No ’Poo…

Var inne på ett forum och hittade en länk till en Facebookgrupp som heter No ’Poo som riktar sig till folk som inte använder schampo! Hade aldrig hört talas om det men efter att ha kollat runt lite tyckte jag det var värt ett försök men vi tar ett recept först. En supersmoothie med groddar. Groddar är extra fulla med vitaminer, mineraler och innehåller också en hel del protein, går jättebra att mixa. Jag vill också tipsa om en väldigt prisvärd mixer som jag använder, du kan läsa mer om den efter receptet.

En explosion av vitaminer och mineraler!

Supersmoothie med Alfalfagroddar
1/2 Paket Alfalfagroddar (ca. 0,5 liter)
En näve Spenat (så mycket du vill)
2 Bananer
1 Ananas
2 dl Gojibär
10 torkade Aprikoser
1 Citron
4-5 dl Vatten

Skär bort skalet på citron och ananas, skala bananerna och mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smoothie. Häll gärna upp i ett glas fullt med is. MmmMmmmmm 😉

Ja, innehållet i glaset har inget med pumpan att göra, jag tyckte bara att färgen matchade!

Supersmoothie för katter? Doris tyckte i alla fall väldigt mycket om den 🙂

Superdosan! Till min stora förvåning gillade Doris min smoothie!

I somras köpte jag en ny blender hos Electroworld som jag handlat av flera gånger innan. Snabb och bra leverans varje gång och aldrig något strul! (låter som jag får betalt för att säga detta men den sortens inlägg gör jag aldrig!!) Min åsikt, inget annat 😉

Wilfa Mixer Knus BL-1200 En väldigt prisvärd mixer för endast 745 kr, man får mycket maskin för pengarna!

No Poo.. kan man tvätta håret helt utan schampo? Har själv testat en mängd olika ekologiska icke djurtestade schampo och hittat en del som varit bra men ofta är de lite besvärliga att få tag på, eller man måste ha framförhållning och köpa på nätet och så står man då där igen med en tom schampoflaska och då blir det ett vanligt schampo i alla fall. Dumt, jag vet.

Gick in på en hemsida som heter No Poo och hittade en massa tips på alternativ hårtvätt. Tydligen är det bra om man avlägsnar alla gamla rester från gamla hårprodukter för att håret och hårbotten ska kunna återställa sin naturliga balans. Det finns speciella schampo för det men jag läste att man också kunde avlägsna resterna med Bikarbonat. Hittade ett recept som jag tyckte verkade bra som innehöll 1 msk balsam och 1 tsk bikarbonat. det var bara att blanda och massera in i hårbotten.

Detta har jag nu testat och jag undrar nu varför jag någonsin ens använt vanligt schampo?
Jag hade Eilas ekologiska balsam hemma som är helt rent från tillsatser så det tog jag och blandade med helt vanlig bikarbonat. I duschen fördelade jag blandningen över hela hårbotten så gott det nu gick (jag har långt hår) och blötte fingrarna lite för att lättare kunna massera in blandningen över hela hårbotten. Man ska massera länge – runt 2 minuter och sedan skölja ur noga. Efteråt hällde jag en blandning av 1 msk äppelcidervinäger och 10 msk vatten (+ några droppar eteriska väldoftande oljor) över både hår och hårbotten. Detta gör man för att återställa PH balansen i håret och det ska inte sköljas ur! Egentligen ska man göra det över handfatet men jag vågade inte eftersom kristallerna i örat inte är helt upplösta än sen jag fick kristallsjukan och jag var rädd att de skulle åka tillbaka in i örongången igen om jag vände huvudet upp och ner, så jag hällde det över mig i duschen istället. Det funkade bra, men gör inte som jag bara som öppnade ögonen innan jag sköljt bort det från ansiktet….. aj…
Håll bara undan håret när du duschar bort vinägern från kroppen. Jag kommer nog att göra så i fortsättningen också, det var väldigt enkelt.

Så nu sitter jag här med nytvättat No Poo-hår och känner mig jättefräsch och fattar inte varför man överhuvudtaget använder schampo! Jag brukar annars tvätta håret ungefär var 4:e dag så nu ska vi se hur länge det håller.. fortsättning följer 🙂 Äppelcidervinägerdoften försvinner när håret torkat och nu doftar håret gott av eteriska oljor! Min tanke är att så småningom skippa bikarbonaten och balsamet och kanske bara använda vatten och vinäger, men vi tar ett steg i taget. När håret torkat tog jag lite kokosolja på topparna, men det brukar jag göra. Har tidigare gjort ett inlägg om kokosolja och hur användbart det är. Du kan läsa det inlägget här.

Vill du experimentera själv finns det en jättebra hemsida som heter Shenet som är en enorm databank med information om naturprodukter, ingredienser och hur man använder dem. En otroligt informativ och användbar sida!

6 reaktion på “No ’Poo…

 1. Hej Gitte,
  Vilken härlig blogg! Tack för alla recept och tips. Nu sitter jag själv och funderar på inköp av mixer (min stavmixer gav upp igår) och just denna verkar intressant! Perfekt att jag stöter på det här inlägget 🙂 Vill fråga om du har gjort nötsmör i denna och hur det gått? Även hummus eller annat som inte är så ”vattnigt”! 🙂

  Mvh, Gabriel

  • Hej Gabriel,
   Tack så mycket, kul att du hittat hit! 🙂 Den är jättebra den mixern men när man gör röror i mindre mängder som är tjocka så har de en tendens att fastna i botten under knivarna så när jag gör den typen av röror använder jag min ”personal blender” som utan tvekan är mitt allra bästa köp, Den kostar lite mer men är värd vartenda krona. http://www.ravarubutiken.se/kokstillbehor/personal-blender-200.php, eller min matberedare från Bosch som är en mycket prisvärd testvinnare: http://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/matberedare.html! Har haft en sådan i över 20 år och är nu inne på min andra 🙂
   Nötsmör och annat gör jag därför inte i den stora blender, dem gör jag min matberedare med knivarna om de är tjocka. Tjocka såser gör jag i min Personal blender och då använder jag malningsknivarna först och pulveriserar nötterna och sedan tillsätter jag vätska och kör tills det inte går längre. Sedan tjocknar röran (typ hummus) efter en stund när nötterna/fröna sväller. Det funkar jättebra! Den stora blendern funkar bäst till tunnare vätskor och tårtfyllningar mm.
   Hoppas mitt svar hjälper dig!
   Mvh Gitte

   • Hej igen,
    Ja tack, det svaret hjälpte. Jag letar fortfarande efter ”min” blender! 🙂
    Mvh, Gabriel

    • Gabriel, det slog mig att jag glömde nämna Vitamix blender! Den kostar visserligen några tusenlappar men den lär vara alla RawFoodisters dröm och klarar precis allt utom att gå ut med hunden 🙂

 2. Hej!
  Har sedan flera år ett intresse för hälsa vilket började med böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara om alla e-ämnen som vi stoppar i oss. Har varit nyfiken på rawfoodrecept länge, läst mycket och även ätit en hel del. Nu hittade jag till din blogg, kan inte förstå hur jag missat den förut!?, och det här känns jättebra! I’ll be back. 🙂 Hälsningar Jenny

  • Hej Jenny,
   Vad roligt 🙂 Välkommen!! Hoppas du kan hitta recept som inspirerar, det finns både enkla och lite mer avancerade men fråga gärna om det är något du undrar.
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.