Raw Karljohanpasta med Nötparmesan!

Nu har jag återupptagit den där kuren jag började på innan jul med adaptogena örter och läkesvampar från FSF. Egentligen hade jag tänkt använda valnötter i denna rätt men de hade möglat så de fick åka i komposten, det mesta var slut i skafferiet så det fick bli sesamfrön och hasselnötssmör och det blev överraskande gott men vill du så kan du byta ut sesamfröna och hasselnötssmöret mot ca. 0,5 dl valnötter och mixa dem med såsen.

Läcker krämig karljohanpasta med riktigt fyllig smak!

Italiensk Karjohanpasta (1 portion)
Pasta
1-2 Palsternackor
Sås
0,5 dl torkad, skivad Karljohansvamp
0,5 dl torkad Trattkantarell
1-2 påsar Instant Maitake
2 msk Tamari
2 msk oskalade Sesamfrön
1 msk Hasselnötssmör
6 msk Vatten
Peppar
1 msk Persilja
1 msk Gräslök
1 msk Näringsjäst
1-2 tsk Citronsaft

Gör såsen först. Mal trattkantarellerna till mjöl. Blanda trattkantareller, instant maitake, tamari, sesamfrön, hasselnötssmör, näringsjäst och vatten. Mixa till en slät sås. Är den för tjock så tillsätt lite mer vatten. häll blandningen över de torkade karljohansvamparna. Blanda i citronsaft, gräslök och persilja. Låt stå att svälla 1-2 timmar tills Karljohansvamparna är mjuka. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Under tiden kan du strimla palsternackan i en spiralizer, använder du största strimlaren får du platta linguini. Blanda pastan med såsen och låt den gärna stå en liten stund så palsternackorna mjuknar. Servera med lite nötparmesan som du enkelt gör av söndersmulade mogna nötostar. Se bilden nedan.

Nötparmesan gör du enkelt av mogna nötostar som du smular sönder och torkar i ugn. Här har jag använt ostar som mognat i 9 månader. Jag tog två delar makadamiaost och en del mandelost som var lite saltare och grövre men du kan nog använda vilka ostar du vill. Parmesanen kan man krydda med vitlök eller örter innan den torkas om man vill. Experimentera dig fram och gör storsatser för när den är torr håller den sig länge i en tättslutande glasburk i kylen.

Denna vecka kommer min syster och hälsar på några dagar, ska bli såå roligt för vi har inte setts på över ett år!! Hon har med sig Valnötter från sin trädgård och så ska hon lära mig sticka raggsockar och så ska vi bara njuta, laga mat och praaaaaaaaaaaaaaata 😀

Har otroligt mycket med skolan och känner nästan att jag tagit mig vatten över huvudet. Jag kom nämligen in på ytterligare en kurs som sträcker sig över hela våren och så ligger jag efter med en Fysiologitenta eftersom jag var bortrest på Vipassanacentret när den var. Positiv Psykologi heter den nya kursen och jag läser den på distans på Mittuniversitetet. Så nu läser jag plötsligt 150% men det ska nog gå bra… det är ju så himla intressant!!

Har du hund? Ta då en titt på den här artikeln, den handlar om giftet i vanliga tuggben. Släng dem om du har..