Spirulina och Vitamin B12

Sommarlov och godkänd på alla tentor 🙂 Känns hur underbart som helst!! Eller ja.. väntar fortfarande på betyget på terminens sista tenta som handlade om kost och näring. Väldigt intressant läsning och en av läroböckerna tog upp vegankost och vad man bör tänka på så efter recepten har jag skrivit lite om Vitamin B12 och D. Men först recepten. Jag har länge velat göra ett mjukt Raw bröd men har inte orkat ta tag i det men nu har jag äntligen gjort ett försök som blev ganska lyckat. Vill du ha ett mera smakrikt bröd kan du tillsätta lök och örter. Ska experimentera vidare på det området…

Rw Food frukostmacka

Raw Food smörgås med paprikapastej

Mjukt Raw Food bröd

Mjukt Raw Food bröd ca.14 st.
2 dl Solrosfrön
1 dl Sesamfrön
1 dl groddat och torkat Bovete
2 msk Psylliumfröskal (malda)
1 dl Chiafrön (malda) (kan ersättas med linfrön)
2 mellanstora Zucchini
3 stjälkar Selleri
0,5 dl Olivolja
1 tsk Salt
1 dl Vatten

Blötlägg solrosfröna ett par timmar. Skär zucchini och selleri i bitar och lägg dem i en matberedare, tillsätt olivolja, vatten och salt. Mixa till en blöt massa. Häll bort blötläggningsvattnet från solrosfröna och tillsätt dem med bovete och sesamfrön. Mixa en stund till en tjock gröt. Tillsätt chiafrön och psylliumfröskal. När psylliumfröskalen kommer i kontakt med vätska så sväller de genast och om du inte kan mixa längre så häll upp satsen i en skål och blanda med händerna. Forma nu små platta bröd av degen. Mina bröd är ca. 10x7x2 cm. Torka i torkugn om du har eller i vanlig ugn strax under 50 grader med luckan lite på glänt. Vänd när du tycker de ser fina ut, de ska kännas mjuka med en torr yta.

Raw Paprikapastej

Raw Paprikapastej med välgörande Chiafrön

Paprikapastej
1 stor röd paprika
2 stjälkar selleri
1 msk Citronsaft
3 msk Olivolja
2 msk Paprikapulver
1 tsk Lökpulver
2 tsk Citronpeppar (Änga gårds)
1 tsk Salt
0,5 dl Chiafrön (malda)

Skär paprika och selleri i bitar. Mixa bitarna med oljan och citronsaften till en tjock kräm. Häll över krämen till en bunke. Arbeta in kryddorna. Mal chiafröna och arbeta in dem sist. Ställ undan i kyl tills chiafröna svällt och massan blivit tjock. Tar du i mindre mängd chiafrön går pastejen också bra att använda som dipp eller som sås till zucchinipasta eller annat.
OBS! Jag har använt Änga gårds kryddor och där är det stor skillnad på citronpepparn mot den vanliga som man köper i butikerna. Änga gårdens är gjord på svartpeppar, citronskal, lökpulver och örter och smakar inte som ”citronpeppar”. Anledningen till att jag undviker citronpeppar är att det är fullt av cancerframkallande kemikalier. Du kan läsa mer om det i detta inlägg.

Salladen kan vara lite ”slak” när den kommer från landet men den går fräscha upp om man lägger den i isvatten 5-10 minuter. Jag använder en kylklamp som jag fryser in igen när jag är klar. Som salladsslunga använder jag en gammal saft silduk som jag slungar några varv på gräsmattan.

Och så över till Vitamin B12. Veganer får ju oftast för lite av detta vitamin och många tror att man får i sig det genom Spirulina och andra alger. Detta är inte sant. Spirulina innehåller en B12-analog som inte fungerar i kroppen och är därför inte en källa till B12. som vegan kan man få i sig B12 genom Näringsjäst. Det kallas också för Bjäst men skillnaden där är att Näringsjästen är berikad med vitamin B12 och det är inte Bjästen. 
Visste du förresten att gula kantareller innehåller D-vitamin? Så lite som 70 gram kantareller täcker dagsbehovet på 10 mikrogram i form av D2 som omvandlas och lagras i kroppen. Kan vara bra att veta om man är vegan.

Ja..och så sommarlov 🙂 Känns konstigt att vakna upp på morgonen utan dåligt samvete för alla böcker som ska läsas och uppgifter som ska skrivas. Nu har jag sommarlov från Skövde högskola och så har jag tagit examen i Positiv Psykologi på Mittuniversitetet. En av de få skolorna som har kurser i den inriktningen och den enda där man kan läsa kursen på distans tror jag. Kursen var på 15 hp och läses på halvtid över en hel termin. Det har varit en slitsam termin med 150% studier och jobba samtidigt men det gick och nu är jag godkänd 😀 Nu har jag en tenta kvar i Attityd- och beteendepåverkan i augusti, så det blir lite psykologiläsning i sommar, men sedan ska jag ”bara” läsa Hälsocoach-programmet jag går på i Skövde. Inget extra, *puh* mitt sinne orkar inte 😉

Har du förresten sett att tidningen Hälsa skrivit om mig i detta nummer? Klicka på bilderna om du vill kunna läsa..

Tidningen Hälsa, nr.6 Juni 2014

Tidningen Hälsa, nr.6 Juni 2014

Tidningen Hälsa, nr.6 Juni 2014

Tidningen Hälsa, nr.6 Juni 2014

 

8 reaktion på “Spirulina och Vitamin B12

 1. Läste artikeln i Hälsa. Mycket positiv och uppmuntrande. Den fick mig att vilja förändra min mathållning och ev bli av med allergier, som jag haft i många år. Brödet och paprikapastan kN jag ju börja med på en gång. Men i övrigt får jag leta på nätet efter recept. Eller har du skrivit någon bok, som jag kan läsa?
  Vänliga hälsningar
  Karin F-B

  • Hej Karin, vad roligt att höra!! Nej jag har inte gjort någon bok än, för lite tid… men tittar du under fliken ”receptindex” så hittar du alla mina recept där.

 2. Vilken trevlig artikel! Vet du om det går att få tag på kryddan i butik (bor i Karlstad) eller finns den bara på nätet? Tack för en inspirerande blogg, jag är så glad att jag hittat hit:)

  • Tack Frida 🙂 Jag har aldrig sett kryddorna i butik så jag vet inte men jag har beställt flera gånger från dem och det har funkat bra.

 3. Hej Gitte!
  Vilket bra o fint reportage om dig o din livsstil.
  Jag har vänner o kära nära som är allergiska o jag önskade att de ville läsa det här som du berättar o göra en förändring av sin livsstil.
  Några skulle nog gärna prova, andra skulle inte för sitt liv förändra någonting o fortsätta må dåligt istället,tyvärr!
  Jag känner också som du, stor skillnad i hur jag mår sedan jag började med raw food! Önskar att alla skulle förstå o vilja ta del av det. Men så är det ju inte tyvärr. Var o en måste finna sin egen väg.
  Tack för att du delar med dig. Kul att de gjorde det här reportaget med dig, väldigt bra.

  • Hej Moni, Tack! Ja, jag har också flera som jag känner och önskar att de ville ta till sig hur enkelt det kan vara att bli fri från sina besvär men tyvärr är det inte så enkelt. Det är ju ändå precis som du säger, att vi är alla olika och man är inte redo förrän man är redo, tyvärr. Hade någon berättat att jag kunde bli frisk på detta sätt för 5 år sedan så hade jag inte heller ändrat min livsstil, för jag var inte redo då. Man kan bara hoppas att fler får upp ögonen för hur enkelt det faktiskt är, genom att fortsätta dela sin erfarenhet och fortsätta berätta 🙂 Tack själv för ditt arbete och för din fina kommentar.

Kommentarer inaktiverade.