Raw Apelsincheesecake

Typiskt mig att missa min ettårsdag! Ja, här på bloggen alltså. 4 april 2012 började jag blogga mina recept efter att ha ätit Raw Food i nästan ett år. Sedan har det bara tuffat på och det är rätt kul att kunna följa sin egen kulinariska utveckling måste jag säga. Jag har lärt mig massor sedan jag började för två år sedan och älskar att dela med mig av mina erfarenheter till alla som vill läsa! Ja, då firar vi väl då – med en Raw Apelsincheesecake eller?

Raw Apelsincheesecake strösslad med kakaopulver, godast halvtinad.

MmmmMmm…

…!!

Raw Apelsincheesecake
Botten
2,5 dl Mandel
2 msk Agavesirap
4 msk Kokosolja
2 tsk Vaniljpulver
1/4 tak Salt

Fyllning
8 dl Cashewnötter
2,5 dl Kokosolja
3,5 dl saft från pressad Apelsin
1 dl + 2 msk saft från pressad Citron
2 tsk Vaniljpulver
1/2 tsk Salt
2 dl Agavesirap
3 msk Apelsinzest
1 msk Citronzest

Botten: Mixa mandeln i matberedare till små smulor. Smält kokosoljan i vattenbad. Kör resten av ingredienserna i matberedaren till en kletig massa. Tryck ut massan i botten på en springform (ca. 15-20 cm i diameter). Jag brukar klä botten med ett non-stick papper innan, så blir kakan lättare att få av.

Fyllning: Mal nötterna till fint mjöl. Smält kokosoljan i vattenbad. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät blandning och häll den över botten. Ställ in formen i frysen och låt den stelna några timmar. Tina helst i kyl. Räkna med att det tar minst ett par timmar för den att tina i kyl och ca. en timma i rumstemperatur. Bitar som blir över går bra att frysa in igen om de inte smält helt..

Just nu bloggar jag från syrran i Vigerstedt som ligger strax norr om Ringstedt på Själland i Danmark. Syrran ville lära sig mer om hur man gör raw food och hela fredagen ägnade vi åt bakning av en massa godsaker 🙂 Gott blev det och på kvällen kom min systerson med sin fru och deras underbara barn. Tror det var nästan tre år sedan jag såg dem sist men det kändes verkligen som igår! I morgon ska jag få NLP terapi av syrrans kompis Charlotte som lär vara en väldigt duktig terapeut. Vi har pratat om det i flera år men aldrig fått till det men nu äntligen!! Är otroligt nyfiken på vad som ska komma ut av det och tror kanske jag ska be henne fokusera på min spindelfobi 🙂 Uppföljning kommer!

På måndag ska vi på ett event med Nick Vujicic, ni vet mannen som varken har armar eller ben.. Han reser världen runt och föreläser om hur man kan leva sitt liv utan begränsningar oavsett omständigheter. DET ska bli spännande!!

Och det har hänt ännu mer sedan sist! Om du läser Hemmets Journal så har du kanske sett att jag medverkar i ett av deras reportage som handlar om Raw Food och pollenallergi. Läkare Gunilla Saupe uttalar sig också väldigt positivt om Raw Food 🙂 Det är ju helt fantastiskt!!

10 reaktion på “Raw Apelsincheesecake

 1. Hej, hittade hit av en slump och läser nu lite här och där på din fina blogg – tack för att du delar med dig, vi äter lite speciell rawfood (vegansk) då vi äter alla grönsaker (stärkelse) ångkokta för våra IBS magar/tarmar säger ifrån annars och så har vi fått utesluta vissa saker som nattskatteväxter…

  Gillar denna apelsincheesecake skall försöka mig på den =)

  Tack igen!

  • Hej Birgitta!
   Tack!! Vad roligt att du hittat hit! Jag tycker att man ska dela bra recept så att alla kan hitta sin väg till en bra kost så därför delar jag med mig 🙂

   Kram Gitte

 2. Tack för ditt utförliga svar! Jätte uppskattat 🙂 Just nu känns det helt fantastiskt att bara äta rå veganskt men tiden får utvisa hur jag känner mig sedan, så jätte uppskattat att höra dina tankar. Tack för all inspiraiton! Ha en jätte fin måndag 🙂

 3. Mmmhmm låter helt fantastiskt god! Älskar raw cakes. Hur kom det sig att du började äta raw food? Hur känner du dig nu två år senare? Jag och min syster blev raw vegans i januari och vi mår helt fantastiskt. Fyra månader har passerat och energin bara stiger. Så nyfiken på hur du har upplevt resan fram tills idag, om du vill dela med dig vill säga 🙂

  • Jag började äta för att jag mådde både fysiskt och psykiskt dåligt och kände att jag var i stort behov av en förändring på flera plan. Jag hade hört talas om Raw Food tidigare och bestämde mig för att testa det. Efter en kort tid mådde jag mycket bättre och flera allergier försvann så jag fortsatte av bara farten. I början var jag nästan manisk och uteslöt allt som inte var Raw, men det blev för besvärligt och jag saknade maträtter som jag växt upp med så idag blandar jag friskt. Jag äter mest Raw Food och annars vegankost men ibland även kött, fisk och mjölkprodukter även om jag helst undviker det. I perioder har jag ätit mindre Raw Food än jag velat och det känns direkt på energin och i magen. Man känner sig tung och oinspirerad, så jag brukar återgå till Raw food ganska snabbt. Jag längtar efter det när jag inte har tillgång till det!
   Lycka till och var inte rädd för att fråga ifall det är mer du undrar!
   Kram Gitte

 4. Hej Gitte! Din blogg är en av min favoriter och det är väldigt kul och inspirerande och följa dig. Och inte minst få ta del av dina fantastiska recept! Hoppas på att du kommer ut med en egen raw-kokbok i framtiden. Försöker själv att äta mer och mer raw och är på god väg jag också 🙂 Grattis till ettårsdagen och till det fina repotaget i HJ!! 🙂 Kram!

  Camilla

  • Hej Camilla,
   Vad glad jag blir för din kommentar 🙂 Kul att kunna inspirera, hoppas du hittar rätt balans för dig. Ofta räcker det med en liten förändring, sen kommer resten av sig själv!
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.