Gör din egen Lantbuljong

Jag har länge velat göra min egen lantbuljong och försökte mig på Örtsalt i somras men gjorde misstaget att lägga ut det på tidningar med det resultatet att tidningarna fastnade och allt fick åka i komposten.Det är ingen större skillnad på att göra örtsalt och lantbuljong, skillnaden är att du har mer örter och mer salt i örtsalt (därav namnet ju) och mer grönsaker och mindre salt i lantbuljong. I princip kan du ha i nästan vad som helst men smaka till innan du torkar blandningen så det smakar gott. Här får du receptet på den jag gjorde som blev väldigt lyckad, jag tog det jag råkade ha hemma..

Färdig pulveriserad Lantbuljong. Är du inte nöjd med slutresultatet är det bara att tillsätta de smaker som du tycker saknas och blanda i.

Lantbuljong (ca.5-6 dl)
10 Gul Lök
2 kg Morötter
1 stor Rotselleri
4 Kålrötter
1 Vitbeta
1 Äpple
0,5 dl pulveriserad Soltorkad tomat
1 dl Havssalt
1 dl torkad Persilja
2 msk torkad Dill
1 msk torkad Rosmarin

Skala och riv betor och rötter. Kör lök och äpple i matberedare. Häll allt i en stor skål och blanda i resten av ingredienserna. Jag hade torkade kryddor hemma som jag aldrig använder så dem slängde jag i men ta färska annars och kör den tillsammans med löken. Kör nu allt i omgångar igen i matberedaren tills det är finfördelat och fuktigt (blött). Smaka av om du ska tillsätta annat. Bred ut blandningen på en djup ugnsplåt och torka i ugn på max 50 grader med luckan lite på glänt. Rör om då och då. När blandningen är helt torr, kör den i matberedare igen eller i mixern med mal-munstycke om du har. Häll upp på burkar och förvara torrt.

Min tanke var att göra detta och sedan blanda i B-jäst och libbsticka och stjälkselleri (hade inte det hemma) men jag tyckte blandningen blev så god så jag spar den precis som den är 🙂 I sommar ska jag göra mer när örterna kommit upp! Vill du ha fler tips kan du titta i handboken på sajten Alternativ.nu.

Här är den rivna massan innan den mixas en sista gång.

Och när den är mixad så långt det går. Redo att läggas på plåt.

Rå lantbuljong som täcker hela plåten, redo att torkas i ugnen.

Torkad från ugnen. Kom ihåg att röra om i massan under tiden den torkat och bryta till små bitar som sedan är lättare att smula sönder när de torkat. Bilden blev lite färglös..sorry… Efter detta kan du bara mixa klumparna i en mixer, gärna med malknivar till ett pulver och hälla upp på burk. Klar att använda!

 

En reaktion på “Gör din egen Lantbuljong

Kommentarer inaktiverade.