Raw Burgare

Jag bekymrar mig inte så mycket om ifall maten innehåller små mängder av smaksättare så länge de inte påverkar kroppen negativt. T.ex. ”Vanligt” vaniljsocker och kakao är no no’s eftersom de är rostat/innehåller socker som vi äter alldeles alldeles för mycket av!

Tabasco, hickory, äppelcidervinäger mm. tar man i så små mängder så det påverkar inte näringsvärdet i maten. Jag brukar också köpa saltgurka som jag har i rödbetsbiffar ibland.. ska testa att göra egen i höst men tills dess får det bli köpt 🙂 Se bara till att köpa KRAV märkt i så hög utsträckning det är möjligt. Det finns ingen anledning att proppa i sig fler gifter än de du inte kan undvika och dessutom smakar ekologiskt MYCKET bättre!!

Om du är sugen på hamburgare kan detta vara ett bra alternativ. Jag brukar ibland äta den med vanligt hamburgerbröd (det med majsmjöl), det är ändå mycket bättre för din hälsa än en traditionell hamburgare! tillsätter man lite Hickorysmoke på flaska får den den där rökta lite grillade smaken – jättegott!!

valnötsburgare,

Raw Burgare på riktigt 🙂

Raw Burgare (4 st):

2 dl Solroskärnor
2 dl Valnötter
6 bitar blötlagd soltorkad tomat
2 dl skogschampinjoner
2 msk Tamari
1 stor morot
2 tsk paprikakrydda
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 msk Kallpressad olivolja
½ tsk Himalayasalt (eller Herbamare örtsalt)
1-2 droppar Hickory Liquid Smoke

Mixa allt i matberedare till en grynig smet, det ska vara lite klumpar kvar som tuggmotstånd. Jag brukar mixa morötterna lite först eftersom de är hårdast. Forma till 4 burgare ca. minst 1 cm tjocka. Torka i ugn ca. 8-10 timmar på max 50 grader med luckan på glänt, vänd och torka ett par timmar på andra sidan. De ska vara torra men ha lite fukt kvar i mitten, då är de absolut godast.

Till Burgarna brukar jag göra en Raw ketchup:

1 dl blötlagd soltorkad tomat
1 tomat
1-2 blötlagda dadlar
Saft från ½ Citron
Lite salt
Några stänk Tabasco eller svartpeppar

Mixa allt till en slät ketchup.

Servera burgarna med lök, tomater, sallat eller vad du nu gillar. Jag brukar smeta på lite Dijonsenap på burgarna, det ger lite ”sting” som sticker i näsan. Kung Markattas kravmärkta är ok eftersom den inte innehåller socker. Och som sagt, vill du äta dem med bröd, så gör det för all del.. Äter vi inte direkt så brukar jag värma dem en stund i ugn (eller en kort stund på grillen) innan servering, så de är lite ljumna. På jobbet har vi tyvärr bara micro och det funkar inte att värma i och då brukar jag ta ut dem ett par timmar innan och lägga matlådan på elementet tills vi ska äta. Man får vara lite påhittig så man får som man vill 🙂