Läckra Vaniljfudge bland vårblommorna!

Detta recept kom till en dag när jag skulle göra smörkolor men upptäckte halvvägs att jag hade slut på lucuma som är en av smaksättarna. Jag bytte ut lite av ingredienserna mot kokosblomssocker som har en kolaaktig smak och massa med vanilj och de blev om möjligt ännu godare så därav dagens recept 😀

Läckra raw Vaniljfudge

Vaniljfudge
200 g Kakaosmör
50 g Kokosolja
1 dl Agavesirap
200 g Cashewnötter
5 msk Kokosblomssocker
2 msk Macapulver
2 tsk Longevity (kan uteslutas)
1,5 msk Vaniljpulver
½ tsk Havssalt
2 dl Mullbär

Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad. Mal eller mixa nötterna till mjöl. Blanda alla torra ingredienser i matberedare/mixer utom mullbär och tillsätt det smälta och sirapen. Mixa väl. Häll i mullbären och låt dem mixas med en kort stund bara, det ska fortfarande vara stora bitar kvar av dem. Klä en fyrkantig form ca. 20×30 cm med plastfolie och häll ut massan. Täck med lock och ställ in i kyl att stelna. När kakan har stelnat kan du skära så stora kolor/bars du vill ha. Förvara i kyl, där håller de i veckor.

Minns ni de där produkterna som jag fick hem från FSF Four Sigma Foods? Nu har jag använt dem några veckor, de är inte helt slut än men jag måste säga att jag aldrig varit piggare! Har inte haft en enda förkylning på hela vintern och trots stressen under januari/februari så känner jag att den gick att hantera och tentorna gick hur bra som helst!! Känner mig alert och ”klar” i huvudet. Tror att det är en kombination av Vipassana vistelsen och så dessa läkeörter/svampar som är orsaken. De örter/svampar jag tog var ju sammansatta för att minska stress och öka koncentrationsförmågan och jag är förvånad över resultatet!

Longevityblandningen har jag mestadels använt i smoothies och Rawfoodkakor (som dessa fudge) eftersom den helst inte ska upphettas men de andra påsarna har jag verkligen stoppat i precis allt som passat i smaken. Instant Lion’s Mane smakar väldigt mycket Anis och den har jag tillsatt i raw food dressingar (god när man använder apelsin eller äppeldressing) och när jag gjort indiska vegetariska grytor men även i mitt surdegsbröd! Jag räknar med ungefär 2 påsar/bröd eftersom anissmaken annars blir för stark. Instant Maitake smakar mycket svamp så den har jag haft i raw food röror där svamp har passat men också i grytor och soppor (svampsoppa MmmMmMmmmmmhhhmm) 🙂

Här nedan kan du läsa om de sorterna jag ätit. Nu de senaste dagarna har jag börjat kombinera dem med Ashwagandhapulver som jag tänker ta ett par veckor till, men sedan blir det en paus.

Instant Lion’s mane
Lion’s mane är inte bara en läkesvamp utan en mycket god ätbar svamp som påminner om hummer och räkor till smaken.
Lion’s manes absolut bästa effekt är dess förmåga att stimulera tillväxten av nerve growth factor (NGF, nervtillväxtfaktorn). NGF är en mycket viktig faktor för den neurala hälsan och sägs minska risken för olika hjärn- och nervsjukdomar samt vissa psykiska sjukdomar. Lion’s mane förbättrar också neurologiska skador, minnet, människans reflexer och koncentrations förmågan. Alltså en svamp som är perfekt för alla som vill stärka hjärnan och hela nervsystemet.Likt många andra läkesvampar har Lion’s mane också en boostande effekt på immunförsvaret och har starka antioxidativa effekter.

Varje portionspåse innehåller 50% Lion’s mane (1,5 g), resten är stjärnanis, mint och stevia. Lion’s mane som vi använder  är så kallade dubbelextrakt som betyder att de först är extraherade i varmvatten (för att få ut de aktiva komponenterna polysackarider) och sedan i etanol extrakt, vilket betyder att det blir betydligt mer effektiva en endast enkel-extraherade produkter. Det kan ju nämnas att det är väldigt få producenter som faktiskt har dubblextrakt. De övriga örterna som är tillsatta är där för att förbättra matsmältningen, upptagningen av effektiva ämnen och för att förbättra smaken eftersom smaken av läkesvampar är lite bitter om man inte är van vid den.

Instant Maitake
Även Maitake (lat. Grifola frondosa) är en mycket god delikatessvamp. Maitake hjälper en att gå ner i vikt eller behålla vikten, eftersom den sänker blodsockernivån och ökar insulinprodukionen som bryter ner blodsockret. Den är också känd som en s.k. alfa-glukosidas-hämmare, vilket betyder att den begränsar upptagningen av socker. Utöver det här minskar den blodfetter. Alla de ovan nämnda egenskaperna gör att Maitake minskar riskerna för typ 2 diabetes. Den sänker också blodtrycket.
Maitake innehåller rikligt av polysackariden beta-glukan som bl.a. stärker kroppens immunförsvar. Tillsammans med läkesvamparna Chaga och Cordyceps, vilka tillsammans stödjer varandra, kan man bygga upp ett mycket starkt immunförsvar.

Varje portionspåse innehåller 50% Maitake (dubbel-extrakt), tulsi, ingefära, nypon och stevia. Tulsi (även känd som helig basilika) är en av de mest betydande örterna i Indien och även den hjälper till vid blodsocker omvandlingen, samt främjar tillväxten av hälsosamma bakterier i kroppen. Ingefäran förbättrar matsmältningen och minskar uppblåsthet i magen. Nypon innehåller rikligt med naturlig C-vitamin, som här bl.a. är viktigt för absorptionen av nyttiga komponenter (bryter ner de stora beta-glukanerna till alfa-glukaner som är lättare för kroppen att absorbera).

Longevity
Blandningen Longevity innehåller örterna Astragalus, Schisandra, Gynostemma och He Shou Wu. De är alla örter som anses ge ett långt och energifyllt liv. De förbättrar immunförsvaret, förstärker skelettet och har renande effekt på både blodet och levern. Örterna har hormonbalanserande effekter och stärker hjärta samt övriga organ. Blandningen kan gott användas av både ung som gammal för att få en ung och energifylld känsla.

Bäst passar denna blandning i t.ex. smoothien, drycker, gröt eller vid mat- och baklagning. Eftersom örterna är extrakt klarar de av upphettning, men bäst passar de sig i raw food. Börja med en tesked och se hur det fungerar, de är väldigt effektiva!

Användning:
Instant påsarna kan du antingen hälla i en kopp med varmvatten och dricka det som ett te. Är du kaffedrickare går det bra att blanda med kaffet också (eller teet), men det kommer att ändra kaffesmaken en aning och göra det lite sötare. Alla produkter är utmärkt vid matlagning eller bakning, här är länken igen till några av våra recept:http://www.foursigmafoods.com/recipes.
Dricker man det bara i vatten så beroende på hur starkt man vill ha det så är allt från 2 dl till 1 l passligt för en Instant påse.

Läkesvampar:
Makrosvampar (alltså svampar man ser med blotta ögat och som man kan plocka brukar) delas in i fyra kategorier: 1. Matsvamp, 2. Giftigsvamp, 3. Läkesvamp och 4. Hallucigenasvampar. Läkesvamparna innehåller aktiva ämnen som gör att de har hälsofrämjande egenskaper. De flesta läkesvampar är inte nedbrytbara i vårt matsmältningssystem, vilket gör att de aktiva ämnena måste ”dras ur” genom kokning och/eller alkohol extraktion.
Man brukar prata om att det finns runt 400-700 svampar med medicinska egenskaper, men det är svårt att beräkna.

Adaptogena örter:
Örter som har adaptogena egenskaper betyder att de genom intag hjälper människan att bättre anpassa sig till sin omgivning, dvs balansera t.ex. ens energi, hormonnivå och sömn. Vissa märker då vi är uppe i för höga varv och hjälper en att lugna ner sig och minskar stressnivån och är har man varit trött en längre tid kan de öka ens energinivå. Andra fungerar ungefär som stimulin (alltså kaffe m.m.), men istället för att snabbt öka energin och efter ett tag drastiskt falla, håller den uppe energinivån utan kraftiga ras, dessutom är de inte beroendeframkallande.

(Källa Caroline på FSF)

Tycker man blir så glad av denna, HAPPY med Pharrell Williams, så den får avsluta 🙂