Mandelmjölk

Ingen Rawfood blogg utan ett basrecept på Mandelmjölk! Jag gör mandelmjölk ungefär två dagar i veckan som jag har till allt möjligt, mestadels till min frukostmüsli och chiagröt. Recept på det kommer senare!

Här kommer mandelmjölken..

Mandeln före och efter mixningen

Krama ur all vätska, häll på nytt vatten och mixa igen..

Mandelmjölk ♥

2 dl mandel
Ca. 9 dl vatten

Blötlägg mandeln ett dygn. Skölj ett par gånger under dygnet. Dra av skalet med en kniv. Lägg mandeln i en mixer. Häll på 1/3 av vattnet och mixa tills mandeln är sönderfördelad. Ställ ett durkslag med en silduk över en skål och häll blandning i den. Krama ur all vätska. Mixa nötklumpen igen med 1/3 av vattnet. Upprepa allt en gång till tills du har ca. 1 liter mandelmjölk. Häll upp mjölken på flaska och spar mandelklumpen till annat. (går bra att antingen frysa in eller torka i max 50 grader ugn). Mjölken håller ca. 3 dagar i kyl.

Vill du göra en snabbvariant så kan du bara använda mandeln utan att vare sig skala eller blötlägga, och mixa med vatten tills mandeln är helt finfördelad, och sedan sila bort mandeln i en finmaskig sil. Den smakar lite bittrare men är helt ok om du ändå ska smaksätta mjölken.