Restaurangutbud under all kritik..

Ibland blir jag sugen på tillagad mat, speciellt under vintermånaderna och här kommer ett sådant recept som du han välja att steka som jag gjort eller att torka på Raw Food vis.. Receptet är vegan så du behöver inte fundera mer över det. Inspirationen fick jag av ett vegetariskt recept och av att jag hade morotspulp kvar efter jag gjort morotsjuice. Har du ingen möjlighet att göra morotspulp kan du bara riva morötterna fint på ett rivjärn. Jag använder kokosolja att steka i eftersom det är en av de få oljor som tål upphettning utan att ändra näringsvärde nämnvärt.

Raw eller vegan hasselmorotsbiffar med raw koriandersås, tomat och purjolöksallad

Raw eller Vegan Hasselmorotsbiffar (4 st)
1 dl Hasselnötter (eller valnötter eller solrosfrön)
2 dl Morotspulp eller finrivna morötter
1 dl riven Gul lök
2 msk Linfrö
Salt
Peppar

Mal hasselnötter och linfrö till ett fint mjöl (eller så fint du kan). Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt stå en liten stund så linfröna får en chans att binda smeten. Är det för torrt så tillsätt pyttlite vatten men det ska inte behövas eftersom löken vätskar när den rivs. Forma biffar som du steker i Kokosolja på medelhög värme. De suger åt sig en hel del så snåla inte. Vill du inte steka så kan du torka dem i torkugn eller vanlig ugn på max 50 grader med luckan på glänt. Torka bara så ytan blir torr.

Raw Koriandersås ca. 1,5 dl
1 dl Cashewnötter
3-4 cm grön färsk Chili
1 msk torkad Koriander
0,5 tsk Äppelcidervinäger
0,5 tsk juice från pressad Lime
Salt
Knappt 0,5 dl Vatten

Mal cashewnötterna och mixa med resten av ingredienserna till såsen. Ta inte allt vatten på en gång, det är inte säkert att du behöver allt.
Servera biffarna med såsen till en sallad gärna med tomater och purjolök, det passade bra ihop!

Jag jobbar i ett industriområde i Kalmar där det ligger fyra lunchmatställen inom gångavstånd. Oftast har jag matlåda med mig men ibland har man inte hunnit och då blir det en av matställena. ”Självklart” kan man inte förvänta sig Raw Food, inte ens veganmat och den enda vegetariska rätten är en grekisk sallad, den finns på två av restaurangerna (om man nu ska kalla dem det). Nästa alternativ är fisk, då finns det ett stående alternativ hos tre av restaurangerna som har panerad rödspätta med antingen kokt potatis och remuladsås (samma varenda dag, vecka ut och vecka in) eller i en friterad burgare (vegetarisk eller fisk) på gatuköksmanér. Inget annat . Aldrig någonsin. Resten är diverse kötträtter som varieras från dag till dag.

Jag har naturligtvis klagat. Mitt klagande resulterade i att en av restaurangerna till slut införde en vegetarisk lasagne som var så torr att man kunde ha ihjäl någon om man hade kastat den på någon.. Flera av mina kollegor blev glada över det vegetariska alternativet men så småningom slutade man välja den eftersom den var så torr. Jag påpekade för ägaren att den var torr och så småningom slutade han servera den och återgick till sitt vanliga utbud.
Jag tog upp det med nästa restaurang som sa att endast en person tidigare frågat efter vegetariskt alternativ (det var nog jag..) men ägaren var nyfiken och efter en stund kom frågan..
– Vegetariskt.. vad serverar man då?

?????????????????????

Kvinnan äger en restaurang och vet inte vad vegetarisk mat är?? Jag och min kollega gav henne några förslag och hon nickade eftertänksamt..
Jag är ändå glad att hon verkade genuint intresserad men intresset verkade stanna där, men varje gång jag äter där så frågar jag efter vegetariskt och gnäller varje gång hon ger mig samma svar.. en dag kanske det ger resultat 😉 Min förväntning är inte ekologiskt, inte tillsatsfritt, inte mjölkfritt, min enda förväntan är en fullvärdig lunch utan kött, inte bara en lunch där jag ber dem utelämna köttet.

Längre än så har vi inte kommit tyvärr…

Jag bryr mig inte om vad alla LCHF’are och andra ”dietprogram” säger, kött är inte bra för våra kroppar. Våra tarmar är långa som växtätarnas och inte anpassade för kött, och därför finns det ingen anledning till att äta kött. Våra kroppar har klarat mindre mängder men nu när köttkonsumtionen ökat till orimliga nivåer tillsammans med alla tillsatser och besprutngsmedel, så börjar man se resultatet av det i form av allt fler folksjukdomar.
Det roliga är att köttälskare ofta intar en försvarsställning när ämnet kommer upp och rent av aggresivt försvarar sig när ämnet kommer upp. Man hör alla ursäkter från att om alla blev växtätare så skulle planeten inte räcka till, till att våra urfäder ju åt kött mm…
Man hör aldrig en Vegan eller en Rawfoodist försvara sig med samma aggressivitet, kanske är det för att man inget har att försvara och inget att ha dåligt samvete för?

Jag har full förståelse för om alla inte vill leva på Raw Food även om jag önskade att alla gjorde det, men man är bara barn i början och ursäkten ”jag vet inte vad jag ska äta istället för kött” känns ganska dammig med tanke på det enorma utbud av recept som finns på nätet. En strålande början är Meat free mondays, som startades av familjen McCartney. Där får du ett nytt vegetariskt recept varje vecka. En toppenstart som alla klarar. Vill du äta mer vegetariskt hittar du mängder med recept på Vegetariskt.com som också länkar till vegetariska bloggar. Vill du ta ytterligare ett steg så finns hemsidan Veganrecept.se där du också kan få svar på en mängd olika frågor. Tyvärr är vegankosten baserad på soyaprodukter men det är en helt annan historia och den lämnar jag därhän…för tillfället. Vill du införliva Raw Food i din kost så finns en bra svensk receptsida som heter Rawfoodrecept.com och en engelsk som heter Rawfoodrecipes.com.

Jag avslutar med en kort video som passar väldigt bra in i detta sammanhang. En helt vanlig dag i köttfabriken..

9 reaktion på “Restaurangutbud under all kritik..

 1. behöver verkligen stöd i recept-sammangham .har alltid varit intresserad men maken ville äta annat… skriver ville , för nu är han dödligt sjuk . levern är slut , på grund av bakterievirus . Sonen såå intresserad . så där finns en frände , han studerar så jag tar på mig ett matansvar ( tycker det Är roligt med god å bra mat ) . Saltreducerat . nyckkelshåsmärkt . ekologiska bananer etc. Finns någon inspiration , tips några recept . skulle jag vara så tacksam . Kram

 2. Word !

  Tack för en mycket bra blogg & väl värt inlägg! 🙂
  Ha en fin helg,
  Kram

 3. Läser dina inlägg med stor glädje! Under några veckor nu så har vi testat flera rawfoodrecept och det är framför allt fikat och godsakerna som gått hem hos barnen. Så nu rullar jag ”energibollar” av div nötter, frön och torkade frukter som de får till mellis och en boll som komplement till frukosten också. En sak i taget…Jag gjorde även din chokladsås och gjorde drickchoklad av den fast med vanlig komjölk. En riktig hit! Jag är glad om de kan vänja sig vid och uppskatta naturliga sötningsmedel.

  Och även om det blir få 100% raw måltider så äter vi mycket mera grönsaker, frukt och vegetariskt nu och det känns bra! Din blogg är verkligen en inspirationskälla. Kakaon är utbytt mot en raw variant, kokosolja är nu en självklarhet och snart ska jag testa att göra chokladtryfflar raw-style 🙂

  Jag vet att du skrev det någonstans men jag frågar igen – vart köper du nötter/mandlar? Det blir så dyrt att köpa småpåsarna i de vanliga butikerna…

  • Åh vad glad jag blir! Det är precis så jag vill inspirera och just det att du byter ut lite i taget är nog det allra klokaste sättet att få med familjen. Man måste inte bli helt Raw, det måste funka i vardagen och hur det funkar i er familj är det bara ni som vet. Smaklökarna vänjer sig och tillslut undrar man hur man kunnat gilla de processade råvarorna.

   Jaa, det är alldeles för dyrt att köpa i livsmedelsbutikerna tyvärr! Jag handlar absolut mest hos råvarubutiken där man kan köpa storpack. Raw Food Shop är också helt ok. Det finns ännu fler men dessa två är mina favoriter.

   http://www.ravarubutiken.se/
   http://www.rawfoodshop.se/

   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.