Naturens överflöd

Idag gav jag mig ut för att plocka nässlor, dessa nyttiga jäklar som bränns så förb…
Hade handskar men de gick igenom. Ska du plocka och är tveksam på om det verkligen är nässlor du plockar så.. you know what to do.. men gör det försiktigt, du minns väl när du var barn och sprang rakt in i en nässeldunga? Det minns jag… Du kan läsa mer om brännässlor här.

Plocka toppskotten och tänk på att inte plocka utmed en gammal järnväg eller hårt trafikerad väg.. onödigt att få i sig alla föroreningar och undvik att plocka vid gödselstackar mm, eftersom skotten kan innehålla höga halter av nitrater. Har du turen att kunna gå till samma ställe gång på gång, så kan du skörda nya skott hela sommaren om du plockar flitigt för det växer upp nya skott hela tiden och det är de nya som är de godaste.

Nyplockade nässelskott

Nässlor smakar lite syrligt och kan användas till jättemycket. Dels passar de till soppa – Vem har inte hört talas om vårens nässelsoppa? Dels kan du mixa dem i din gröna smoothie, du kan göra te på dem, du kan ha dem istället för spenat i pajer, du kan göra nässelpesto att ha på zucchinipastan.. och bäst av allt – nässlorna är alldeles GRATIS 🙂 De kostar bara en välgörande promenad!
Plockar du mer än du mäktar använda kan du torka dem och spara till vinterhalvåret.

Ska vi tala om innehåll så kan jag tala om att nässlor innehåller mängder med nyttigheter som A-vitamin, C-vitamin, kalcium, fosfor, järn, mm. Dessutom innehåller de protein och stimulerar ämnesomsättningen och användes förr mot gikt. Och så är de väldigt goda 🙂

Välgörande nässelsoppa

Raw Nässelsoppa (1 port)

ca 1 liter nyplockade nässlor (eller spenat)
Saften från 1 apelsin
ca. 0,5 liter vatten
4 bitar blötlagda soltorkad tomat
1 tomat
1 dl gröna ärter
1 liten finhackad rödlök
ca. 1 tsk Herbamare örtsalt
ca. 1,5 tsk vegetarisk Lantbuljong
några stänk grön Tabasco
ca. 1 tsk Tamari

Mixa allt utom ärtorna och löken till en slät soppa. Häll över i en kastrull och smaka av. Häll i ärtor och rödlök. Värm på LÅG värme och rör om ofta tills soppan är fingervarm (ca. 42 grader). Då bevaras alla näringsämnen samtidigt som du får njuta av en värmande soppa. Ha gärna i lite extra Tabasco för att få ännu mera hetta.

4 reaktion på “Naturens överflöd

  1. Jag undrar om alla sorters nâsslor är ätbara ? Jag bor utomlands i medelhavsklimat och vet inte om den sorten jag ser här är OK.

Kommentarer inaktiverade.