Energigröt med Blåbärssås och Mandelmjölk för långa Svampturer!

Detta är en energigivande gröt som du står dig länge på! Mycket nötter och torkad frukt som ger massa energi om du ska ut på ett krävande pass i skogen eller vad det nu kan vara, eller om du har en lång tenta framför dig! Svamptider är det också! Jisses vad svampar det växer här där jag bor nu!! Härlig skog som man kan ströva omkring i timmar. Hur är det, plockar du mycket svamp?

Energigivande fruktgröt med blåbärssås och mandelmjölk. Mat för krävande aktiviteter!

Energigröt med Blåbärssås och Mandelmjölk(1 portion)
1 dl Valnötter
8 Torkade Aprikoser
1 Banan
2 Äpplen (eller päron)
2 dl tinade eller färska Blåbär
1 msk Kokosblomsocker eller Råsocker
Knappt 0,5 dl Mandel
2 Dadlar
0,5 tsk Vaniljpulver
3 dl Vatten
Lite Kanel

Blåbärssås; Tina blåbären om de är frusna. Häll över kokosblomsockret och mosa med en gaffel. Ställ undan att dra. Gör Mandelmjölken; Mixa mandel, vaniljpulver, dadlar och vatten till en slät mjölk. Ställ undan. Gör gröten; Finhacka aprikoserna, gröp ur äpplena. Kör valnötter, banan, äpplen och aprikoser i matberedare till en tjock gröt, det får gärna vara lite klumpar kvar. Servera gröten tillsammans med blåbärssåsen och mandelmjölken, toppa med lite kanel.

Svampar ja. Har inte plockat under flera år under tiden jag bott i stan men nu när jag flyttat utanför så har jag de mest fantastiska svampmarkerna precis runt knuten. Hittills har hittat Kantareller såklart, Karljohan, StensoppBjörksopp, Tegelsopp, Blek Taggsvamp, Rödgul Taggsvamp, Motaggsvamp, Stolt Fjällskivling, Blomkålssvamp, Vårtig RöksvampSprängticka (Chaga), Fårticka och nu börjar Trattkantarellerna också komma upp :). De enda svampar jag torkar är Karl Johan, sprängticka och trattkantareller, resten förväller jag och fryser in och använder i all annan mat. Sprängticka var nytt för mig och där har jag länkat till en fin hemsida som beskriver den bra och alla dess egenskaper. Visste inte att den var så enkel att få tag på och i så stora mängder! Fattar inte varför den ska vara så dyr i butikerna?

Sprängticka eller Chaga som den också kallas är ett mycel som växer på Björkar. Ska försöka hitta recept där den kan ingå mer än bara i te.

Nu i svamptider äter jag mycket svamp och därför blir det extra mycket tillagad mat! Svampburgare, svampsoppa, svampomelett, svampsåser, svamppasta, svamppatéer, svampgratänger, svamppajer… Skulle kunna ha en blogg med veganmat och en med vegetarisk mat också, så mycket recept blir det, men tyvärr hinner jag knappt med raw food bloggen och det finns ändå en massa bra hemsidor med traditionell mat. Kolla på Veganrecept.se, den är bra! Det enda jag inte gillar är att recepten ofta utgår från sojaprodukter och mejeriersättningar med sjukt mycket tillsatser. Önskar att det fanns en sajt som uteslöt det. Kommer ändå fortsätta klämma in några veganrecept här som jag gjort tidigare, mest för min egen skull så jag vet var jag har receptet 🙂

Dubbelexemplar av Karljohan eller Stensopp. Har inte smakat på den än så jag är inte säker på vilket. Karljohan svampen är mer nötig i smaken än stensoppen men båda är underbart goda matsvampar!

Mina bästa kompisar i skogen är mina gamla Lundhagskängor, de har hängt med i snart 20 år och kommer hålla lika länge till! De är köpta en storlek för stora och i dem har jag – sommar som vinter – ett par ull-liners med ett par 600 grams tjocka ullsockar med borstad insida från Woolpower. De är förhållandevis billiga och helt suveräna. Köper alltid ett tiotal sockar varje år till både mig och Mimmi och vi använder inget annat, sommar som vinter! Tror att kängorna är modellen Bielne men är inte säker. Länkar till Outnorth’s hemsida eftersom det är en bra nätbutik och så du ser vad de kostar. Aldrig blöt och aldrig skoskav och värda vartenda krona!

Mina älskade kängor från Lundhags. Ser du trattisarna som tittar upp runt mina fötter?

Uppe i skogen står ett gediget bord som jag tycker är fint. Bonden Stig tyckte att det var kul att jag gillade det så han erbjöd sig att hämta hem det. Ska ha det ute när jag får min altan.

Vackert med mossa och lava på bordskivan! Nästan synd att ta bort..

Åttaåriga gårdshunden Cesar, möter nästan alltid upp när jag kommer hem från skogasturerna! Man känner sig alltid så välkommen då! 🙂