Raw nötfri kokosmüsli

Jag gillar müsli på morgonen och brukar göra min egen, mest för att jag vill ha en nötfri eftersom jag tycker att man får i sig väl mycket nötter ändå när man äter Raw.
Detta är en müsli för gottegrisar, den är härligt söt och du kan äta den med GOTT samvete eftersom enda ”sötningsmedlet” är dadlar och kokos! Jag äter den med lite färsk frukt (banan är gott) och kall mandelmjölk

Müsli med banan & mandelmjölk

Bovete är en glutenfri ört som innehåller mer än 10% protein och Bl.a. Järn, Zink och Kalcium. Perfekt till det mesta i din Raw mat!
Först behöver du grodda och torka Bovetet. Jag gör stora satser när jag ändå är igång, eftersom jag använder Bovete till så mycket och eftersom det håller sig i månader. Gör så här:
Lägg bovete i blöt över natten eller 1 dygn. Skölj noga bort slemmet som bildats och låt rinna av. Torka i ugn tills det är helt torrt. Max 50 grader med luckan på glänt, eller i torkugn.. Räkna med att det tar minst 5 timmar i vanlig ugn. Rör du om lite i Bovetet under tiden så torkar det fortare.

Raw Müsli

Raw Nötfri Kokosmüsli

200 gram Dadlar
Ca. 1 dl Dadelvatten från blötläggningen
0,5 dl Solrosfrön
2 dl Russin
2 dl Groddat och torkat Bovete
2,5 dl Riven Kokos
0,5 dl Sesamfrön
2,5 dl Havregryn
0,5 dl Linfrön
0,5 dl Kokosolja

Blötlägg Dadlarna 8-10 timmar, använder du sorten Medjool räcker det med ett par timmar. Glöm inte kärna ur dem bara! Lägg dadlarna i matberedare/mixer och tillsätt lite av dadelvattnet. Mixa till en slät smet, tillsätt mer dadelvatten om det behövs. Smeten ska vara slät och lite lös men inte rinnig. Häll över i en skål och blanda i resten av ingredienserna utom russin och kokosolja. Blanda. Värm kokosoljan så den blir flytande och blanda i den i röran.

Innan torkningen

Bred ut müslin i ett ca. 1 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugn på max 50 grader med luckan på glänt tills den är helt torr. När den är torr ska du kunna bryta den i krispiga bitar. Häll över müslin i en burk och blanda i russinen.

Du kan tillsätta russinen innan du torkar müslin om du vill, jag tycker att de blir alldeles för hårda så jag tar i dem efter. Du kan också använda andra torkade frukter, prova dig fram till din egen favoritblandning!

Glasburken heter Mormor och kommer från Lagerhaus, den var helt rosa från början, nu är det bara locket som är det så...ett gott råd: Diska den INTE i diskmaskinen 😉

* Tips – Ska du göra kakor/kex så spara blötläggningsvattnet från Dadlarna till det. Vattnet är lite sött och kan ersätta en del av Agavesirapen.