Äppeltider!

Nu är det äppeltider igen och då blir det automatiskt att man har äpplen i det mesta. Här kommer en äppelsmoothie med kanel, vanilj och mandel som gör att den smakar nästan som äppelpaj 🙂

Äppelsmoothie med vanilj, kanel och mandel, som en flytande äppelpaj!

Äppelpajsmoothie (ca. 6 dl)
0,5 dl Mandel
6 Dadlar
3 Äpplen
4 dl Vatten
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk Kanel
En nypa Salt

Blötlägg mandlarna minst 30 minuter. Blötlägg dadlarna samtidigt om du använder torkade. Skölj bort blötläggningsvattnet från mandlarna och mixa allt utom äpplena till en slät smoothie. Tillsätt de urkärnade äpplena (med skal) och mixa igen till en helt slät smoothie. Smaka av om du vill ha i mer krydda. Häll upp i glas och pudra på lite kanel över – njuuut den ute under äppelträdet  🙂


Skolarbetet är nu i full gång och jag måste säga att det kräver disciplin att distansstudera! Just nu sitter jag med ett valfritt ämne som ska redovisas utifrån tre vetenskapliga artiklar. Bara där börjar frustrationen.. att hitta rätt i en ”djungel av vetenskaplighet”!! Självklart valde jag ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.. sambandet mellan meditation och hälsa och jo, det finns en del vetenskaplig forskning kring detta!

Dagarna fylls av studier, hemmafix, jobb och promenader. När man suttit en stund är det nästan som om det spritter i kroppen och då är det ren avkoppling att montera en skohylla eller gå igenom en låda.. ja, jag har ju fortfarande gott om lådor att gå igenom. Garaget är fortfarande inte tömt och alla lådor ska gås igenom!! Jag försöker ta en powerwalk varje dag. Nu när jag inte ska iväg till jobb och annat så måste jag hitta min dagliga motion på annat sätt så inte kroppen kalkar igen och då passar en powerwalk bra. Ska komma igång med yogan också men har inte haft ro än, ska faktiskt ta tag i det idag!!

Köket blev underbart efter att dörren kom upp! Så mycket ljusare och härligt att kunna öppna upp till baksidan. Peter (bondens son) hittade en gammal trappa som han sågade till och satte upp på utsidan så jag kan gå ut på baksidan utan att stupa, det är ju ändå en meter till marken. Inte så snyggt men perfekt i väntan på altandäcket som kommer upp till våren.

Lite mörk bild kanske men det blev himla bra och jag är jättenöjd!!

Har du missat det senaste som figurerar inom matindustrin? Att det som kallas naturlig arom som jordgubbsarom och vaniljarom i själva verket är bävergäll, Castoreum som är analkörtlar från bävern som har ett ämne som smakar jordgubb mer än äkta jordgubbar gör… så när du köper vatten, glass, godis etc. med jordgubbssmak, så är det förmodligen smaksatt med analkörtlar från bäver. Vem sa att en jordgubbe är en jordgubbe?
Ta dig gärna tid att titta på den nedersta youtubeklippet som kommer från CBS 60 minutes, den behandlar fler smaker än bara bäverrumpa 🙂



6 reaktion på “Äppeltider!

 1. Låter härligt med flytande äppelpaj =) finge jag inte så ont i magen av äpplen så skulle jag genast göra en sådan mumsig dryck!

  Såg på facebook om detta med bävern – matfusket har massor om det…

  Det ser ju jättefint ut med balkongdörren och vad mysigt sen med ett altandäck där sen…Ni har inte en extra bostad där till mig och dottern *haha* Ser fram emot sen i framtiden att se bilder på altandäck och kanske eventuella odlingar du kommer göra – kanske pallkragar full med härligheter…

  Ha en skön Söndag! [kram]

  • Den var jättegod 🙂 Hoppas du kan äta det en dag!
   Matfusket är en jättebra facebooksida. De som inte sett den hittar den här: https://www.facebook.com/Matfusket?fref=ts
   Jaaa jag längtar också! Det blir inga pallkragar, bonden kommer plöja upp en bit mark åt mig 🙂 men massa växter på altandäcket när jag vet hur stort det kommer att bli..
   Nej tyvärr så finns det inga lediga hus just nu men man vet aldrig… 😉
   Ha en härlig söndag du också!!
   Kram

   • Hejsan…vad härligt det låter med massa växter och att han plöjer upp ett land åt dig också…snäll bonde!

    Du får hojta om det blir nått ledigt, om det nu inte är alldeles för långt bort från affären och så =) har ju inget körkort…

    Har precis testa göra en annan sorts knäckebröd/frö kex än jag brukar göra – bytt bovete mot mandelmjöl bland annat, dom vart lite spröda så jag får nog funderar lite kring det =) har i chia och lopp frön också!

    Hoppas du får en fortsatt bra vecka! [Kram]

    • Ja, han är verkligen snäll! Tror inte han har en enda ond tanke i sig och det är härligt att ha en sådan i sin närhet. Jag lovar säga till, det är 4 km till närmaste affär så det är inte jättelångt. Jag brukar gå dit eller cykla, tycker inte det är lönt att ta bilen om jag bara ska dit.
     Låter spännande ditt bröd! Vill du dela med dig receptet så testar jag gärna.
     Ha en härlig helg 🙂
     Kram

     • Hallojsan! Har lagt ner min blogg tillfälligt, lägger ut lite på min facebook sida istället, tycker det blir så många sidor att hålla på med *fniss* få se sen då jag känner att jag trivs där jag bor osv. om jag börjar om att blogga igen…

      Brödet jag gör…är inte 100% raw utan mera veganskt!

      Jag har boveteflingor + mandelmjöl i en bunke, häller dit chia frön och ibland loppfrön också eller ”husk” (loppfröskal) sen kryddor, salt/oregano eller vad man vill…brukar hälla i lite olivolja också och så kokar jag vatten som jag häller på – varmt – mixar till en smet och breder ut på bakplåtspapper…in i ugnen och grädda/torka!

      Mumsigt värre med tex. avokadoröra på och vi har även använt det som pizza botten och då fuskade jag med riven hårdost av får/get ovanpå =) och även lite ekologisk tomat (hm)

      Nu skall jag läsa lite mera hos dig, såg nya inlägg *hihi* Ha en skön helg!!!

     • Det verkar jättegott! Jag ska testa ditt bröd och vem vet, kanske hittar jag på en raw variant på det 😉
      Ja, ibland kan man behöva pausa bloggandet, det går lite i perioder. Ibland har jag massor att blogga om och ibland är det torka.. då brukar jag bara lägga upp ett recept, för dem har jag alltid på lager 🙂
      Hoppas du har det bra! ha en härlig vecka, det som är kvar av den…
      Kram

Kommentarer inaktiverade.