Stormen Simone!

Stormen Simone orsakade ett rejält strömavbrott hos oss. Hela gården var utan ström i 5 dagar! EON’s kunder var visst värst drabbade såg jag sedan. Som tur har bonden en egen generator som han höll igång med traktorn så djuren i ladugården fick ström men jag kunde också dra in en sladd till det absolut mest nödvändiga i huset, så jag var inte helt utan mer än ett par dar men man inser hur beroende man är av ström.

Raw Falafel med grönsaker i ett salladsblad, bara att vira runt och smaska!

Raw Falafel (2 portioner)
5-6 Morötter
1,5 dl Valnötter
1 liten Gul Lök
1 Äpple
1 Vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk Juice från Citron eller Lime
1 msk Linfrö
1 msk Olivolja
0,5-1 tsk Salt
Peppar

Juica morötterna (råsaftcentrifugera) och ta vara på morotsfibrerna. Juicen kan du dricka upp medan du gör maten 🙂 Har du ingen juicer kan du riva morötterna fint och hälla lite salt över och låta det stå en timma, skölja bort saltet och pressa ur saften i en handduk eller liknande. Massan ska vara så torr som möjligt. Mixa valnötterna så de blir nästan som malda. Eller finhacka dem så mycket du kan. Finhacka löken. Mixa äpplet med oljan, kryddorna och citron/lime till en sås. Är den för torr för att mixas runt kan du tillsätta lite av morotsjuicen eller pyttelite vatten. Blanda nu alla ingredienser i en bunke till en smet. Smaka av och tillsätt mer av något om det behövs. Forma små bollar av smeten.
Servera i stora salladsblad tillsammans med grönsaker du tycker om. Jag har använt lite egenodlat; Tomater, persilja, mild grön chili och lite lagrad cashewnötsost. Jag tog ingen sås men vill du så kan du servera med en tahinisås eller en majonnässås. Titta under såser i receptindex.

Fick min första EKO-låda från Solmarka Gård för ett par veckor sedan och på torsdag kommer en ny! En härlig låda med en mix av deras ekologiska grönsaker för 250 kr och då levereras den vid dörren! Lådan innehöll ett stort salladshuvud, purjolök, morötter, mangold, purjolök, röd och gulchili, potatis, blomkål, brysselkål, röd och vit rättika (tror jag), ägg (vet inte varför de kom med), gul lök, vitkål och stjälkselleri (den bad jag specifikt om). Vill man så kan man få med ett urval av butikens ostar också mot tillägg. Önskar att jag haft denna låda hemma när jag gjorde falafelreceptet!

Färska, fräscha EKO grönsaker direkt från Solmarka Gård hem till dörren!

Var på Torsås marknad med Linda, en av mina nya studiekamrater. Minns inte hur många år sedan det är sedan jag sist var på en marknad innan denna men det var riktigt roligt! Skulle egentligen inte handla alls men hittade både Lindblomshonung, rökt sik, och en massa annat, och så denna… en jättetavla med porträtt av en elefant. Jag kunde helt enkelt inte släppa den, trodde den skulle vara jättedyr men det var den inte, så det blev en tavla som nu pryder mitt hem 🙂 Hade inte en tanke på hur jag skulle få hem den men efter lite tricksande så fick jag till en lutning så jag kunde sitta under den när jag körde hem den i min lilla Skoda Felicia. Vill man så kan man.. min reservplan var att ta hem den på bussen men det gick ju ändå.

Jag blev kär! I en elefant.. Kunde inte släppa denna tavla som jag gick förbi på Torsås marknad, tavlan mäter 160×80 cm och det var nätt och jämt att jag fick in den i bilen, men nu är den min!

Jag fortsätter dela mina youtubeklipp som visar verkligheten bakom stormarknadernas billiga kött i diskarna, jag säger inte att man måste sluta äta kött helt om man nu inte vill det, men tänk dig för innan du handlar och välj åtminstone ekologiskt eller närproducerat. Att skylla på att inte ha råd är en urkass ursäkt! Du har råd om du försöker.
Varsågod 🙂

4 reaktion på “Stormen Simone!

 1. Hej!
  Tack för dina tips! Vi brukar också köpa ekologiska varor så ofta det går. Vi prenumererar på råd och rön och läste samma artikel som du om olivoljan, tråkig läsning! Tänkte uppdatera dig om hur det går med rawfood-införandet här hemma, har nu ätit endast rawfood i en vecka. Jag frågade helt sonika om det var ok att jag provade i en veckas tid och det gick han med på utan protester! Han har smakat en del och tyckt det varit gott och även kommenterat positivt om att det är bra att jag äter så mycket frukt och grönt så jag tror att det fortsättningsvis kommer att gå mycket enklare. 🙂 Man kan ju anpassa sin mat till de frukter/grönsaker som är på extrapris och använda solrosfrön istället för nötter emellanåt för att hålla nere kostnaderna! Banan och avokado med vanilj har verkligen varit en favorit men ananasfruktgröten är inte heller dum. Provade också på tacos, bananhavrekakor, zuchinibröd, vaniljenergibollar mm under veckan. Superbra receptbank du har åstadkommit!! Tack för det! Hälsningar Jenny

  • Åh så roligt att höra Jenny!! Jag tycker det var ett smart drag att helt enkelt fråga och då får ni ju båda smaka de olika rätterna och känna hur ni mår av det! Hjälp vad du hunnit med!! Även om man sedan inte äter 100% raw, så är det ändå bättre än när man åt 0% raw 😉

 2. Superfin tavla! Kanske kan du ge mig några råd när det gäller rawfood. Jag har länge läst och intresserat mig för kost och för två-tre år sedan fick jag upp ögonen för rawfood. Det var också ungefär då som min sambo äntligen accepterade att äta vegetariskt någongång i veckan, en process som innan dess tagit sin tid. Det här med rawfood är dock allt för ”utanför boxen” för honom och jag tänker inte kriga för det men vill gärna själv börja äta rawfood till vardags (nu händer det någon gång i veckan bara, och alltid när jag bakar). Problemet är dock att min sambo tycker att det är för dyrt och pikar mig emellanåt för att det är så kostsamt med rawfood. När jag berättade att jag ätit avokado/banan-yoghurten en morgon så kommenterade han det med att det ju blir dyrt i längden, avokado är ju inte billigt. Så… Hur tycker du jag ska tänka här? Har du några argument som kan bita på honom? Eller tips på billiga rawfoodrätter (främst frukostar för där tänker jag börja)?
  Hälsningar Jenny (PS. Såg i något inlägg att du var i Skövde en dag. Själv är jag uppfödd i Hjo men flyttade därifrån för 7 år sedan)

  • Det är alltid knepigt det där när man är fler som ska bestämma 🙂 Jag köper de där näten med avocado som finns på Ica, de är ganska billiga (men tyvärr inte eko) men annars kan du byta ut avocado mot en näve cashewnötter eller mandel som du blötlägger innan om du inte har en kvarn, men då får du ta i lite vatten också för nötterna gör att det tjocknar. Du kan också ta i äpplen eller päron eller annat om du vill, det måste inte vara just banan och avocado.
   Folk tror ofta att det blir dyrt att äta Raw, självklart beror det på vad du jämför med, men det blir inte dyrare. Man äter annorlunda och jag vill nog påstå att jag äter billigare idag eftersom jag inte har samma behov för skräpmat och inte äter samma mängder som förut. Raw Food mättar mycket mer och du är mätt mycket längre! Men det kommer han förmodligen inte att ta till sig. Jag köper enbart ekologisk mat och mat utan tillsatser och det är inte alltid så billigt, en kallpressad olja av bra kvalitet är dubbelt så dyr som en vanlig processad, ändå äter vi väldigt bra mat och detta gör vi på min studentinkomst som försörjer både mig, min dotter och en katt, så det är inte dyrt när man väl kommer igång.
   En av mina andra favoritfrukostar är den med Chiafrön och frukt och den är billig! Du kan låta fröna svälla i mandelmjölk om apelsinerna blir för dyra men smaka dig fram med kryddningen. En annan som är sjukt billig är min Müsli, den mättar jättemycket och innehåller billiga ingredienser. Man behöver inte ha för-torkat bovete i receptet har jag kommit på senare, bara du blötlägger bovetet och sköljer bort slemmet så kan de blandas med resten, då spar man ett steg. Många äter raw smoothies på morgonen, då kan du blanda med i stort sett vilka frukter och bär du vill men lite sallad, spenat eller citronmeliss och en näve nötter om man vill stå sig länge, den går göra precis så billig man vill, men självklart beror ju det på vad man jämför med. En skogaholmslimpa med leverpastej är kanske billigare men USCH!! (jag tog bara ett exempel) :). Bovetegröt är också väldigt billigt (har inget recept på det för jag gillar inte konsistensen).
   Hade jag varit du, så hade jag smugit Raw Food i maten, med sidorätter, såser, desserter, glass och kakor. Så har jag gjort hemma men ibland blir det helt enkelt olika maträtter. Zucchinibröd med pålägg är också väldigt billigt och man är mätt länge!

   Jättesvårt att hjälpa dig men jag tror att du bara ska stå på dig och försöka använda lite billigare alternativ för att ”få det igenom” och så helt enkelt ”smyga” in rätterna 😉
   Jag är i Skövde då och då, det är en trevlig stad 🙂

   Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.