Björnbärssmoothie med jordgubbar och rödbetsblad

Ibland behöver man ha frystömning speciellt nu när bärsäsongen är i full fart och man behöver ha plats till färska bär, då kan det vara perfekt att mixa bären med allt det gröna som växer ute nu. Har du inget grönsaksland så kan du plocka smultronblad, vildhallonblad, björnbärsblad, björkblad, kirskål, maskrosblad, nässelskott, svarta & röda vinbärsblad om du hittar en buske.. ja det finns många fler blad du kan plocka. Se bara till att du inte plockar precis utmed en trafikerad väg eller järnvägsspår även om det är gammalt. Är du tveksam på vad som går att äta så kolla in Skogsskafferiets hemsida, där hittar du massa bra info.

Härlig björnbärssmoothie med kraft från rödbetsblad. Självklart kan du använda spenat, salladsblad, kirskål eller vad du nu har i närheten.

Björnbärssmoothie med jordgubbar och rödbetsblad
3 dl Björnbär
2 dl Jordgubbar
2-3 tsk Honung eller mer..
ca. 3-6 Rödbetsblad

Jag tog frusna bär som jag låtit tina helt. Mixa allt i en mixer och smaka av om du vill ha mer av något. Vill du inte använda honung kan du ta agavesirap eller 3-4 dadlar istället. Jag tillsatte inget vatten så min blev ganska tjock med om du vill ha den tunnare så kan du bara tillsätta vatten eller annat gott.

Före mixning!

På bryggan bland holmarna..sååå fridfullt!

Självklart kan du ta vilka bär som helst och blanda. Försök bara att inte blanda fler än max 4 sorter bär/frukt/grönsaker, annars blir smaken allt för rörig och sinnet har svårt för att särskilja smakerna. Sedan kan du tillsätta bladgrönt, så mycket du vill men börja med endast några få blad eftersom man inte vill att smaken ska bryta igenom för den är besk. Söta kan du göra på olika sätt beroende på vad du har i din smoothie. Apelsiner, melon, jordgubbar, ananas och bananer har en naturlig sötma och man behöver oftast inte tillföra mer sötma men om du vill kan t.ex du mixa i några dadlar, russin, torkade aprikoser, fikon, honung, agavesirap eller kokosblomsocker. Blir smoothiesen för tjock så kan du mixa i lite juice, vatten eller nötmjölk.

Nu står jag i flyttartagen igen så därför blir blogginlägget ganska kort. Mimmi är hemma och hälsar på och åker tillbaka till Göteborg på söndag igen. Fredag går flyttlasset igen, denna gången till ett underbart litet 1700-talshus 1,5 mil utanför Kalmar. Ska bli skönt att packa upp alla mina egna saker igen som varit magasinerade sedan mars i år! Kommer dock sakna bryggan här på Boholmarna men nu får jag klappa kossor istället 🙂

Mer om detta nästa vecka! Ha det så gott <3

2 reaktion på “Björnbärssmoothie med jordgubbar och rödbetsblad

 1. Stort tack för din site! Jag har en undran..
  Jag odlar mkt själv och nu drunknar jag i tomater. Har du något tips på vad jag kan göra med dem – tänkte göra tomatsås och frysa in, men vad kan man mer göra som är raw? Har ingen torkugn dessvärre.

  • Tack Anna
   Ååh lyckliga du!! Jag har aldrig haft så mycket tomater så jag har aldrig haft det ”problemet” 🙂
   Tomatsås låter bra! tomatsalsa är också gott men jag vet inte hur den är att frysa in. Tomatjuice är ju annars väldigt gott att ha i smoothies, det måste du kunna frysa in.
   Du behöver inte torkugn för att torka dina tomater, jag har torkat tomater för att testa i vanlig ugn. det var en gammal ugn utan varmluft och det tog några dygn, sätt bara ugnen på strax under 50 grader och lämna luckan lite på glänt så fukten kommer ut.
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.