Raw Mandelyoghurt, Vaniljyoghurt och Yoghurt med Sommarbär.

Idag ska ni få ett av mina bästa basrecept! Raw mandelyoghurt eller mandelfil om man nu hellre vill kalla det för det. Basen är god som den är och påminner då mest om filmjölk som ”surnar” och blir lite spritsig om man låter den stå några dagar i kylen när den är klar. Jag tillsätter massa dadlar och bär och frukter, gärna ”blöta” sorter så yoghurten blir riktigt geggig och god. En härlig frukost som man står sig länge på, speciellt om man serverar den tillsammans med min kokosmüsli.

Raw mandelyoghurt, här gjord på ICAs ekologiska svenska sommarbär som finns i frysdisken. Räkna med 250 gram (1 paket) till 1/2 sats naturell mandelyoghurt.

Raw Mandelyoghurt ca. 8 dl
3 dl mandel (5 dl blötlagda)
5 dl Vatten
1 krm Probiotika

Blötlägg mandeln dagen innan. Häll bort blötläggningsvattnet och skala mandeln (detta är inget måste men ger en vitare och godare yoghurt som håller längre). Häll mandel, vatten och probiotika i en mixer och mixa länge till en slät yoghurt. Ställ undan med duk över, så den får luft, i rumstemperatur 15-20 timmar. Nästa dag kommer den att ha delat sig och se alldeles konstig ut men bara lugn, allt är som det ska vara. Så länge den luktar fräscht så är allt frid och fröjd 🙂 Häll yoghurten i mixern igen, mixa och tillsätt mer vatten om det behövs och smaka av den. Vill du ha den ännu mera syrlig så kan du antingen låta den stå framme några timmar till eller tillsätta lite citronsaft. Jag har aldrig låtit den stå framme mer än ett dygn men använd ditt luktsinne och smaksinne när du avgör. Den är nu klar att äta som den är eller att smaksätta. Håller ca. 1 vecka i kyl, omröres innan servering. Naturell mandelyoghurt påminner lite om filmjölk.

Så här ser det ut när den stått i 20 timmar i rumstemperatur. Vi har ungefär 20 grader hemma i köket och tänk på att ju varmare du har det hemma, desto kortare tid behöver den mogna och tvärtom om du har kallare. Står den i kylskåp händer i princip inget alls.

Här har jag roat mig med att kolla näringsvärde/dl naturell mandelyoghurt som blir:
148 Kcal/621 KJ
4.9 g Protein
12.7 g Fett (Varav mättade 1.2 g, enkelomättade 8.3 g, fleromättade 2.7 g)
3.3 g Kolhydrater (Varav Monosackarider 0.2 g, Disackarider 1.4 g, Sackaros 1.4 g)
1.75 g Fibrer
0.73 g Aska
29 µg β-Karoten
5,85 mg Vitamin E
14.4 µg Folat
127 mg Fosfor
1.3 mg Järn
65 mg Kalcium
178 mg Kalium
68 mg Magnesium
2.6 mg Natrium
0.49 µg Selen
0,8 mg Zink
Plus små mängder Tiamin, Riboflavon, Niacin, Vitamin B6 och alla bakterierna från Probiotikan 🙂
Källa: Livsmedelsverket 2014-05-04

Och så några bassmaksättningar som kommer här;

Raw mandelyoghurt med vaniljsmak

Raw Vaniljyoghurt ca. 1,2 Liter
1 sats Mandelyoghurt
22 st torkade dadlar eller 18 färska
1-2 msk Vaniljpulver
2 dl Vatten

Blötlägg dadlarna dagen innan om du använder torkade. Vill du ha yoghurten sötare tillsätter du fler dadlar. Mixa med den mogna yoghurten alldeles slät med dadlar, vanilj och vatten och ställ in i kyl. Där håller den sig ungefär en vecka.
Du kan också söta med agave, honung eller kokossocker mm. om du vill. Mild vaniljyoghurt får du om du tar i 1 msk vanilj men ta mer om du vill ha starkare vaniljsmak. Du kan självklart också mixa ner en vaniljstång.
Observera att det är vaniljpulver jag använder, inte vaniljsocker…det använder jag aldrig någonsin i mina recept. Vaniljpulver är helt enkelt hela vaniljstänger som malts ner till pulver.

Raw mandelyoghurt med sommarbär

Raw Bäryoghurt ca. 1 liter
1/2 sats Mandelyoghurt
25 blötlagda Dadlar eller 20 färska (eller fler)
250 gram sommarbär
1 dl hela bär
1 msk Citron
2 -4 dl vatten

Blötlägg dadlarna dagen innan om du använder torkade. Mixa dadlar med den mogna yoghurten och sommarbären till en slät yoghurt, blanda försiktigt ner de hela bären och ställ in i kyl. När man har färska/frusna bär i så håller den sig bara i ett par – tre dagar.

Mängden vatten är ungefärlig, jag har faktiskt inte riktig koll på hur mycket jag haft i eftersom yoghurten tjocknar efter några timmar och då fattas det oftast av den eftersom vi brukar äta av den så fort den är klar 🙂 men använder du de mängder som jag angett här så blir den i alla fall inte för lös. Andra kombinationer på smaker kan vara: Jordgubb/Lime, Mango/banan, Papaya/Passionsfrukt, Choklad/banan?? Ja, du fattar va? Man kan blanda grundreceptet med i stort sett vad som helst. Kolla på yoghurtpaketen i affären och låt dig inspireras 🙂 Tar du mindre mängd vatten i och låter den surna lite till så får du en yoghurt som påminner om den grekiska, och den kan man ju servera med lite honung och pekanötter… hoppla hoppla så gott 🙂 vill du ha sötare yoghurt så tar du bara fler dadlar. Du kan självklart också söta med honung, agavesirap, kokossocker, råsocker eller vad vet jag. Testa dig fram till din egen favorit!

Har ni förresten sett att jag är med i tidningen Hälsa nästa nummer? De ville skriva om allergin som försvann med hjälp av Raw Food. Jag kommer också att prata i radio P4 Kalmar på torsdag (22 maj) kl. 11:15. Tror du kan lyssna på nätet om du är intresserad.

Nästa nummer av Hälsa där de skriver om hur jag blev av med min allergi. Kommer ut 22 maj.

5 reaktion på “Raw Mandelyoghurt, Vaniljyoghurt och Yoghurt med Sommarbär.

  1. Pingback: Hemgjord (rå) mandelyoghurt | Live It, Love It

  2. Hej! Smart recept! Måste jag prova! Jag undrar dock vad det är för probiotika du använder? Kan en bara fråga på hälsokost efter probiotikapulver eller finns det olika sorter? Tack för svar!

    • Hej Johanna, Jag köpte en burk med 50 mg pulver i hälsokostaffären som heter Metagenics UltraFlora Plus. Du ser bild på den längst ner i detta inlägget: http://gittesgreenliving.gili.se/blandat/2013/04/07/raw-macadamiaost/
      Dock sa någon i en kommentar någonstans att den inte var vegan men nu hittar jag inte den kommentaren och jag minns inte vilken som föreslogs. Men jag vet inte om det är så, att det finns probiotika som är framställt av djur eller inte. Det finns probiotika i kapslar också men det blir mycket dyrare i längden, då bryter man bara kapslarna och använder innehållet.

Kommentarer inaktiverade.