(nästan) Raw Snickerskaka

Min dotter älskar snickerskaka men hon är samtidigt väldigt noga med vad hon äter, så här har jag försökt göra en variant som är superduper för hälsan. Jordnötter går inte ersätta med råa jordnötter eftersom de smakar ärtor innan de rostas så därför är kakan inte helt raw men ändå… Köp ett ekologiskt jordnötssmör som är utan tillsatser så är ändå det ok ändå tycker jag. Green Choice är ett bra alternativ 🙂

(nästan) Raw Snickerskaka – Förödande god och full av hälsa! Varken socker, smör, mjöl eller tillsatser så långt ögat når. Kan det bli bättre?

Läs mer…

(nästan) Raw Snickerskaka
20 Dadlar (blötlagda om de är hårda)
350 gr Jordnötssmör (Ekologiskt utan tillsatser)
1,5 dl groddat och torkat Bovete
1 dl riven Kokos
1,5 dl saltade, rostade Jordnötter
3 msk Chiafrön
0,5-1 dl dadelvatten om det behövs.

Choklad
100 gr Kakaosmör
3 msk Kokosolja
1 dl rå Kakao
4 msk Agavesirap
2 krm Vaniljpulver

Mixa jordnötssmör, dadlar och vatten tills det är en jämn tjock smet. Den ska vara så tjock som möjligt så ta bara av vattnet om du absolut måste för att få den jämn. Jag kör min i matberedaren med knivarna. Grovhacka jordnötterna, krossa bovetet litegrann i en mortel, mal chiafröna till mjöl. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ihop det med jordnötssmörs röran. Klä en form (ca. 20×20 cm) med smörpapper och tryck ut massan i ett ca 2 cm tjockt lager.

Smält kakaosmör och kokosolja i ett vattenbad och rör i kakao och vanilj. Tillsätt agavesirapen sist. Häll chokladen över jordnötsmassan och ställ in i kyl minst 4-5 timmar men helst över natten så chiafröna sväller ordentligt.
När den stelnat kan du ta ut kakan ur formen och skära den i små rutor, den är ganska mäktig så gör inte för stora – ta hellre fler bitar :). Chokladlagret spricker inte lika lätt om du värmer upp kniven ordentligt innan du skär. Jag brukar ha en kastrull med kokande vatten som jag doppar den i så fort den börjar svalna (= väldigt ofta).

Hittade denna tänkvärda video på Madame Petite’s blogg för nån vecka sedan och har inte kunnat sluta tänka över budskapet och känner att jag bara måste dela med mig av den. Väldigt tänkvärda ord om hur man begränsar sig själv. Hur vill jag leva om pengar inte spelade någon roll? Hur skulle jag önska att mitt liv såg ut – om man helt bortser från pengar?? Ska erkänna att det är svårt att tänka den tanken fullt ut..

Vill du se mig på TV så ska du slå på sjuan på måndag kl. 21, där är jag med i ”Livet på andra sidan” hos Zoë, ska bli spännande! & god fortsättning på er förresten 😉

2 reaktion på “(nästan) Raw Snickerskaka

  1. Om man missade att se dig på tv – finns det inte något upplagt klipp någonstans då som jag kan få se? 🙂

    • Programmet finns på TV4 Play men då måste man tydligen betala, annars sänds reprisen nu på Sjuan, måndagar 21.00. Avsnitt 5 sänds ikväll och jag är med i avsnitt 8. Annars tror jag inte man kan se det. Jag fick hem en dvd som jag förmodligen slarvat bort i alla flyttar.. den ligger i en låda någonstans.

Kommentarer inaktiverade.