Cyanid i Raw Food?

Äntligen har jag fått tillbaka min laptop så nu kan jag blogga igen! Den gick sönder och jag lämnade in den till min datafixare Kent på Kalmar NCD. Efter att ha räddat innehållet konstaterade han att hårddisken var paj så jag kontaktade Webhallen där jag köpt den för mer än ett år sedan och fasade för hur krångligt det nu skulle bli.. men se, de skickade en fraktsedel och två veckor senare sitter jag nu med min laptop igen, med ny hårddisk 🙂 Det hade antagligen gått ännu snabbare om jag inte glömt lägga i en lapp med mina uppgifter med datorn. Med detta vill jag säga att jag kommer köpa all min elektronik där framöver! Bra jobbat Webhallen!!

Raw Zucchinisallad med Mangoröra

Mangosallad

2 Zucchini
1 Röd lök

Mangoröra
1 Mangofrukt
0,5 färsk Jalapeno (eller liknande beroende på hur mycket ”hetta” du vill ha)
1 msk Citron
2 Dadlar
Salt
Peppar
Ev lite vatten

Skär zucchini och lök i strimlor. Mixa alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Blanda dressingen med zucchini och lök. Servera som tillbehör eller som ensamrätt. Här har jag serverat den med kryddiga solrosfrön. Lite färglöst kanske men jag hade inget grönt hemma just då..

Trodde jag klarat mig från influensan men när jag vaknade i torsdags morse insåg jag att jag nog inte hade det så jag har proppat i mig gröna smoothies med citron, apelsin, blåbär och manukahonung och färsk ingefära i både te och chokladmjölk så idag känns det som om det inte blir värre än huvudvärk och lite hosta och det kan man ju leva med..

Jag fick en fråga här på bloggen om man inte ska vara lite försiktigare med linfrö i recepten eftersom de innehåller cyanid som frigörs speciellt när man mal dem. Linfrön används ju ofta som bindemedel i rawfood bröd och burgare i ganska stora mängder. Jo, jag har funderat över det där själv och slutat använda linfrö annat än när de behövs som ingrediens (obs! undvik nu inte linfrö, de har många bra egenskaper och behövs i kosten) och ställde därför frågan på ett slutet Raw Food Chef forum jag är med i.

Där fick jag ett helt annat svar än livsmedelsverkets, som säger att man kan äta max 1-2 matskedar rå om dagen. Amerikanska studier har visat att mängder runt 60 gram rå (knappt 1 dl) om dagen inte är skadligt. Vill du fördjupa dig i det så har du källorna här:

J.E. Vanderveen. ”Regulation of Flaxseed as a Food Ingredient in the United States” in Flaxseed in Human Nutrition, S.C. Cunnane and I.U. Thompson, Editors, AOCS Press, Champaign, IL, 1995, pp. 363-366

J.W. Lampe, M.C. Martini, M.S. Kurzer, H. Adlercreutaz, J.L. Slavin. Urinary lignan and isoflavonoid excretion in premenopausal women consuming flaxseed powder. American Journal of Clinical Nutrition. 1994;60:122-128.

Nu är jag bara en vanlig raw foodist som inte vet bättre än mina egna erfarenheter så du får bilda din egen uppfattning om vilka mängder du bör stoppa i dig men är du orolig så kan du byta ut en del av linfröna mot Chiafrön som har samma gel-bildande egenskaper och som också är dunderhälsosamma :). Barbro som tog upp ämnet under mitt inlägg om zucchinibröd, tipsade om detta och där finns även lite fler tips om du tittar under kommentarerna.
Jag har ställt frågan på fler håll så vi får se om jag får fram fler forskningsresultat!

En diskussion som är värd att nämna är ett blogginlägg som Jonas Colting gjorde om svenska Dietister och där han även nämner livsmedelsverkets rekommendationer, inlägget fick nog hela sverige att rasa!! Jag har bara en sak att säga: HEJA COLTING!!
En annan sak som kan vara värd att ha i minnet är att vår svenska tallriksmodell härstammar ur grundformationerna för McDonalds. Då kan man fråga sig hur det egentligen står till med vår ”svenska” tallriksmodell som jag slopat för längesedan.. skräp enligt mig.

3 reaktion på “Cyanid i Raw Food?

  • Hej Marina,

   Det är James Russel’s. Om man beställer hans online Raw Chef Academy så får man en inloggning till forumet. man kan också ställa frågor till James själv 🙂 Kostar visserligen en slant men jag har lärt mig massor!! Man kan skriva upp sig för hans gratismail och då får man ett recept då och då och några erbjudanden ibland. Jag fick ett bra erbjudande på hans home study course som bara skickas ut till prenumeranterna och nappade på det. Värt vartenda krona 🙂
   Du hittar honom här: http://www.therawchef.com/magento/base/online-1.html

   Kram Gitte

   • Ah, tack för svar, får hans mail så brukar kika på dem 🙂 Men alltid bra att ha ett forum att fråga i.

Kommentarer inaktiverade.