Saltkonserverade Citroner från Marocco

Detta är ett marockanskt recept på inlagda citroner, ett tillbehör/smaksättning man använder mycket i den marockanska matlagningen. Otroligt enkelt att göra och himmelskt gott!! Du får grundreceptet här för jag kommer att använda citronerna i recepten framöver.

Marockanska saltinlagda citroner, här precis nyinlagd så saltet har inte hunnit lösas upp ännu. Senare klarnar vätskan.

Saltkonserverade Citroner
15-20 Ekocitroner
1 msk grovt Havssalt/Citron + ytterligare 1 dl
Citronsaft från pressade Citroner

Ta fram en stor syltburk. Jag har använt IKEA’s som rymmer 1,8 liter. Tvätta citronerna och skär bort eventuella skavanker.Skär citronerna i klyftor på längden men skär inte helt igenom i ”skaftänden”, låt klyftorna sitta ihop där. Fyll varje citron med 2 msk grovt havssalt och massera in det så gott det går. Lägg varje citron i burken. Tryck ner citronerna så mycket du kan och häll i extrasaltet. När burken är full, fyll på med pressad citronsaft (eller vatten) så långt upp till kanten som det går. Stäng locket och låt stå framme i rumstemperatur i 3-4 veckor. Efter ett par dagar kan du behöva fylla på med mer vätska, fyll då bara på med kokt vatten. Vänd burken upp och ner då och då så citronen i toppen också får lite vätska. Citronerna kan sedan användas till precis allt möjligt. Skölj av dem innan du använder dem och ha dem i sallader, vegetariska grytor, som tillbehör etc.

Såhär skär du citronerna och fyller med salt. Jag skar dem i lite mindre klyftor men det spelar ingen roll. Bilden har jag lånat från marksdailyapple.com

Jag råder dig verkligen att lägga pengar på ekocitroner eftersom citrusfrukter besprutas hårt. Be butiken beställa hem åt dig om du inte hittar några. Bäst kanske är att passa på när det är kampanj på Ekocitroner, jag ville inte vänta på det så jag beställde hem. Priset på mina citroner var dyra och kvalitén kunde varit bättre, men jag valde ut de finaste och skar bort det som var fult. Jag gav 6 kr/citron så det blev 90 kr för 15 st, hade behövt ett par till men jag fyllde på med vatten i slutet. Man kan också fylla på med enbart vatten om man vill spara pengar. Vill du så kan du också smaksätta inläggningen med till exempel chili eller andra kryddor. Gör några mindre burkar med olika smaksättningar! Det kommer jag att göra när det blir kampanj på citroner nästa gång.

Måste tipsa om en sajt som heter Billigalu.se som säljer billiga däck eftersom det ju är det däckbytardags igen = en av avigsidorna med att ha bil 🙁 Mina däck är slitna och behöver bytas ut och detta är en kostnad jag avskyr att behöva lägga ut och det brukar bli ganska dyrt. Jag som inget kan om bilar är hänvisad till verkstan och de däck de rekommenderar men se nu hittade jag en sajt där man bara fyller i vilken bil man har, bilmärke och årsmodell och vips så hade jag flera modeller att välja mellan. Suveränt eftersom jag nu kan sitta i lugn och ro och googla om de olika alternativen istället för att stå hos verkstan och inte ha en aning och bara betala det de säger.. Gillar dessutom att man på sajten kan läsa om hur vad och varför man ska välja vissa däck framför andra och att de tar ”bäst i test”. Är det bara jag som är nördig? Företaget verkar danskt och jag har inte beställt än så jag vet inte hur det funkar med leverans och så men frakten är sjukt billig så det blir nog där jag köper däcken i år 😀 En otippad glad överraskning som dessutom har väldigt bra omdömen på Trustpilot! Det känns tryggt för då ser man vad andra tycker som har handlat 🙂 Kanske rent av ska välja gröna fälgar till min röda lilla Skoda hahaha 😀

Billigalu

Idag avslutar jag med ett litet klipp om Stress, lite roligt illustrerad 🙂