Glad Midsommar!!

Glad Midsommar!! Hoppas ni slapp skurarna. Här i Kalmar öppnade sig himlen vid lunch men efter en timma var det helt fantastiskt somrigt igen! Det blev ingen raw midsommarlunch men dagen är ju inte slut än.. Ibland överträffar jag mig själv, vill nog påstå att jag gjort det nu i denna nektarindröm 🙂 Härliga smaker av nektariner, kolasås och hasselnötter med en doft av kanel. Macadamianötterna ger en härlig knaprighet till smuldegen. Underbart!

Raw Nektarindessert på en bädd av kolasås

Raw Nektarindröm med Kolasås (4 portioner)

Nektarinfyllning
5 st Nektariner
2 msk Honung
1 msk Agavesirap
1 tsk Vaniljpulver
0,5 tsk Kanel

Kolasås
20 st Dadlar
1 tsk Vaniljpulver
1 dl Nektarinspad eller/och vatten

Smuldeg
2 dl Hasselnötter
1 dl Macadamianötter
6 Dadlar
Knappt 0,5 tsk Salt
0,5 dl Nektarinspad

Börja med att blötlägga dadlarna om de är väldigt torra.
Nektarinfyllning; Skiva nektarinerna i tunna skivor och lägg i en skål. Blanda honung med vanilj och Agave och rör ner det i nektarinerna. Ställ undan att dra i minst en timma. När nektarinerna stått en timma har det bildats ett spad som du ska använda i smuldegen och i kolasåsen. Har det inte bildats tillräckligt spad, vänta en stund till.
Gör smuldegen; Mixa hasselnötter, dadlar, salt och nektarinspadet till en smulig deg. Tillsätt macadamianötterna sist, de ska vara lite grövre bitar.
Kolasås; Mixa dadlar, vanilj, nektarinspad och eventuellt lite vatten om den blir för tjock.
Varva kolasås, smuldeg och nektariner till ett torn på tallrikar och avsluta snyggt med nektariner. Jag tog en kvist färsk mynta på. Jättegott!!


Jag brukar inte fira midsommar på ett speciellt sätt sedan barnen växt upp men i år hamnade jag hos min härliga kollega Christina och hennes familj 🙂 Sammanfattningsvis kunde jag inte tillbringat eftermiddagen i bättre sällskap!! Inte precis Raw, men sill och nypotatis = MmmmMmmmmm…

Midsommar i Läckeby utanför Kalmar – GLAD MIDSOMMAR!!!!!

Till något helt annat.. Det är min fasta övertygelse att kroppens åkommor uppkommer ur något från det psykiska planet och jag har en fantastisk  uppslagsbok av Lisa Bourbeau som heter ”Kroppen talar till dig”, där man hittar alla möjliga åkommor och vad de kan bero på. Jag använder den ofta och den är klockren! Jag har haft ont i lederna på högerhanden ett tag nu och slog jag upp varför och kan bara leende instämma 🙂

Ledproblem är ett tecken på att du är uttröttad och har svårt att uttrycka din åsikt eller fatta beslut. Du känner inte för att göra någonting längre. Du har svårt för att göra det du tycker om och för att be andra om hjälp. Om det drabbar handen, behöver du granska din attityd medan du jobbar med dina händer. Lyssna till din kropp och lär dig säga nej när du ombes göra något du inte känner för att göra.
Källa: Lisa Bourbeau, Kroppen talar till dig, sidan 233-234 

Hoppsan 🙂 Det står mycket mycket mer och jag känner igen alltihop! Just nu befinner jag mig vid en vändpunkt och jag har haft oerhörd beslutsångest över en mängd avgörande faktorer. Nu har jag valt i de flesta beslut och jag känner mig trygg i de beslut jag tagit så jag är på rätt väg. Inte konstigt att kroppen reagerar både psykiskt och fysiskt, jag har ju faktiskt vänt upp och ner på hela den tillvaro jag hade innan och ser jag i backspegeln så är det med en skön känsla av att äntligen ha brutit upp med mitt gamla liv och hade inte Gabi ringt mig den där dagen efter nyår så hade vi suttit kvar där fortfarande – ryser vid bara tanken! Så.. ett klart steg framåt!
Just nu behöver jag bara flytta klart (igen…) och bo in mig och se att alla omkring mig också har det bra. Mimmi åker till västkusten över sommaren för att jobba på ett café och det kommer att vara långt mellan oss. Trots viss oro så vet jag att hon klarar sig hur bra som helst. Sedan blir det en väl behövlig semester som jag ska tillbringa vid havet med mycket yoga och meditation! Jag längtar…

Måste visa ett lite fånigt husmorstips som jag blev väldigt glad för 🙂 Onödigt och kanske ett lyxproblem men ändå inte.. Hur man viker ett lakan med resår. Du som äger ett sådant förstår vad jag menar…

2 reaktion på “Glad Midsommar!!

 1. Hej Gitte!
  Hvor ser den dessert/kage lækker ud. Hvordan vil det påvirke bunden/kagen hvis jeg nu bruger paranødder i stedet for macadamia nødder? Ved godt at de ikke smager ens og der ikke er den samme ”crunch” i, men kan de godt erstatte hinanden?
  Tror faktisk jeg vil lave den til gæster i morgen, hvor vi fejrer Sct. Hans aften med bål og god mad om aftenen.

  God flytning, jeg ved jo hvordan tingene har indfundet sig hos dig de sidste måneder og jeg er så glad på dine vegne over at du nu kan finde lidt ro til at komme videre. Bruger selv bogen du anbefaler – og har desuden 2 andre af samme forfatter – virkelig gode og lærerige bøger som kun kan anbefales.

  Knus
  Lone

  • Hej 🙂 Du kan sagtens bruge paranödder, der er også god crunch i dem!
   Vi er i fuld gang med og pakke Mimmis ting, heldigvis spiser vi ikke samme mad så det er nemt nok at dele op!
   Knus

Kommentarer inaktiverade.