Vi snackar Ekologiskt!

Blev så inspirerad av FullyRaw Christina, inte för att jag förespråkar 80-10-10 dieten men för att hon är så himla inspirerande och har många bra idéer. Inspirationen var en stor härlig sallat! Det gör jag av någon anledning ganska sällan och varför vet jag inte. Dressingen är den som gör det i min sallad idag, det var riktigt riktigt gott!! Inte helt enligt 80-10-10 men helt vanlig enkel och god ekologisk Raw Food dressing 🙂 I slutet av inlägget har jag lagt upp en inspirerande video av Christina där hon ger råd till dig som vill börja äta Raw Food.

En Härlig Raw Sallad med god Apelsindressing – Underbart fräscht och gott!!

En Härlig Raw Sallad
Ja, du kan ju ta vad du vill men här har jag tomater, isbergssallad, spenat, solrosskott, avocado, gurka, sockerärt och färska fikon. Gör en rejääääl skål och ät upp allt själv, och vill du så kan du slänga i en näve nötter eller frön också!

Dressing
2 Apelsiner
1 msk Olivolja
1 dl färsk Basilika
0,5 tsk Havssalt
Några drag med pepparkvarnen

Skala apelsinerna och ta bort eventuella kärnor, mixa dem med olja, basilika, salt och peppar till en dressing. Häll den över salladen och blanda hela härligheten i en stor skål och njuuut!

Var på Ica igår och stod och letade efter ekologisk sallat som var helt slut! En av de anställda kom förbi och hon sa att det var helt omöjligt att få tag på, på Icas centrallager eftersom efterfrågan ökat så mycket och att de inte varit beredda på den stora ökningen! Härligt!! Det betyder att Ica tvingas köpa in mer ekologiskt och förhoppningsvis leder detta även till en ökning av sortimentet! WAY TO GO Svenskar!! Men vi ligger fortfarande långt efter vårt grannland Danmark där de äter så mycket som dubbelt så mycket ekologisk per person som oss! Nu har Naturskyddsföreningen dragit igång en kampanj för att uppmuntra svenskarna till att gå om Danskarna. Superbra initiativ!!

Naturskyddsföreningens kampanj ”Nu slår vi dansken” syftar till att få svenskarna att äta mera ekologiskt! Danskarna har dessutom svarat naturskyddsföreningen på kampanjen;

Lycka till, Sverige!
Vi er meget stolte af vores økologiske førertrøje, og vi opgiver naturligvis ikke vores position så let.
Men vi vil gerne battle med jer om at blive endnu bedre til at vælge økologi! For tænk, hvor stor en forskel vi sammen kan gøre.
Mange hilsner fra Organic Denmark

Ja! Det er dejligt 🙂 Så, klicka på länken här så kan du vara med i ekokampen och klå dansken!
Änglamark jobbar ju också på, de har en underbar gammal reklamvideo som anmäldes till Marknadsdomstolen och Konsumentverket av Spannmålsodlarna AB 2001. Fyra års processande senare föll Marknadsdomstolens dom i vilken Spannmålsodlarna tvingades betala skadestånd till KF. Du kan läsa mer om det här och om du missat reklaminslaget så kan de se det här:

Om vi går till lite nyare nyheter om ekologiskt så jobbar Naturskyddsföreningen på riktigt bra måste jag säga! Dels har de dragit igång en riktigt bra kampanj som sitter på SJ’s tågstolar med en vindruvsklase och texten ”Förvaras oåtkomligt för barn” med tanke på hur hårt besprutade vindruvor är. En riktig tankeställare!

Bilden lånad från Facebook. Foto: Ulrika Brydling

Utöver det så har de gjort en toppenbra liten film om just vad o-ekologiskt är. Förklarad för barn, så kanske förstår även de vuxna den 😉 Du ser den här:

Kostdoktorn bloggar för jämnan om ekoprodukter och har gjort ett inlägg om ”värstingarna. Naturskyddsföreningen har också en lista. Du ser dem om du klickar på namnen.

Värstingarna är;
Kaffe
Vindruvor
Bananer
Persikor
Äpplen
Persikor
Jordgubbar
Citrusfrukter
Exotiska frukter
Paprika
Tomater
Sallat
Potatis

Naturskyddsföreningen anser också att några av de viktigaste varorna att byta ut är kött och mejeriprodukter. I vår Ica där jag bor finns, i fyra hela väggskåp, endast två ekologiska hårdostar att välja mellan. Greve och Herrgård. Skandal!! Har precis flyttat hit och känner mig redan tjatig… Men så är det, man tror att inte en enda individ kan utgöra en förändring men det är just det, en + en + en + en + en + en individ.. plötsligt är vi många och det är det som äntligen håller på att hända!

Här kommer FullyRaw Christinas inspirerande video med goda råd för dig som vill börja äta Raw Food.