Zucchinimackor med Nötostpastej

Jag tycker det är svårt att hitta roliga ekologiska marinader i butikerna och när man hittar dem så är de ofta jättedyra. Just soltorkad tomat är en av dem. Jag köper alltid storförpackningar som blir mycket billigare och gör egna inläggningar så jag alltid har att ta av när jag behöver. Idag har jag använt soltorkade provencekryddade tomater till en bredbar pastej gjord på en av mina nötostar och lite sour cream som jag bredde på zucchiniskivor. Pastejen kan du också använda som fyllning i små coctailtomater eller tillsammans med andra grönsaker i ett salladsblad som en wrap på picnic. Gott gott mums gott.. Idag får du inga mått eftersom det beror helt på vad du tar i, men fråga gärna om det är något du undrar!

Raw Zucchinimackor med en pastej gjord på nötost, soltorkad tomat och lite sour cream

Zucchinimackor med Nötostpastej
Några Zucchiniskivor
Pastej:
En bit Nötost (Jag har använt en grövre ost baserad på mandel som mognat i 4 månader)
Provencemarinerad Soltorkad tomat (se recept nedan)
Raw Sour Cream eller Raw Majonnäs
Färsk Basilika
Färska Rödlöksstjälkar eller Gräslök

Mosa nötosten med en gaffel, finhacka de marinerade tomaterna och basilikabladen. Strimla löken. Blanda soltorkad tomat och basilika med nötosten och tillsätt sour cream tills blandningen blir krämig och ”pastejig”. Bred blandningen på zucchiniskivorna, eventuellt med en bit salladsblad och strö lökskivorna/strimlorna över.
Pastejen håller sig minst en vecka i kylskåp.

Marinerad soltorkad tomat som kan varieras i all oändlighet! Här råkade jag tappa kryddpåsen i burken så det blev väl mycket kryddor, men vad gör väl det?!!

Provencemarinerad Soltorkad Tomat
Soltorkad Tomat
Torkade Örtkryddor (Provenceblandning med rosmarin, oregano, timjan, kyndel, lagerblad och basilika)
Olivolja

Strimla de soltorkade tomaterna, varva strimlorna i en glasburk med örtkryddorna och täck det hela med olivolja. Låt stå att dra någon vecka. Förvara burken svalt så håller den mycket länge!!

Tips: Du kan tillsätta bitar av torkad citron, chili, vitlök och andra kryddor men tänk på att om du använder färska ingredienser så håller det inte lika länge. Du kan också använda olika oljor men tänk på att endast använda kallpressade eftersom de är oprocessade och fungerar som en reningsapparat för dina blodådror. Den smaksatta oljan i burken kan du sedan använda i olika dressingar.


Nu är det verkligen nedräkning till skolan börjar och jag har nu endast 4 dagar kvar på jobbet. Första lektionen i Attityd- och beteendepåverkan börjar på fredag, det är en distanskurs på Gävle högskola som jag tog eftersom den verkade så intressant. En tjock bok i psykologi på engelska som fick mig att undra vad jag gett mig in i men efter att ha plöjt mig igenom första kapitlet som tog mig tre timmar att komma igenom så känns det som att det ändå ska gå med lite vilja. Veckan efter börjar studierna i Skövde och jag har redan hittat flera nya klasskompisar som jag kan bo och samåka med. Härligt 🙂 Känns lite pirrigt och nervöst att sätta sig vid skolbänken igen men det finns inte en gnuttas tvivel på att jag gjort rätt val!

Ja allt är verkligen nytt. Huset på Sundtorps Gård är härligt och jag ser för första gång på många år fram emot hösten och vintern, att kunna strosa runt i de vackra omgivningarna och mysa framför brasan i huset.. MmmMm. Har köpt en skön fåtölj att sitta i och imorgon ska jag sätta ett släp efter bilen och hämta en soffa i Nässjö. Kan tyckas tokigt att åka mer än 30 mil för en soffa men det var precis rätt tyg så… Jag gav ju bort/sålde både soffa, soffbord och tv och en massa annat när jag flyttade från lägenheten i våras och det var tur det för här hade det inte passat in. Har sålt ännu flera möbler nu så nu är det bara att hitta det som känns rätt hit. Funderar på att bygga en sänggavel av drivved som jag hittat men har inte kommit längre än till tanken.

Har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska skaffa en TV igen eller inte. Jag har ett par olika bekanta som valt bort TV och båda säger samma sak, att livet får en annan dimension och när saknaden och rastlösheten lagt sig så uppskattar man sin tid på ett helt annat sätt. De GÖR saker och har en rad hobbies istället för att tillbringa tiden framför ”dumburken”. Jag ska nog ge det ett ärligt försök. Dessutom främjar det nog mina studier om jag inte har en TV – så, no TV it is..

Bild från Testfaktas Laboratorietest – En ekologisk banan är en giftfri banan. TACK Testfakta för allt arbete Ni gör!!

Du har väl inte missat att ekologiska bananer nästan är helt omöjliga att få tag på numera? Detta på grund av Testfaktas laboratorietest som figurerat i media om att besprutade bananer innehåller mer än 7 olika sorters gifter! Bra att folk fattar och tar det på allvar men man glömmer att detta även gäller många andra frukter och grönsaker. Vindruvan är nog den allra värsta och också paprikan besprutas hårt. Läs om det i DN Debatt. Paprika som innehåller 29 olika gifter och vindruvor som innehåller mer än 900 gånger tillåten dos för barn!! Russin är ju ett vanligt mellanmål man ger sina barn men det är rena giftpaketet man ger om man köper de traditionella paketen! Odlarna håller sig ofta inom ramarna för tillåten dos av varje preparat men när en grönsak innehåller rester från 29 olika preparat blir alltså giftdosen 29 gånger högre! Eftersom man endast får använda en viss dos av varje preparat kombinerar man olika besprutningsmedel för att få en effektivare bekämpning och för att komma runt regelverket. Detta talas det väldigt lite om och folk vet inte om att de långsamt förgiftas.

Vakna ”Svensson”, VAKNA!!

Resultatet av Testfaktas banan test, se hela på deras hemsida.