också ta i grönsaker och rotsaker. Jag tog vad som fanns i trädgården just då och här kommer mitt recept (som jag minns det innan jag skar av mig en bit av fingertoppen och fick åka in till sjukan……)

Härligt Örtsalt med trädgårdens gröna vitaminer!

Örtsalt ca 1 liter. 
1 liter Morotsblast, skuren i strimlor
2 liter Mangold, skuren i strimlor
1 liter Palsternacksblast, skuren i strimlor
1 liter Persiljeblad
0,5 liter Dill
1 liter övriga kryddor (Basilika, timjan, oregano mm..)
3 Purjolökar
3 Zucchini, skuren i bitar
4 frilandsgurkor, skurna i bitar
3 hela Vitlökar
1 kg Salt

Börja med att hacka allt i bitar så att knivarna i matberedaren klarar av dem. Fyll matberedaren med blad, stjälkar, lök, örter och lite gurka/zucchini för att få lite fukt. Hacka tills blandningen är grötig och häll över i en stor bunke. När allt är hackat – blandningen ska vara blöt – tillsätter du saltet och rör om ordentligt. Stjälp över allt till en djup plåt (inga bakplåtspapper) och torka i torkugn eller vanlig ugn på 50 grader med luckan på glänt tills allt är torrt. Rör om då och då så gott det går. Mitt var torrt efter ett par dygn. När allt är torrt bryter du loss klumparna i mindre bitar och kör i mixer eller matberedaren igen. Sila mixen genom en finmaskig sil i en bunke och förvara i mörka glasburkar. Det sista grova som mixen inte tog, körde jag med mal-munstycket till fint pulver. Var beredd på att det dammar!!! Sedan är ditt örtsalt klar att användas.

En stor härlig korg bladgrönt från trädgården som nu förvandlats till örtsalt

Örtsaltet lägger sig i vackra ränder i krukan.

Så här ser örtsaltet ut när det torkat. Klumparna mals sedan ner till ett fint mjöl och hälls på burk.

Vill du läsa mer om örtsalter och buljonger så rekommenderar jag denna artikel från Odlaren, nr.2 2009 som är väldigt bra! odlaren_ortsalt_2009

Ja, och gör nu inte som jag och hacka dig i fingret. Jag stod ändå och tänkte att jag var lite slarvig med kniven och så… ”chop” låg en bit av fingret på andra sidan kniven tillsammans med purjolöksstrimlorna. Dumt och otroligt slarvigt.

Örtsaltet har jag oftast i röror och på smörgåsen. Rawfood bröd i all ära men jag bakar ett surdegs på en hemodlad surdeg, så enkelt att det nästan är skrattretande och ni ska få receptet en annan gång när jag gör ett ”brödtema” med min surdeg. Som pålägg använder jag oftast olika röror. Jag håller på att arbeta fram en bra bas som man sedan kan smaksätta och detta kommer jag också att lägga ut recepten på när jag är nöjd med det. Recept som också kommer framöver är vegan Hotdogs utan sojaersättningar men som ändå är proteinrika. Är inte helt nöjd med receptet än men snart så är båten i hamn.. Idag ska jag testa en vegan variant av köttfärslimpa med linser och bovete som också kan användas som pålägg.

Nu har jag sålt min webbshop Silverbiten och i veckan tar den nya ägaren över. Det har varit med lite sorg i hjärtat och processen från att tänka tanken på att sälja till att faktiskt sälja har varit lång, mer än ett år faktiskt… Men nu är beslutet taget och det känns som en enorm lättnad!! Så framöver hoppas jag att jag kan ägna mer tid åt bloggen och hemsidan som ska bli helt ny. Men nu börjar skolan igen och den kommer i första hand. Har förresten börjat på en svampkurs och lärt mig massor på bara en enda gång. Har 5 träffar kvar som jag verkligen ser fram emot! Ledaren sa att ”min” skog var en av hans bästa svampmarker! Jo tack, det har jag märkt! Svamparna växer som svampar ur marken 😉

Till valet! Brukar du rösta? Jag anser att det är varje medborgares plikt att rösta oavsett om man röstar blankt eller på ett parti. Är du missnöjd med det urval som finns av partier så starta ditt eget eller tala om ditt missnöje genom att lämna in en blank valsedel. Att tänka ”min röst gör ändå ingen skillnad” skapar ingen förändring! Jag tror inte på ett bidragssamhälle och har alltid stöttat Moderaterna, inte för att jag egentligen gillar allt de står för men för att jag inte vill ha en röd regering. Bidrag anser jag vingklipper individen som hamnar i en beroendespiral utan möjlighet att ta sig ur även om de vill. Självklart ska de som inte kan arbeta ha hjälp, det är inte det jag säger men det är fel att hjälpa och samtidigt begränsa. Har du bidrag så ”får du inte göra” eller så tvingas du ”till att göra” och detta kan inte leda till annat än stress och frustration! Därför blev jag så glad när en bekant på Facebook delade en länk om partiet Enhet som verkar för att avskaffa bidragen för att skapa en basinkomst. Så himla finurligt! Så här skriver Enhet bl.a. i sitt partiprogram:

”Dagens kontroll av hur våra trygghetssystem används innebär en anpassning till regler i ett byråkratiskt system, vilket ofta leder till passivisering. Vi tror att införandet av en garanterad basinkomst skulle öka kreativiteten och entreprenörsandan. Vi tror att det finns en stor potential av kreativitet inom varje människa som i dag i många fall inte får utlopp på grund av stress för att klara sin försörjning. Många skulle även välja att gå ner i arbetstid vilket skulle innebära större frihet att förfoga över sin egen tid och gör det som man idag inte hinner göra när man heltidsarbetar. På så sätt skapas också fler arbetstillfällen. Enhet tror att en garanterad basinkomst tillsammans med de attitydförändringar som vi vill se i skola och samhälle skulle stimulera fler till att hjälpa sina medmänniskor och samhället på något sätt.”

Och om miljön skriver de bl.a. så här:

”För att skapa långsiktig, ekologisk hållbarhet behöver vi producera och konsumera mindre. Jordens resurser är begränsade och de ekologiska systemen klarar inte av fortsatt tillväxt, ökad befolkning och materiell ojämlikhet. Ju mer vi arbetar, desto mer pengar tjänar vi vilket innebär ökad konsumtion. Den höga konsumtionen som framför allt vi i västvärlden har, innebär ökade utsläpp på grund av tillverkning och transporter, ett för stort uttag av naturresurser, till exempel mineraler och olja, samt ett växande sopberg. Om hela jordens befolkning skulle leva med svensk standard behövs ungefär fyra jordklot för denna standard.”  och ”Arter och miljöer behöver bevaras så att den biologiska mångfalden inte utarmas. Vi har ingen moralisk rätt att utrota andra arter och miljöer på denna jord – snarare är vi beroende av dessa för vår egen överlevnad. Naturen ger oss ovärderliga ekosystemtjänster som vi kan vara tacksamma över och ska vårda med respekt.”

Har du inte upptäckt partiet så råder jag dig verkligen att gå in och läsa deras partiprogram idag, du hittar det här (scrolla dig sedan fram i högerspalten för de olika frågorna, det tog ett tag innan jag fattade det). Annars kan du hämta det här i PDF form: Enhets Partiprogram

Så i år ska jag för första gången inte rösta strategiskt, i år ska jag rösta med HJÄRTAT!

Klicka på bilden så hittar du Enhets vykort här och uppdatera till exempel din omslagsbild på Facebook… (”Reklamblad om Enhet” och sedan ”Digitala vykort”)

8 reaktion på “Har ni hört talas om Enhet?

 1. Hejsan…hoppas allt är väl hos dig och härligt att se att även du satsar på att rensa i livet och annat…Jag kommer även nu blogga om sånt framöver…rensa jag är på och massa annat också!

  Kommer lägga till dig i min länklista så man kan hålla kontakten…vill ju kunna se dina underbara bilder, recept och tips, även hur det går för dig och din resa i livet…Kram Mia-Marie

  • Hej Mia-Marie! jaa när jag väl började fanns det ingen hejd på mitt rensande!! Jag kommer att fortsätta blogga på en ny sida http://www.roesen.se som blir en kombinerad hemsida och blogg där jag kommer att skriva om annat än bara raw food. Det blir lite mer om det som min utbildning handlat om och inte bara fokus på recept. Men jag ska göra ett sista inlägg här när jag är klar med den nya och så får den gamla ligga kvar med alla recepten. Vad är det för blogg du har? Försökte med den du skrev i meddelandet men det stod att den var borttagen? Lägg gärna länken här så alla ser!
   Kram Gitte

   • Hej…jag gjorde en på blogspot men jag fick inte till den som jag vill, är egentligen så himla less allt sånt här och hittar ingen gratis version där jag kan bygga upp sida så som jag vill…

    Kan lägga ut en länk sen om jag hittar nått ställe…Vad spännande med en ny sida, den sparas i favoriter =)

    Tycker om alla dina recept och det du skriver och din resa…lycka till med alltet!

    • Men har du testat WordPress? Det är gratis om man inte ska ha något alldeles speciellt. Lite fix innan man har fått allt som man vill men sen är det bara att ”tuta å köra” 🙂 Vill jättegärna ha länk när du hittat ett bra ställe så jag kan följa dig! Lycka till du med!! Kram

 2. Hej Kära du, vilken fin och inspirerande websida, och vad underbart kul att du har hittat Enhet. Jag hittade själv Enhet för ett år sedan och brinner för allt hållbart, ekologiskt, hälsosamt och kärleksfullt för våra liv och alla barns framtid. Vad kul att du delar här, hoppas det är ok att jag länkar detta inlägg på Enhets facebooksida? Det är kul att veta att vi blir fler och fler som röstar med hjärtat. Enhet v’xer s[ det knakar verkligen nu!! Själv tror jag det är en empatisk evolution som vi träder in i, där våra hjärtan känner förståelse för allt liv, oss själva och vår omvärld. Jag känner sånt fantastiskt hopp och glädje för vår fantastiska värld och framtid tillsammans! Kram kram, Johanna <3 https://www.facebook.com/groups/enhet/?fref=ts Ska läsa igenom fler av dina härliga recept senare, verkar helt i min smak 🙂

  • Tack Johanna för ditt fina inlägg! Så glad jag blir och tack för att du delar inlägget. Ja, jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva ett parti som överensstämmer med i princip alla mina ideologier och då bara måste jag sprida det! En förändring måste till och jag tror att folk börjar känna detta och jag hoppas verkligen att partiet kan ta sig in i riksdagen, om inte detta val så nästa. I år har jag lovat att lägga ut valsedlar i vallokalerna nära mig, något jag aldrig någonsin trott att jag skulle ägna mig åt på valdagen 🙂
   Kram Gitte

 3. Den urtesalt glæder jeg mig til at smage – har jo ikke sat urter i haven til det formål, så jeg har ikke så meget at lave salt af i år.
  Glæder mig over at den nu er ”uden fingernegl” ;o)

  Det vil helt sikkert give ro nu hvor du har solgt webshoppen. Ved jo det har været en svær beslutning, men er sikker på, at den er rigtig for dig lige nu.
  Jeg vil også se frem til flere af dine rigtigt gode blogindlæg.
  Tusind tak fordi du gør det!

  • Tak Lone, du skal nok få den at smage 🙂 Den smagte rigtigt god og jeg tror jeg vil lave en persillesalt (jeg har enorme mængder af persille) – uden fingre 😉
   Lettelsen er enorm af at ikke ”skal” webshoppen mere, jeg troede det ville være svært men det har det overhoved ikke været. KUN en lettelse, og så er det jo den rigtige beslutning.
   Stort knus 🙂

Kommentarer inaktiverade.