Nykterhet och Raw Biscotti

Idag ska du få två olika Biscottirecept. De är gjorda av nötsorter som är väldigt spröda så du ska helst inte byta ut dem mot allt för torra sorter, annars kan du nog smaksätta dem hur du vill men här kommer mina som är smaksatta med Ingefära/Carob och Vanilj/Citron.

Spröda och delikata Raw Biscotti. De mörka är Carob Biscotti och de ljusa är Citron Biscotti.

Carob Biscotti
2,5 dl Pecanötter
0,5 dl riven Kokos
1 tsk mald Ingefära
Knappt 1 tsk Vaniljpulver
0,5 dl Carobpulver (eller kakao)
1 msk Kokosolja
3 msk Agavesirap
2,5 tsk Citronjuice
1 krm Himalayasalt

Citron Biscotti
2,5 dl Macadamianötter
0,5 dl riven Kokos
1 tsk Vaniljpulver
1 msk riven Citronzest
2 msk Agavesirap
1 msk Kokosolja
1 krm Himalayasalt

Mixa de torra ingredienserna i matberedare till en smulig blandning. Smält kokosoljan och tillsätt de blöta ingredienser. Mixa till en smulig, klibbig massa. Forma en avlång limpa på ett bakplåtspapper (eller torkpapper). Skulle olja lägga sig ”utanpå” gör det inget, du kan bara suga upp all överflödig olja med ett papper. Skär limpan i  ca. 1,5 cm bitar och torka på max 50 grader med luckan på glänt i vanlig ugn ca. 8 timmar (eller i torkugn). När ytan är torr (efter 3 timmar) kan du flytta över dem till galler så även undersidan torkar. De ska vara fuktiga inuti så frys in de du inte äter upp.

Idag är det exakt ett år sedan jag bestämde mig för att bli helnykterist, ett beslut jag aldrig ångrat och som faktiskt förändrat mitt liv. Åren på systembolaget satte sina spår i mig och även om man får lära sig väldigt mycket om dryckerna och gå många utbildningar så var det alkoholens negativa sidor som berörde mig mest. Jag pratade ofta med flera av våra ”stammisar” som kunde vara allt från unga odödliga till den propra herren till killarna på bänken utanför. Flera av dem hade en sak gemensamt, de var beroende. Efter ett tag lärde jag mig att kunna se på folk om de hade alkoholproblem, för det syns faktiskt utanpå vare sig de är medvetna om sitt problem eller inte och en sak kan du vara säker på; funderar du på om du dricker för mycket – då gör du det.

Det är lätt att trilla dit själv när man jobbar på Systembolaget. Vid hälsokontrollerna görs frivilliga tester som visar om man överkonsumerar. Jag märkte själv att jag konsumerade mycket mer än jag egentligen ville. Man pratade vin hela dagarna det var en del av vardagen och man drogs ofta med och det var helt otänkbart att äta vissa maträtter utan att servera ”det där” vinet till.

När jag slutade på Systembolaget fortsatte jag med samma dryckesvanor. Det var vin eller annat i stort sett varje dag tills jag en dag insåg att jag hade svårt att INTE hälla upp ett glas. Då fick det vara nog så jag bestämde mig för att sluta, något som var svårare än jag trodde. Så många vanor var förknippade med ett glas vin eller en öl. Sommarstunden på balkongen, lördagskvällen framför TV’n, after work med kompisar, rödvinsflaskan till pizzan eller bara efter en jobbig dag. Alltid var det alkohol som var medelpunkten. Detta fattade jag inte förrän jag slutat helt. Jag upptäckte att jag satt rastlös framför dumburken och tyckte att något fattades, kvällarna ute var värst. Det är helt enkelt inte accepterat att inte dricka alkohol. Om man inte gör det så måste man ständigt förklara sig. Man måste ha en anledning, annars är man konstig. Detta är verkligen oerhört tröttsamt. Dessutom märker man nu hur idiotiska folk blir när de dricker..

För att göra en lång historia kort så träffade jag i samma veva Olof som jobbade på en öppenvårdsavdelning på Swea familjehem. Han var terapeut i tolvstegsprogrammet som också kallas Minnesotamodellen. Jag bad att få göra den och fick en bok för narkomaner som är en lite modernare variant av tolvsteget. Detta blev början på en omvälvande personlig resa och jag vill rekommendera ALLA vare sig du är beroende eller inte att göra detta. Den personliga utvecklingen är enorm. Man får svara på den ena frågan mer idiotisk (tycker man då) än den andra men ju längre man kommer i boken ju ljusare blir sinnet. För mig kändes det som om lager efter lager av smuts och damm avlägsnades och jag började se världen med andra ögon. Det stod klart för mig att det liv jag hittills levt behövde en rejäl förändring. I samma veva startade jag bloggen. Jag åt ju Raw Food sedan länge och kände att denna livsstil var helt rätt och ville absolut dela mina insikter med de som vill lyssna, så har det även blivit med beroenderehabilitering. Det jag egentligen vill uppnå är att hjälpa andra till att må bra, vilka problem man än har!

Idag sitter jag med Olof på möten på den öppna avdelningen, något som fått mig ännu mer beslutsam till att ta avstånd från droger. Min insats är fullkomligt frivillig men den ger mig en helt annan ödmjukhet för livet än jag någonsin kunde drömma om. Har du frågor om droger/alkohol/matmissbruk eller annat är du välkommen att mejla mig eller lägga en kommentar här på bloggen.

Och förresten – helt oväntat kom jag in på en av kurserna på Lunds Universitet. Den om kost och hälsa, så nu är det verkligen full fart 🙂