Food, Inc. Se den!

Idag ska ni få ett enkelt recept med tre ingredienser som kan användas var för sig ihop med annat. Sparrisen är god i en sallad, på smörgåsen eller i en grönsakslandning. Couscousen kan du använda till i stort sett allt. Sötpotatisen är fräsch och neutral i smaken och peston kan du använda både som smörgåspålägg, som fyllning i tomater eller champinjoner och som pastasås, så låt fantasin flöda..

Raw Sötpotatiscouscous med Persiljepesto och marinerad Sparris

Sötpotatis Couscous med persiljepesto och marinerad sparris (2 port)

Couscous
1 sötpotatis
3 dl gröna ärter

Skär sötpotatisen i småbitar och mixa till gryn i matberedare. Blanda med ärtorna.

Pesto
1 kruka färsk persilja
2 msk färsk basilika
3-4 msk Näringsjäst
1 tsk örtsalt
1 tsk Äppelcidervinäger
1 msk Olivolja
200 gram Pinjenötter
Malen svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en grynig pesto i matberedare.

Marinerad sparris
1 knippa minispparris
1 msk Tamari
1 msk Äppelcidervinäger

Rensa sparrisen och lägg i en plastpåse. Häll vinäger och tamari över och tryck ut luften ur påsen. Marinera gärna 6-12 timmar. Häll bort marinaden innan servering.
Servera alla ingredienser tillsammans på en tallrik.

Vägval i livet.. du har antagligen varit där flera gånger under ditt liv. Jag är vid ett vägval just nu. Mitt hjärta säger en sak men det finns stora hinder på den vägen och det kan tyckas rent av korkat att välja den. Andra vägen kan leda till något som gör livet bra mycket enklare och all min logik säger mig att jag bör välja den men mitt hjärta blöder vid bara tanken på om det inte skulle bli som jag tänkt eftersom resultatet av den kan gå åt två håll, visserligen trygga men inte det jag drömmer om.. Jag  funderar så jag tror jag blir tokig! När jag mediterar på det så får jag två resultat som gör att jag inte blir klok på vad som är rätt. Jag vet inte om det är egot som talar eller om det är mitt högre jag.. Orakelkorten brukar ge mig tydlig vägledning men när jag frågar om detta kan de tolkas i båda riktningarna. Har faktiskt aldrig varit med om det! Tja.. behöver inte fatta beslut precis just nu så jag får nog låta det vara ett tag.. kanske står det solklart snart?

Nå, tur att jag inte behöver välja bort mitt bloggande och min kamp för en renare och bättre värld så här kommer en skrämmande film om hur verkligheten ser ut innan maten hamnar i affären i den omdiskuterade filmen FOOD INC. Den var helt omöjlig att hitta på youtube men hos Swefilmer kan du se den gratis utan att varken behöva bli medlem eller registrera dig. Att den är borttagen överallt är  bara ännu ett tecken på hur de stora bolagen styr vår ”tryckfrihet”. Här kommer den i alla fall – Sprid den!

Food Inc. En film man borde visa i skolorna!

6 reaktion på “Food, Inc. Se den!

 1. Usch! Jag har svårt för att se filmer med djur som far illa. Då tänker jag: Nää, inga djur ska behöva dö för min skull bara för att jag ska få mat på bordet. Jag har varit vegetarian i omgångar, med några års mellanrum. Men tyvärr fallit tillbaka och ätit fisk och skaldjur.På något konstigt vis så känns det inte lika hemskt att äta fisk. Även dom är ju levande varelser. Det känns så himla bra med Rawfood. Jag känner mig så nöjd varje gång jag har ätit. Jag kommer absolut att fortsätta med det.

  • Jag tänker precis som du Monica. Jag önskar att hela köttindustrin inte fanns och även om jag äter kött då och då så försöker jag välja bort det.

 2. Det er helt sikkert meget skræmmende at se filmen, men den har da godt nok sat sine spor hos mig. Tror at jeg vil tænke mig lidt om i fremtiden, også selv om vi i forvejen køber så økologisk ind som pengepungen tillader.
  Tak fordi du har lagt link til filmen ud så vi alle kan blive klogere!

  • Hej Lone,
   Ja, jeg spiser nästen slet ikke köd mere efter alt det jeg har set. Ikke fordi jeg ikke vil spise köd, jeg vil bare ikke väre en del i denne monsterproduktion. Hvis jeg kunde få fat i köd fra en gammeldags bondegård, så ville jeg köbe det. Det er tankeväkkende og skrämmende og det er präcis mit mål med at lägge dem ud 🙂
   Knus Gitte

 3. Halkade in på din blogg, vilket resulterade att eftermiddagen spenderades framför food inc. Skrämmande och väldigt sevärd, det är sjukt hur världen fungerar.

  • Hej Linda,

   Javisst är det sjukt! Jag har inte varit vegan förut men efter att jag sett det så vill jag inte bidra till den industrin. Tyvärr äter mina barn kött men nu letar jag efter någon lokal gård att köpa från. Det kommer en till film i ett kommande blogginlägg som utan krusiduller visar en helt vanlig dag i köttindustrin. HEMSK men väldigt sevärd!

   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.