Bestrålning av kryddor och Citronpepparfusk

Gjorde en överraskande enkel och god sås igår som blev supergod så här kommer receptet! Såsen är god som dip till grönsaksstavar eller vad du nu vill dippa, perfekt en lördagskväll framför brasan. Jag serverade den till grönsakswraps som jag gjorde av grönsaksstavar som jag virade in i mangoldblad. Otroligt enkelt, snabbt och jättegott!

Wraps med Jordnötssås
Blandade grönsaksstavar
Kålblad eller stora salladsblad
1 dl Jordnötssås (gärna raw)
1 dl Kokosmjölk (utan vatten)
1 Apelsin
0,5 tsk Salt

Skär grönsaker i tunna stavar, t.ex. gurka, zucchini, paprika, purjolök, broccoli, morötter, stjälkselleri eller dylikt. Du kan också ta med groddar av olika slag om du vill, det blir jättegott! Vira in stavarna i kål-/salladsbladen. Jag har använt blad från Mangold på bilden.
Häll bort vattnet från kokosmjölken så du bara har det vita krämiga kvar. Pressa saften ur apelsinen och blanda med salt, kokosmjölk och jordnötssmöret till en slät sås. Du behöver inte mixa, du kan blanda med sked eller gaffel. Dippa grönsakswrapsen i jordnötssåsen och njut 🙂

Jag skar stavar av purjolök, morötter, blekselleri, paprika, zucchini och det mjälla innanmätet i en broccolistjälk och virade in stavarna i stora blad från mangold. Några stavar frukt hade varit pricken över i tror jag så jag ska testa med lite mango också nästa gång.

Brukar du köpa kryddor på marknader etc? Var försiktig i så fall. Tydligen så är det tillåtet att bestråla kryddor, ”för att förhindra smittspridning och om det saknas andra lämpliga metoder för att döda organismer i produkterna”. (Livsmedelsverket 2012). Jag kontaktade våra största kryddgrossister Kockens och Santa Maria som båda svarade att de inte använder sig av bestålningsmetoder alls. Det känns tryggt men samma säkerhet finns inte när du köper på marknader eller andra märken. Bestrålade kryddor ska märkas ”bestrålad” eller ”behandlad med joniserande strålning” på förpackningen men jag undrar om alla knallar verkligen uppmärksammar detta? Den finska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Evira, har en utförlig beskrivning på svenska om bestrålade livsmedel, du hittar den här om du vill läsa mer.

Och när vi nu ändå är inne på ämnet kryddor så vill jag höja ett varningens finger för Citronpeppar. Äkta vara skriver så här: ”Den citronpeppar du hittar på hyllan i vanliga livsmedelsbutiker är oftast fusk rakt igenom. Här finns ingen citron och knappt någon peppar. Ingredienserna är istället citronsyra och salt. Och så smakförstärkaren mononatriumglutamat förstås”. Fältbiologen har gjort ett intressant inlägg om Citronsyra som är ett allergiframkallande ämne och som inte alls är tillverkat av citroner som namnet antyder, det framställs istället på kemisk väg ur svartmögel och bensen. Natriumglutamat E621 är enligt många forskare en av våra farligaste godkända livsmedel och kan bland annat orsaka allergiska reaktioner, hormonstörningar, depression, huvudvärk och astma. Matfusket har skrivit en bra artikel om detta med skrämmande information!

Men älskar du citronpeppar som vi gör här hemma så behöver du inte vara utan, en äkta kryddblandning med citronpeppar finns! Ängagård har en ekologisk äkta citronpeppar som är tillverkad av äkta råvaror helt utan tillsatser, den innehåller endast svartpeppar, citronskal, lökpulver och örter. Det finns säkert fler butiker som har äkta citronpeppar men inga som jag vet. Har du några tips så lämna gärna ett meddelande här på bloggen så andra kan hitta!

Jag vill avsluta med en artikel som Aftonbladet publicerade redan 2007 som varnar för 10 produkter som det fuskas rejält med, däribland Citronpeppar.

2 reaktion på “Bestrålning av kryddor och Citronpepparfusk

Kommentarer inaktiverade.