Ljuvligt läkande Apelsinmangobollar med Four Sigma Foods

Förra veckan fick jag ett paket från ett företag jag aldrig hört talas om Four Sigma Foods, ett gäng finnar som startat upp ett företag i England kring naturliga adaptogena örter och läkesvampar, helt utan tillsatser och utan kemi. Högst intressant! Man kan få olika svamp/ört blandningar som kombinerats för bästa effekt och upptagningsförmåga. Jag har själv experimenterat med Chaga som jag plockat i skogen, Ashwaganda, Spirulina etc men tar bara lite då och då och inte i kombination med annat, här kommer det i väl genomtänkta förpackningar. Eftersom jag ger mig själv en kur så kommer dessa ingredienser att ingå i recepten ett tag men de kan naturligtvis uteslutas om du inte vill ha det i.

Fräscha Apelsinmangobollar! Nästan som att bita i en apelsin men med ännu fler välgörande effekter – Ljuvlig helt enkelt!

Apelsinmangobollar ca. 15 st
125 g torkad Mango
2 Apelsiner
1 tsk Apelsinzest
4 dl Mandel
2 msk Honung
1 msk Chiafrön
1-2 msk FSF Longevity Blend
2-3 dl riven Kokos

Skala och mixa apelsinerna tillsammans med zesten. Klipp den torkade mangon i småbitar och blanda den med apelsinen, ställ undan att dra gärna över natten. Mixa mandeln i matberedare till småbitar, tillsätt apelsin/mangoröran (som nu ska ha tjocknat), honung, FSF Longevity Blend och chiafrön. Mixa till en tjock deg. Smaka av och tillsätt mer honung om du vill ha det sötare. ställ in blandningen i kyl ett par timmar tills den stelnat så det går rulla kulor av den. Rulla till sist kulorna i kokos. Håller några få dagar i kyl och går bra att frysa in.

FSF Produkterna finns som både ”Instant” påsar och som ”Blends”.
Instant kan man blanda i vad som helst och ta ungefär 1 påse till 2-10 dl, beroende på hur starkt man vill ha det, de rekommenderar 1-3 påsar/dag av samma sort men inte mer. Läkesvamparna har inga bieffekter men man ska ändå inte överdosera. Detta är ju en kur som ska ge en boost!
Blendpåsarna som innehåller adaptogena örter rekommenderar de att man börjar med 1 tsk till 2-3 dl vätska och aldrig mer än 1 msk! I dagens recept har jag använt just en Blend så jag får i mig en liten mängd varje gång jag tar en boll eller tre 🙂

Longevity Blend som innehåller örterna Astragalus, Schisandra, Gynostemma & He Shou Wu. Bilden lånad från Four sigma Foods.

Longevity blandningen innehåller örterna Astragalus, Schisandra, Gynostemma och He Shou Wu. De är alla örter som anses ge ett långt och energifyllt liv. De förbättrar immunförsvaret, förstärker skelettet och har renande effekt på både blodet och levern. Örterna har hormonbalanserande effekter och stärker hjärta samt övriga organ. Blandningen kan gott användas av både ung som gammal för att få en ung och energifylld känsla.

Om du klickar på alla länkarna så kommer du till en annan sida där du kan läsa mer om örterna och deras egenskaper. Jag började översätta men det blev så mycket så det blev länkar istället. Jag testar ytterligare två blandningar som jag kommer skriva mer om i kommande inlägg. Jäklar vad PIGG jag ska bli!!!!!!! 🙂

Alla produkter är vegan, glutenfria, sockerfria, sojafria, och fria från GMO och så här skriver Caroline på Four Sigma Foods om hur de framställs:
Läkesvampar:
Makrosvampar (alltså svampar man ser med blotta ögat och som man kan plocka) brukar delas in i fyra kategorier: 1. Matsvamp, 2. Giftigsvamp, 3. Läkesvamp och 4. Hallucigenasvampar. Läkesvamparna innehåller aktiva ämnen som gör att de har hälsofrämjande egenskaper. De flesta läkesvampar är inte nedbrytbara i vårt matsmältningssystem, vilket gör att de aktiva ämnena måste ”dras ur” genom kokning och/eller alkohol extraktion. Man brukar prata om att det finns runt 400-700 svampar med medicinska egenskaper, men det är svårt att beräkna.
Adaptogena örter:
Örter som har adaptogena egenskaper betyder att de genom intag hjälper människan att bättre anpassa sig till sin omgivning, dvs balansera t.ex. ens energi, hormonnivå och sömn. Vissa märker då vi är uppe i för höga varv och hjälper en att lugna ner sig och minskar stressnivån och är har man varit trött en längre tid kan de öka ens energinivå. Andra fungerar ungefär som stimulin (alltså kaffe m.m.), men istället för att snabbt öka energin och efter ett tag drastiskt falla, håller den uppe energinivån utan kraftiga ras, dessutom är de inte beroendeframkallande.

Wow nu blev det ett helt inlägg om bara svampar och örter men det är verkligen SÅ intressant och i vinter ska jag inte ha en enda förkylning 😉

4 reaktion på “Ljuvligt läkande Apelsinmangobollar med Four Sigma Foods

Kommentarer inaktiverade.