Ta ställning i GMO Debatten!!

Jag tar ställning i GMO debatten! Har du missat den? Jag har tidigare skrivit om Monsanto som försöker få ensamrätt på världens grödor vilket resulterat till att odlare i delar av världen tvingas slänga eget utsäde och köpa av Monsanto eftersom de tagit patent på grödan. Patentet har uppnåtts genom genmanipulering och eftersom vinden bär med sig pollen så återfinns de patenterade generna i omkringliggande grödor vilket leder till ett patentintrång när bonden sedan använder sitt eget utsäde. Ytterst idiotiskt!! Nu vill Monsanto in i EU och många parlamentariker är för och DETTA MÅSTE STOPPAS!!! Mixtra inte med grödorna som gett oss liv under årtusenden, låt oss bevara mångfalden heter det ju – eller gäller det bara den mänskliga mångfalden? Vi börjar med ett recept på en kär gammal beta innan jag flippar helt…

Raw Rödbetsburgare med senapssås på salladsblad med gurka, äpplen och lökstjälkar – Mums.

Raw Rödbetsburgare med Senapssås (4 st)
2 Rödbetor
1 Gul lök
2 msk Malda Linfrön
1 tsk Timjan
1 tsk Spiskummin
3 msk Tahini
1/2 dl Solrosfrön
1/2 tsk Salt
Svartpeppar

Senspssås
2-3 msk Senapspulver
2 msk Honung
Juice från 4 Lime (ca. 2 msk)
1 tsk Salt
En nypa Svartpeppar

Skala rödbetor och lök, mixa dem i matberedare tillsammans med solrosfröna till stora gryn. Tillsätt resten och mixa till en jämn smet. Forma 4 burgare. Burgarna kan ätas som de är men du kan med fördel torka dem ett par timmar på varje sida i torkugn eller vanlig ugn på max 50 grader med luckan på glänt om du inte har varmluft. Tiden är ungefärlig, det är bara ytan som ska torka till.
Fortsätt med senapssåsen, rör ihop alla ingredienser och smaka av så du har rätt balans på sötma/syra/sälta. Låt stå och dra i kyl tills burgarna är klara. Servera på en härlig salladsbädd, gärna med äpplen som matchar rödbetan och senapssåsen bra, eller till Couscous av palsternacka eller varför inte kokt nypotatis om du känner för det 🙂

Oj så gott!

Självklart kan du även steka burgarna men förlorar då lite näringsämnen men det är ändå ett bra mål mat. Jag älskar nypotatis men inte råa så jag brukar ofta koka dem nästan klara och sedan steka i kokosolja tillsammans med lite andra primörer, potatisen blir då genomstekt och resten av grönsakerna behåller all sin näring eftersom jag bara sveper med dem lite snabbt på slutet. Jättegott! Saknar man sås kan man mixa ihop lite raw sour cream med lite örter. Snabbt och gott!

Nypotatis med primörer. En snabb, enkel och fräsch veganrätt med några raw primörer.

Det finns många som slåss mot GMO och i Sverige finns ett nätverk som heter Hejdå GMO 🙂 Där kan du lära dig mer och framför allt delta i kampen mot GMO. GMO är en förkortning av Genetiskt Modifierad Organism och Jordbruksverket förklarar det så här:

GMO är en förkortning av genetiskt modifierad organism. Det är en organism där det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom t.ex parning eller korsbefruktning. En organism är, enligt miljöbalken, en biologisk enhet som kan föröka sig eller föra över genetiskt material, exempelvis ett frö, djur, virus eller en potatisknöl. En organism måste därmed per definition vara något levande. Hos en GMO har en eller flera DNA-sekvenser lagts till eller tagits bort.

Hur mycket Gud ska människan leka? För all del, hitta läkemedel och annat men MIXTRA INTE MER MED MATEN. När det manipuleras med grödorna – grunden i vår mat – försvinner valmöjligheten för alla som vill ha naturens föda.  Det är illa nog att planeten förorenas av alla utsläpp och besprutningar men här experimenterar man med grundförutsättningarna för livets utsäde. Enda anledningen är pengar, i fantasifulla omskrivningar.

Grödorna genförändras för att klara allt större grad av besprutningskemikalier så man slipper rensa ogräs, allt oönskat liv dör men den genförändrade grödan står pall. Detta har naturligtvis lett till att även ogräset anpassar sig och besprutningarna blir hårdare och hårdare i takt men nya genmalipulationer – och detta äter alltså folk!! Sveriges Radio har en bra artikel i ämnet som jag verkligen vill rekommendera dig att läsa. Du hittar den här.

REAGERA!!