Konflikthantering och Ananasdessert

Idén till detta recept kommer ur Russell James apelsinchokladkaka som blev så himla god! Egentligen skulle jag gjort en likadan men vi hade fått slänga apelsinerna eftersom Mimmi hittat en konstig orange stor spindel som gjort en massa spindelkokonger på apelsinerna i påsen. Gabi tog påsen, dödade spindeln och slängde ut den och vi vågade inte syna resten i påsen…. så därför inga apelsiner… Spindeln måste ha följt med från affären för sådana spindlar har vi inte här. Brrr… blotta tanken! Tror att den gömt sig bland bananerna eller i ananasen kanske när vi tog hem all frukt? Jag kommer i alla fall syna ALL frukt noga hädanefter! Detta recept smakar inte direkt ananas men får en god ”ton” av den tillsammans med Lucumans smörighet. MmmMmmmm..

Ananasdessert serverad på ett av de vackra faten jag hittat i skåpen på härliga Törneby Herrgård, här serverad med lite passionsfrukt och ett par hallonblad som du kan mixa i din smoothie efteråt. Denna dessert är inte så söt och vill du så kan du söta passionsfrukten med lite honung eller agavesirap.

Raw Ananasdessert
3 dl Mandel
2 dl Cashewnötter
2 msk Vaniljpulver
1 dl Lucumapulver
3 msk Citronzest
2 msk saft från Citron
1 Ananas = (2,5 dl Ananasjuice+2 dl Ananaspulpa eller 4,5 dl mixad ananas)
1 dl torkad Ananas
2 dl Agavesirap
3,5 dl Kakaosmör
1 tsk Salt
3 dl Macadamianötter

Mal mandel och cashewnötter till mjöl. Smält kakaosmöret i vattenbad. Finhacka den torkade ananasen (mal gärna till mjöl om du kan). Juica ananasen i råsaftcentrifug. Har du inte en råsaftcentrifug så kan du mixa den som den är så fint som möjligt. Du kommer förmodligen inte behöva hela ananasen. Mixa alla ingredienser utom macadamianötterna i en mixer till en jämn fin smet. Grovhacka macadamianötterna och rör ner dem. Bred ut i en klädd (med folie eller bakplåtspapper) form ca. 20×20 cm och ställ in i kyl tills den stelnat. Ta ut hela och skär fyrkanter. Servera gärna med färsk frukt eventuellt sötade med lite agavesirap eller honung. Kakorna går bra att frysa och tinar snabbt.


Vilka dagar jag haft!! Måndag åkte jag till jobbet som vanligt och när jag kom dit så undrade min kollega vad jag gjorde där, jag skulle väl på kurs? OOJja!! Det hade jag helt glömt bort! Jag hade glömt bort det så till den milda grad att jag inte ens visste vart jag skulle eller vilken tid det var. Inom en timma var jag i alla fall där med andan i halsen. Det var en kurs för Kalmar krogar som handlade om alkohollagen som kommunen ordnade. Läkare Erland Patriksson var där och höll ett jätteintressant föredrag om alkoholens risker och lite senare höll två poliser ett föredrag om hur de jobbar. Dagen efter stod det konflikthantering på schemat hela dagen, och se DET var intressant!!

Killen som höll i föredraget hette Simon och kommer från Cuab, en jätteduktig kille som höll ett av de mest intressanta föredragen jag någonsin varit med på! Dagen fylldes med rollspel och olika situationer som kan uppstå. Han visade oss hur man med kroppen kan säga helt olika saker trots att orden är de samma och gav oss mängder med tips. Vi människor är verkligen fortfarande primitiva flockdjur och för att visa oss detta lurade han oss gång på gång 🙂 Underbart!!

En bra sak att tänka på om du träffar olika människor under din dag och behöver behålla lugnet är att helt enkelt hitta ett ord som gör dig neutral. Ett ord som passar just dig och som du känner är trovärdigt. Han sa att när någon skäller på honom så tänker han stilla för sig själv ”Vi ser på det där olika du och jag” Hans ord är ”Olika”. Innan han tänkt klart tanken har hans ego minskat och hans kroppsspråk ändrats. Han känner sig inte längre hotad och är herre över situationen. För det är ju känslan som avgör om man uppfattar en konflikt eller inte, inte situationen i sig, utan känslan. Känner du dig inte hotad/kränkt/avvisad eller vad det nu kan vara, då finns det ingen konflikt. Inte för dig i alla fall och det är då du kan börja styra situationen dit du vill.

En annan sak vi också fick göra var att ställa oss två och två med högerfoten mot varandra och hålla i varandras högerhand som om vi skulle armbrytas fast vi stod upp. Så sa han till oss att man fick ett poäng genom att träffa den andres axel utan att släppa händerna, Vi skulle få så många poäng som möjligt.
Genast gick tävlingsdjävulen in och efter två minuter hade nästan ingen fått några poäng. Alla var stolta över att ha ”gett” så få poäng som de gjort till motståndaren..
Men det var just det…motståndaren? Vi hade förutsatt utifrån våra egna perceptioner och antagit att vi skulle tävla MOT varandra. Men var det det han hade bett oss om? Näe.. han sa att vi skulle försöka få så många poäng som möjligt! Inte att vi skulle släppa igenom så få som möjligt. Löjligt så lättlurad man är 🙂 hade vi lyssnat på vad det egentligen var han sa så kunde vi samarbetat och låtit våra händer gå mellan våra axlar hela tiden och vi hade gjort just det han bad oss om; fått så många poäng som möjligt. Där ser man hur lätt det är att missförstå ett budskap!

Åh, jätteintressant!! Hade han skrivit en bok så hade jag köpt den bums! Letade efter något liknande men hittade en annan av Sigmund Freud istället som nu är på väg till mig; Föreläsningar, orienteringar av psykoanalysen. Galet intressant! Här ska läsas 🙂

Måste bara avsluta med en kort video av ett fantastiskt rörande tal av en ung tjej som vädjar till alla vuxna. Mycket tänkvärt och så bra talat!

2 reaktion på “Konflikthantering och Ananasdessert

  1. Vilka spännande rätter, och just den här såg intressant ut för jag har aldrig hört talas om Lucumapulver och inte har jag köpt kakaosmör någon gång heller. Var köper man det? Provade ett pulver nyligen som jag tror hette Baobab – det hade en jättefrisk smak. Nu blir jag sugen på att experimentera jag med! Du är FANTASTISK Gitte! Vilken inspirationskälla!

Kommentarer inaktiverade.