Kokos invärtes och utvärtes!

Kokos är ett riktigt universalmedel! Jag använder det både att steka i, i godis, kakor och mat, som hårinpackning, hudcreme, sminkborttagningsmedel, sololja.. you name it! Den kära nöten kan köpas som kokosolja (fett), kokosflingor, kokosflagor, kokosmjölk, kokosvatten, kokoskräm, ung grön hel kokosnöt och den gamla vanliga bruna… Idag vill jag prata om de fantastiska egenskaperna och tipsa om fler bra sajter, men först ett recept. Jag köpte några förpackningar Creamed Coconut i Kalmars underbara lilla ekologiska butik Leva Reko som jag inte hade en aning om vad jag skulle göra med, så jag googlade och hamnade på en blogg om Whole foods och testade receptet i en egen variant som blev sååååååååååå goda!! Jag döpte dem till godisar eftersom de var så himla goda 🙂

Goda Apelsinbitar som kan smaksättas lite hur som helst.

Apelsingodisar
200 gram (ca. 2 dl) Creamed Coconut
2 msk Honung eller Agavesirap
0,5 dl Apelsinsaft (ca. 1 apelsin)
1 msk Apelsinzest (från ca. 1-2 apelsiner)
En gnutta salt (kan uteslutas)
1 dl riven Kokos

Smält kokoskrämen i vattenbad, rör ner allt utom kokosflingor som du tillsätter sist. Se till att allt blandas ordentligt. Tryck ut massan i en form som du klätt med plastfolie så de blir lätta att ta ut när de stelnat. Låt stelna i kylskåp och skär sedan ut i fyrkanter. Förvaras bäst i kyl eller frys.

Dessa kan varieras om du istället för apelsinen tillsätter citron, lime, vaniljpulver, kanel, kardemumma eller choklad.. prova dig fram.

Ekologisk Creamed Coconut från Biona

Creamed Coconut är alltså INTE den kokosolja eller kokosmjölk. Den verkar vara ett slags mellanting mellan kokosolja och kokosmjölk men jag vet inte. Har du inte turen att ha en butik i närheten som säljer denna, kan liknande köpas på iHerb.com, vill du slippa tullkostnader så ska du inte handla för mer än 50$.

Kokos kan du använda till otroligt mycket! Jag har sedan länge använt kokosolja som sminkborttagning av min vattenfasta mascara. Jag har en liten burk av den vanliga kallpressade i badrumsskåpet som jag tar lite av och gnuggar mellan fingrarna och sedan på ögonen. När jag löst upp mascaran tvättar jag bort den med vatten och en tvättlapp. Nej, jag använder inte tvål och min hy är PERFEKT.
På kvällen smörjer jag ofta in ansikte och resten av kroppen med kokosolja och huden hålls mjuk och skön. Ska jag sola (Ja, jag VET att man inte ska sola men jag gör det ändå) så smörjer jag in mig med kokosolja som innehåller det naturliga ämnet Tiosol, som ger solskyddsfaktor 15. På kvällen smörjer jag in min solkyssta kropp igen med kokosolja. Jag ligger ALDRIG och pressar en hel dag. Du blir så mycket brunare om du ligger endast max ett par timmar om dagen och du slipper bli röd och förstöra din hy.

En sak du ska vara medveten om är att din kropp börjar absorbera det du smörjer på din hus inom 30 sekunder efter att du smörjt på det och upp till 60% av det du smörjer på transporteras runt i kroppen. Så tänk dig för innan du smörjer på kemiska preparat, eller ännu värre – ditt barn.

Invärtes använder jag kokosolja när jag steker eller behöver fett i traditionell matlagning. Att jag använder kokosolja till diverse raw food rätter har du väl redan märkt 🙂
Molekylstrukturen i kokosolja förändras inte vid upphettning ända upp till 400 grader och därför är det perfekt att steka i (När man steker ett ägg kommer man upp i ca. 200 grader) Andra oljor som rapsolja förstörs redan vid 190 grader, Avocadoolja vid 225 grader och olivolja ska du inte hetta upp alls. Ett misstag som många gör, man steker i olivolja eftersom oljan är så hälsosam men när du hettar upp den blir det precis tvärtom. Så olivolja (och alla andra oljor) ska avnjutas oupphettad och kallpressad! Linfröolja ska du inte ens tänka på att komma i närheten av spisen. Den är ytterst lättflyktig och ska avnjutas så fort den hälls upp ur flaskan.

Vill tipsa om en blogg som gjort ett jättebra inlägg om kokosolja på svenska med många tips, så här kommer länken och på denna sida får du svar på ännu fler frågor om kokosolja.

Nu finns det också en Raw Food tidning, på engelska visserligen men den heter GO RAW och innehåller en massa recept. Klicka på bilden så kommer du dit. Den ligger gratis på nätet!