Men.. jag gillar inte dadlar?

I veckan gjorde jag en underbart god jordgubbspaj.. nästan som en smulpaj fast med chokladtäcke istället. Goood var den i alla fall!

Syndigt god Raw Jordgubbspaj med chokladtäcke

Raw Jordgubbspaj med chokladtäcke
Botten:
12 dadlar
2 dl Kokosflingor
1/2 tsk Vaniljpulver
Lite salt

Kräm:
1 dl Cashewnötter
1 Banan
3-4 msk Vatten
2 msk Honung
1/2 tsk Vaniljpulver
Juice från 1/2 Lime (ca. 1 tsk)

Bärfyllning:
1 Liter färska Jordgubbar
Zest från 1 Lime (ca. 1 tsk)
Juice från 1/2 Lime (Ca. 1 tsk)
1 msk Honung

Chokladtopping:
0,5 dl Kakaosmör
1 msk Kokosolja
0,5 dl Kakaopulver
Knappt 2 msk Agavesirap
Lite Vaniljpulver

Blötlägg dadlarna en timma om de är torkade. Börja sedan med Jordgubbarna. Skölj dem innan du tar bort rosetten. Skiva dem och blanda med resten till Bärfyllningen. Ställ undan.
Mixa allt till botten i en matberedare till en sammanhängande massa, tillsätt lite vatten om det behövs. Tryck ut massan i en ca. 15 cm rund form som pajen kan serveras i.
Fortsätt med krämen. mal cashewnötterna till fint mjöl om du har möjlighet. Mixa alla ingredienserna till krämen i en mixer till en slät kräm. Bred ut den över bottenlagret. Nu har jordgubbarna börjar vätska sig. strö ut dem över krämen utan att ta med vätskan. Den kan du spara till en smoothie istället. Banka formen i bordet ett par gånger så bären trycks ner bland krämen.
Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad och tillsätt resten till chokladtoppingen. Rör om ordentligt och se till att chokladen blandar sig ordentligt. Skeda chokladen över pajen, jordgubbarna ska titta upp över chokladtäcket, och ställ in den i frys att stelna så chokladen inte skiktar sig. Låt den bara stå i frysen tills chokladen stelnat, ta sedan ut den, annars förlorar du färskheten i jordgubbarna. Sedan kan den förvaras i kyl. Bon Apetit 🙂

En återkommande fråga jag får är från folk som undrar vad de ska använda istället för dadlar i recepten eftersom jag använder dadlar i det mesta. Vill man inte använda dadlar men behöver konsistensen som de ger kan man använda torkade aprikoser, men de upp med beskan de ger om man ska ha många, eller fikon som dock är kraftigare i smaken. Annars kan man använda Agavesirap, honung eller kokosblomssocker som dock inte ger någon tjockare konsistens.
Här kommer en lista på olika konsistensgivare som används mycket:

Dadlar används både som sötningsmedel och som konsistensgivare. De vanligaste torra typ Deglet Noor är neutrala i smaken och gillar man inte dadlar i vanliga fall så behöver man inte fundera över det eftersom smaken inte känns alls. Använder man sorter som Medjool som är mycket köttigare kan smaken bryta igenom.

Chiafrön bildar ett gel och när de inte äts som de är så används de som kosistensgivare (förtjockningsmedel) i efterrätter, bröd, puddingar och  gelé.

Linfrö bildar ett slemmigt gel och används som bindemedel i bl.a. bröd, burgare och ”kött”bullar.

Avocado är neutrala i smaken och används som konsistensgivare i glass, såser, bröd och kakfyllningar. De är otroligt användbara. Låter du dem ligga framme tills de precis mjuknat och sedan förvarar dem i kyl så håller de i veckor!

Zucchini är en bra basingrediens i bröd, de har starka fibrer och högt vatteninnehåll och skapar en spröd mjukhet i brödet.

Psylliumfröskal är en konsistensgivare som gör bröd mjukt och fyllningar tjocka (lite som ett gelantin)

Har du själv ett tips? Lägg gärna en kommentar nedan.