Raw Rågknäcke

Något som kan vara bra att alltid ha hemma är Raw Bröd eller knäcke. Kommer du hem från jobbet och är hungrig har du kanske inte lust att använda hjärnan alls, än mindre komma på vad du ska äta. När man lagar Raw mat upptäcker man att man får tänka om helt vad gäller matlagning och smaksättning och detta kan ta tid! Att koka pasta sitter kanske i ryggraden på de flesta och känns som ett snabbt alternativ, medan man kanske får tänka till lite innan man gör en Raw pasta som visserligen går lika fort att göra men det ”sitter inte i ryggraden” – ÄN 🙂

Nu var det inte pasta detta skulle handla om men liknelsen är det samma.. Kommer man hem och är hungrig och trött vill man ha mat NU utan att tänka. Därför är det bra att ha lite bröd/knäcke hemma som man kan ta till snabbt! Ett krämigt pålägg mixar du ihop snabbt och vips har du kvällsmaten klar! Har du varken gurka, paprika eller tomat hemma, så riv en morot och toppa med.. använd fantasin.

Rågknäcke

Rågknäcke

6 dl hel råg
2,5 dl Linfrön
1 dl solrosfrön
3 små zucchini
3 morötter
2 gul lök
2 tsk Himalayasalt

Blötlägg rågen i ca. 12 timmar, skölj och lägg dem i ett durkslag för att grodda. Efter ett dygn ungefär börjar de öppna sig och få en liten svans, då är de klara.Skölj gärna ett par gånger under tiden. Mal rågen i en mixer tills de är nästan helt krossade. Mal linfröna till mjöl. Häll över i en matberedare och mixa tillsammans med solrosfröna tills det blir en deg. Häll över degen till en bunke. Skala zucchini och morötter, skär dem i bitar och lägg över i matberedaren. Tillsätt saltet. Mixa till en blöt massa. Riv löken och tillsätt den. Mixa lite till. Löken får inte mixas för länge för då avger den en bitter smak.

Blanda grönsaksröran med degen till en slät smet. Jag brukar dela satserna och blanda i matberedaren för allt får inte plats i min på en gång.

Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och smeta ut till en snygg fyrkant över hela pappret. Satsen räcker till två plåtar som täcker hela pappret. Lagret ska bli ca. 5 mm tjockt.

Ställ in i ugn på max 50 grader och lämna luckan på glänt. Efter några timmar kan du skära rutor i brödet så det går att dela när det torkat. Låt torka i ca. 12-20 timmar och vänd efter halva tiden. Försök att inte torka bröden helt utan låt fukten vara kvar lite. Fibrerna i Zucchinin gör att bröden blir lite mjuka. Håller sig ca. 2 veckor beroende på hur torra de är. Är de helt torra håller de en evighet 🙂

Du kan egentligen använda vilket sädesslag som helst, bara den går grodda. Jag köper Saltå Kvarns ekologiska, de har hel Råg, Vete, dinkel, korn och Havre.

Raw mackor på rågknäcke ♥

Som pålägg brukar jag lägga på hummus/majonnäs/grönsaksröror/guacamole som ”smör” och toppa med tomat, paprika, avocado, gurka, sallad och/eller groddar av olika slag. Använd fantasin! Här hittar du tips på olika pålägg.