Raw Vaniljfingrar

Dessa kex är bra att alltid ha hemma, de håller länge och är perfekta till glass, ostar, fruktsalsa, mandelsmör, en god marmelad eller bara som de är..

Raw Fingerkex


Vaniljfingrar (ca. 50 st)

2 dl hela linfrön + 2 dl vatten låt svälla över natten
2 dl sesamfrön (gärna svarta + ljusa)
1 dl Solrosfrön
12 hela dadlar
2 tsk vaniljpulver
1 tsk himalayasalt
1,5 dl russin
0,5 dl Agarvesirap

Blötlägg  sesamfrön, solrosfrön och dadlar över natten. Sila i durkslag. Häll alla ingreidienser i matberedare (linfrögröten ska inte silas) och blanda till en ganska jämn kletig smet. Smaka på smeten om du behöver mer av något. Det får gärna finnas lite stora frön och russinbitar kvar, det ger lite extra ”crunch”.

Bred ut på bakplåtspapper i ett ca. 3-5 mm tjockt lager. Skär ut stänger med en pizzaskärare och ställ in i ugnen som du förvärmt till knappt 50 grader. Låt torka minst 12 timmar med ugnsluckan på glänt för att släppa ut fukten. Vänd fingrarna efter några timmar när de går vända på utan att de bryts av. Har du torkugn, använder du självklart den istället. Håller sig i flera veckor beroende på hur länge du torkat dem.