En Ojibwabön på årets sista dag

Årets sista inlägg 🙂 GOTT NYTT ÅR vill jag verkligen önska alla ni som läser min blogg!! Skippa gärna fyrverkerierna som skräpar, skrämmer, förstör, skadar och förorenar och tänd en lykta istället och se dem fridfullt sväva mot himlen <3

Fridfullt Nyårsfirande <3

Läs mer…

Svävande lyktor kan köpas hos bl.a Komloykungen och Teknikmagasinet men det är ju lite sent om du ska ha dem ikväll och hittar du dem inte i en butik där du bor så har du här ett klipp som beskriver hur man gör egna. No excuse 😉 Busenkelt!

Tänk bara på att köpa/tillverka utan ståltråd som skadar och skräpar och försök använda annat än plast. Det finns också lite regler kring var de får släppas iväg (detta gäller även raketer). Mer om detta kan du läsa HÄR.

Nu har jag tröttnat på all julmat och nu blir det rivstart med Raw Food igen! I fredags blev det denna krämiga salladen som jag kallar Thaisallad för att det passade så bra…Du kan servera den som ensamrätt eller som tillbehör till annat. Du kan egentligen ta i vilka grönsaker du vill (nästan) men ta gärna i ett äpple som  ger en bra balans.

Krämig Raw Thaisallad

Krämig Raw Thaisallad (2 portioner)
1 bit Vitkål
2 morötter
8 Brysselkål
1 Äpple
1 dl Ärter
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad Koriander

Sås
0,5 dl Tahini
3 msk Tamari
1 msk Limejuice
3 dadlar
1 tsk Currypasta (eller 1 tsk Curry)
1 liten Vitlöksklyfta
1 bit färsk Ingefära (eller 1 tsk pulver)
1 tsk Honung
2-5 cm färsk Chilipeppar
Salt
Ev. lite vatten

Strimla kålen fint och riv morötter och äpple. Blanda med kryddor och ärter. Mixa allt till såsen och tillsätt vatten om den blir för fast. Blanda med kålröran och låt gärna stå ett par timmar innan servering. Fräscht, mättande och gott 🙂

För några veckor sedan kom jag över denna vackra och tänkvärda bön som härstammar från en urgammal Indianstam i Nordamerika. Anledningen till att jag tar med den är för att jag tycker den är väldigt tankeväckande. Den skapades för flera hundra år sedan men den kunde lika gärna skapats idag, vi har precis samma brister nu som då. För mig handlar den om att respektera sin omgivning och sig själv samt att vara tacksam för allt det vackra som finns runt om oss. Bönen lyder som följer:
En Ojibwa Bön

O Store skapare
Jag hör din röst i vinden.
Dina andetag ger liv åt världen.
Lyssna på mig.
Jag är ett av dina barn och jag har kommit till dig.
Jag är liten och svag.
Jag behöver din vägledning.

Låt mig vandra i skönhet
Och låt mina ögon alltid se den röda solnedgången.

Låt mina händer 
Respektera det du har skapat
Och låt mina öron alltid höra din röst.

Låt mig förstå
Allt som du har lärt människorna
Och den kunskap som finns i varje sten och löv

Jag söker styrka 
Inte för att vara överlägsen min broder,
Utan för att kunna bekämpa min största fiende, mig själv

Låt mig alltid vara redo
Att möta dig med rena händer
Och klara ögon

Så att när jordelivet tynar ut
Som en försvinnande solnedgång
Kan min själ komma till dig utan att skämmas.

Med detta önskar jag Er alla ett underbart 2013 ❥

2 reaktion på “En Ojibwabön på årets sista dag

  1. Rigtigt godt og lykkebringende nytår til dig, min dejlige søster.
    Det er nogle tankevækkende ord i den bøn du har i dit indlæg, tak fordi du deler dem med os andre.
    Dine betragtninger om fyrværkeri deler jeg bestemt også og pudsigt nok, så har jeg tænkt at finde de lygter du har en anvisning på, så nu må jeg jo se at komme igang med at lave lygter til at bruge i løbet af året.
    Mange nytårsknus fra din søster

Kommentarer inaktiverade.