Bananadream

Satt och lyssnade på föreläsningar i folkhälsovetenskap och drömde mig bort i ett recept.. Var så himla sugen på en kopp kaffe med en banankaka till. Problemet var bara att jag inte hade skapat kakan än.. Till slut kunde jag inte koncentrera mig längre så jag kavlade upp ärmarna och gick ut i köket! Det blev en skapelse som jag kallar Bananadream 🙂

Banandröm, fast den smakar inte så mycket banan.. men goood!!

Bananadream
Botten
2 dl Valnötter
2 dl Groddat och torkat Bovete
20-25 Dadlar
0,5 msk saft från pressad Citron
En nypa salt
Ev lite vatten

Fyllning
1,5 dl Kakaosmör
0,5 dl Kokosolja
2 Bananer
2,5 dl Cashewnötter
20 Dadlar
2 msk Agavesirap (eller mer om du villha den riktigt söt)
1 msk saft från pressad Citron
En nypa Salt
0,5 dl Kakao
2 msk Kakao

Börja med botten. Mixa alla ingredienser i matberedare till en sammanhängande lite klibbig massa, tillsätt bara vattnet om det behövs för att den ska hålla ihop. Tryck ut massan i en form, ca. 15×25 cm eller större.
Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad på spisen. När det har smält kan du mixa alla ingredienser förutom kakao i en mixer. Mixa till en jämn och fin smet. Går den inte mixa kan du tillsätta ytterst lite vatten, men bara om du måste. Häll upp 2/3 av smeten över botten och bred ut den och resten av smeten i bunken du smälte kakaosmöret i. Tillsätt 0,5 dl kakao och rör ihop med smeten du lade undan. Fördela kakaosmeten över kakan och om du vill kan du dra lite med skaftet på en sked i båda lagren så de blandar sig lite och blir ett fint mönster när du skär i kakan.
Ställ in i kyl eller frys för att stelna. Pudra den sista kakaon över kakan innan du skär upp den. Kakan går bra att frysa!


I veckan var jag i Göteborg och hälsade på Gabi och Mimmi. Planen var att jag skulle åka hem samma dag men det var kanske väl optimistiskt så vi bokade om tåget. Dagen efter passade jag och Mimmi på att äta på Rawfoodbaren som jag velat göra så länge. Vi tog olika rätter men när Mimmi satte tänderna i sin Raw Pizza sa hon – Mamma din är bättre. 🙂 Tror aldrig jag lagt ut det receptet så jag får väl ta och göra en pizza så jag kan ta en bild och lägga ut det. Annars var det bra och det blir absolut ett besök på Rawfoodbaren igen nästa gång jag åker upp.

När jag kom hem från Götet hade jag fått en ny trappa framför huset! Jättefint fast den gamla var charmigare men tyvärr rutten.. Idag gör de hål i väggen så jag får en altandörr till baksidan på huset och till våren ska det byggas altan i nivå med huset, det ser jag verkligen fram emot!! Baksidan är helt ”privat” (förutom kossorna) så då får jag min egna vrå. Och snart har allt höet körts in så då ska bonden plöja upp en rabatt till mig, också den på baksidan. Läste om en familj som var helt självförsörjande på grönsaker på 30 m2, siktar åt det hållet… Du kan läsa mer om det här.

Ny dörröppning till baksidan som ska få en altan! Inte helt lätt att ta sig igenom en 1700-tals vägg. Just nu är byggmästaren här för det var visst en bärande balk bakom fasaden. Hoppas de hinner igenom innan kvällen för jag vill inte ha in en massa spindlar……………!

13 reaktion på “Bananadream

 1. GodMorgon!
  Du kan bortse från undran där uppe =) hittade igår kväll på fliken om dig juuu att du gått över till rawfood – så jag antar att du äter 100% raw!

  Skall läsa igen nu på länken du rekommenderade…(Tack igen)

  • God morgon 🙂
   Nejdå, jag är inte 100% raw idag. Jag var det när jag började med raw Food för att rensa kroppen och det är nog det jag skulle vilja rekommendera dig utan att vara kostexpert. Just för att rensa kroppen helt så den kan läka. Jag vet att det kan vara jobbigt att hålla sig strikt till en diet men jag vet att den hjälper! Jag blev själv av med magproblemen och allergierna. Om din mage reagerar för starkt i början på de råa grönsakerna så kan du testa att koka ”de värsta” eller undvika dem helt. Min mage blev som en jätteballong av kålprodukter och extremt lös av ananas och tomat vill jag minnas, men så småningom läkte magen och idag kan jag äta allt. Det är jobbigt en tid när allt är nytt men det är SÅ värt det!
   Och för att svara på din fråga om jag äter kött så ja, det gör jag ibland men väldigt sällan. Jag äter minst två mål Raw Food varje dag + fika, annars blir det vegan och vegetarisk. I det vegetariska inkluderar jag smör, ost, creme fraiche, grädde och ägg. Jag är väldigt noga med att köpa rena, ekologiska sorter utan tillsatser. Dessutom försöker jag hålla mig till svenska produkter så långt det är möjligt. Svenska djur får inte matas med antibiotika som i andra länder ”i förebyggande syfte” och de som uppföds ekologiskt har det långt bättre än de som föds upp på vanliga gårdar. Jag försöker gynna smågårdar om det går. Arlas vanliga ekologiska vispgrädde på tetra är helt utan tillsatser. Ägg köper jag från en lokal gård och av en arbetskamrat. Deras höns har det bra! Aldrig lightprodukter! Ost köper jag olika ekologiska från smågårdar. Där jag bor nu går bondens mjölk till arlas ostproduktion och även om hans mjölk inte är klassad ekologisk så är den det ändå. De odlar allt sitt utsäde själva och är mycket noga med att djuren ska ha det bra! Önskar jag kunde köpa ost från hans gård men det går tyvärr inte 🙂
   Kött köper jag när barnen kommer hem och då köper jag svenskt och ekologiskt. Jag vet att det kostar typ dubbelt så mycket men då vet jag att djuret haft en acceptabel uppväxt och att köttet är giftfritt, även om jag önskade att jag slapp köpa det alls. Fisk köper jag till mig själv också ibland men sällan kyckling. De behandlas allt för illa i köttproduktionen och den kedjan vägrar jag vara delaktig i.
   Det blev ett långt svar men jag hoppas det hjälper dig. Man behöver inte vara extrem i sin kost men jag vill råda dig att vara det 1-2 månader tills magen läkt. Jag är övertygad om att kosten också kan förbättra dina ledproblem.
   En annan sak som jag kommer skriva ett inlägg om framöver, det är mjöl. Undvik helst mjöl till en början men när du sedan börjar baka igen så titta på innehållsförteckningarna. Saltå kvarn har ett vetemjöl som är helt utan tillsatser. I stort sett alla andra sorter har akorbinsyra eller annat mjölstabiliseringsmedel för att kamuflera dålig kvalitet, något som också påverkar magen. Jag bakar några enkla bröd av bra mjölsorter som magen blir glad av, men detta är inget jag äter varje dag.. allt med måtta 🙂
   Det blev ett långt svar.. hoppas du orkar läsa! Bra att du kollar på listan, den har hjälpt mig många gånger för man vill ju vara solig varje dag 🙂
   Kram Gitte

   • Go Kväll =) ja, du har ju ätit 100% raw sedan före sommaren fast vi kan inte äta så mycket då vi är så extremt allergiska – mjölk, spannmål, soja, ägg osv.

    Men då IBS magen reagerat på det vi kunnat äta för att det är raw så har det varit svårt – jobbigt för dottern att ha diarré och kramp dagligen – smärtar och gör ont, själv ha brännande värk, gaser och ont…det funkar inte!

    Har då börjat ångkoka det mesta men börjar nu misstänka dessa amöbor, parasiter och candida som jag läste om igår…skall nu gå över till en basallergi diet som vi hade då dottern var liten, ångkoka – röror, soppor, mos och så ekologiskt lamm (kött) och frukt – vi har bovete som ändå mjöl =) så jag får minska ner och minimera råvarorna mer än vi redan har…

    Sen skall jag testa ett te som heter ”pau d’arco”

    Tack för ditt långa svar, trevligt att läsa och jag hoppas jag hittar en balans för oss…Kram

    • Jag tror du är på god väg med den kost du har nu även om den innehåller kött. Jag tror det är ett klokt beslut att utesluta alla mjölk och mjölprodukter. Har man fått så irriterad tarm/mage som ni verkar ha så är nog enda utvägen att vara extrem. Jag hoppas verkligen ni kommer att bli friska! Och att du fortsätter inspireras av en massa raw recept 🙂
     Stor kram fån mig <3

 2. Wow, det ser verkligen ut som en dröm. Den där ska jag se till att göra i helgen! TACK för att du delade med dig av receptet, den kan nog bli en stor favorit här hemma!

 3. Men vad gott det såg ut *dreglar* åh vad mysigt du verkar bo – min dröm är också att kunna odla själv…Men först skall jag hitta vars jag vill bo och göra det, svårt att hitta någonstans jag kan tänka mig bo…

  Ha en fin vecka!

   • Lite avis =) både på boende och din energi och kreativitet med maten…Här har jag nu tappat all energi och gett upp!

    Känner mig lite ”vet inte vad” då jag ej trivs där vi bor men hittar ingenstans där det finns rätt lösning för dottern med skola och stöd via olika insatser – sånt har vi här…men själva miljön, mentaliteten på kommun och bostaden såklart vantrivs jag med…

    En ordentlig svacka i livet nu.

    (var rädd om dig och tack för att du delar med dig av din positiva energi iallafall här på din blogg)

    • Nämen nu blir jag nästan lite bekymrad för dig!! Jag förstår om du kanske inte trivs, jag var själv där så sent som i mars i år. jag trivdes inte men visste inte vad jag ville och visste inte heller hur jag skulle komma vidare. Men plötsligt fick jag ett erbjudande om att flytta ut till herrgården och efter en rad märkliga omständigheter hamnade jag här. Jag tror att det som lett mig hit är att jag helt och hållet litat till min magkänsla och varit öppen för allt. Jag var nära att inte åka och titta på huset när de ringde för då hade jag bestämt mig för att bo kvar i stugan åtminstone året ut, men något sa mig att jag skulle åka så då gjorde jag det och så fort jag kom dit visste jag att jag skulle bo där! Hade jag följt min första impuls så hade jag aldrig ens åkt hit och tittat 🙂

     Mitt liv är långt ifrån rosenrött men man kan alltid välja hur man vill se på det. Det är aldrig bra att dras ner av sitt missnöje, försök se det som är bra istället och på så sätt ta dig ur svackan. Har du sett ”känslostegen”? Jag använder den flitigt när jag är nere; http://gittesgreenliving.gili.se/blandat/2012/06/01/klattra-pa-kanslostegen-med-mangofrukost/

     Fin blogg du har förresten!
     Kraaaam på dig 🙂

     • Tack för ditt fina svar och dina ord om min blogg =) Jag är i grunden en väldigt positiv människa som alltid ser möjligheterna och finns där för allt och alla – plus mig själv men sen vi flyttade hit har jag blivit sämre och sämre i min sjukdom, saknar mina vänner, miljön – hemma i Norrbotten – och så vidare men där finns ingen hjälp för dottern med skola, tyvärr…Saknar också att inte ha någon alls att umgås med som har liknande tänk som jag kring maten, ingenstans man kan äta eller fika ute mm. Och allt gör väl att det blir för mycket helt enkelt *suck* sen nu att även få hjälp med sånt man är van att göra själv – att inte ha kontrollen själv längre, att inte kunna göra då jag vill utan anpassa mig efter andra, vara beroende av andra – är svårt att bara ta in…

      Skall läsa länken du la med (Tack)

      En fråga – äter du vegansk rawfood eller även du även kött och fisk mm.??? Har försökt surfa runt hela din sida =) och kika på alla dina råd, tips och fina bilder…

      Kämpar på med min IBS mage som är så gasig och reagerar på allt (ont) men funderar nu på att prova antingen ”silver” eller om jag kan hitta nått te som har samma effekt – ifall man har några basiller, amöbor eller annat ”skit” i tarmen som spökar och gör så man har så här!

      Funderar på att börja äta ekologisk lamm igen men är osäker…Ingen att ”bolla” med och vill ju få ordning på helheten kring kosten =)

      Tack igen för din fina blogg och dina snälla, fina ord…Kram

Kommentarer inaktiverade.